„Haida, hai la Jilava!”…

Vorba e că nici de îi dădeau țiplă de „honoris cauza”, că s-a mai pomenit și pe la alți condamnați, și nu am fi rămas mai uimiți! Dar să îi dea moroșanu taman o diplomă onorifică, din astea chiar că nu s-a mai auzit! Vorba aceea: „Păi, ce făcuși nenică?!”. Pentru ce îl curtarăți așa de adânc pe domnul de la București? Că ăsta nu vă dă nici măcar o cană cu zaibăr dacă nu i se lipește și lui ceva, de unde visară-ți voi preamăriri de la „boierul” de Teleorman?

Și „tulai, Doamne!”, dar acum să vezi cum se va umple vitrina „boierului” cu titluri onorifice! „De Oltenia”, „de Banat”, de toate felurile, că foamea după fonduri europene e mare, iar pixul stă în mâna unei doamne, dar tot condamnatul face împărțeala.

Liviu Dragnea – ambasador onorific al turismului maramureșean! Să-i fie de pomană, dar norocul vostru că nu știe infractorul ce onoare i-ați făcut! Că nu prea le simte pe astea, „onorifice”. Dar să-i pună moroșanul în față ce are el mai drag, nu e de colea. Pe când ăsta, condamnatul, nici nu ar fi trebuit lăsat să atingă cu pașii lui corupți ăst pământ sfânt moroșan! Darămite să mai fie și slăvit?! Așa că, deși drag îmi e de moroșeni, nu zic, de data asta însă au sfeclit-o! Cum de l-au găsit taman pe țăranul ăsta să-l facă reprezentantul lor? Să le poarte prin lumea mare vorba sfințeniei și frumuseții locurilor lor?

Să nu mai aibă nici moroșanul demnitate? Să nu mai pună nici el mâna pe coasă când vede hoțul în bătătură? Chiar așa s-o fi stricat lumea la cap?

Sigur, de stricat la cap nu s-a stricat moroșanul simplu… Ci ăia „de sus”, de un leat cu ăl condamnat, mari boieri de politichie, și care nu mai aveau ce osanale să-i pună la picioare. Să-i bage și pe ei „șeful” în seamă, să nu-i uite când se închide în birou cu divanul lui de la București și se apucă de fărâmat țara în feude.

De drept, moroșanul simplu, de-l prindea în ogradă, îi dădea și pită și horincă, dar și două după ceafă, să nu-i mai arză „boierului” să strice țara, să o rupă în neajunsa-i împărțeală cu neamurile lui politice.

Și să-l vezi de acum ce o să mustăcească de fudulie țăranul! Nu atât pentru că îl făcură moroșenii „ambasador” (iar de îl țin ghilimele se poate obișnui cu titlul la Jilava, mai greu cu „onorificul”, dar o să învețe la timpu-i sortit ce și cum stau treburile pe acolo cu „excelențele”), cât mai ales că se văzu în rând cu lumea bună. Lumea culturală. Se potrivi în gala de ceremonie cu nume grele din cultură, ăia ambasadori onorifici, nu teleagă ăsta de Gratia!, de o să creadă, nu doar că și-a tras și el, în sfârșit!, niște intelectuali pe lângă el, că de ‘telectuali de partid i s-o fi acrit, ci faptul că este de-a dreptul egalul lor. Cu Ana Blandiana, cu Dumitru Fărcaș…

Treaba e că moroșenii ar trebui să fie foarte atenți de acum înainte… Că pe unde trece condamnatul, se pune ceva la cale. Iar lingușeala asta pentru fondurile europene să nu ajungă le atârne „Programul de dezvoltare” în vreun colț de regiune! Că nimic nu dă opincarul urcat pe divan fără să își ia și el partea. Și nu de cartonașe frumos colorate, stampilate și țiplate are el nevoie. Din ălea comandă direct la Parlament (că tot vine „Centenarul” și au făcut ăia rost legal de bătut monede aniversare, să le fie în dunga lor de politicieni unsuroși și nesătuli!), că îi decernează aia o medalie, nu doar onorifică, ci unică!

Și ar trebui să fie atenți pentru că în clipa în care a zis „boierul” că pe la ei sunt cele mai frumoase locuri din țara asta, deja, nu doar a pus ochii, ci a și antamat ceva! Că el nu funcționează altfel! Ci pe modelul „îți dau, dar nu îmi dai tu ce vrei (eventual, onorific!), ci îți iau eu ce îmi trebuie!”…

Moroșeni, păziți-vă dară pământurile că vine! Și pe unde trece miroase a cimitir, dar nu dintr-acela vesel… Ci a sămânță de luat! Că ăstuia nu-i cântă de fel sufletul… Iar „ciufulitura” aia a lui, de i se mai spune și „condamnatul”, nu-i chiar o simplă poreclă, ci e luată pe bune într-o instanță. Oricum, după Zilele Maramureșului, așteptăm și versiuneaZilele Penalului”, pentru ceremonia de decernare a matricolei: „Haida, hai la Jilava!”…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*