Comoară descoperită în pădurea Cernica de lângă București!

Iată că, undeva în apropierea capitalei noastre, în pădurea umbroasă de lângă lacul și mănăstirea Cernica, un tânăr pasionat de cercetarea arheologică prin detecția metalelor a descoperit în toamna anului 2016 un adevărat tezaur, la 14 kilometri depărtare de București, în județul Ilfov. Nicula Nicolae este un detectorist autorizat care deține un detector Detech Reacher 28 khz, ce l-a costat câteva sute de euro.

El ne povestește: „Am început să detectez. După câteva ore, bineînțeles, prima monedă, o monedă din argint de prin 1800. Iarăși am mai săpat și am văzut un fel de brățară, un colier, nu mi-am dat seama exact ce e. Am început să sap mai atent, să nu le zgârii, să nu le rup. Brățările erau prinse unele de altele, iar mai jos cerceii”, a precizat Nicolae. Pasionat de istorie, detectoristul a predat autorităților tezaurul, care conține o pereche de cercei din aur, patru brățări din argint și mai multe monede. Nicolae a mai precizat: „Obiectele au fost găsite pe data de 14-09-2016, predate pe data de 15-09-2016. Am proces verbal de la Poliția Pantelimon, unde am fost direcționat de către Primăria Pantelimon. Obiectele au fost apoi preluate de I.P.J. Ilfov, iar apoi încredințate Muzeului Național de Istorie al României, M.N.I.R.. Monedele erau cam la 40 cm adâncime, iar brățările și cerceii cam la 55-60 cm. Am băgat mâna până la umăr ca să ajung la obiecte. Deja mă gândisem să renunț să mai sap, deoarece credeam că la acea adâncime voi găsi doar o bucată mare de fier ruginit”,

Doamna Alexandrina Niță, director la Direcția de Cultură Ilfov ne-a spus: „Cei care ajung la noi au autorizație emisă de I.G.P.R. și pot să folosească aceste detectoare doar în zonele în care nu sunt situri arheologice sau aria lor de siguranță. La noi în Ilfov sunt peste 500 de situri arheologice.” Specialiștii spun că astfel de obiecte istorice nu ar trebui să fie scoase din pământ de vânătorii de comori. Florian Matei-Popescu de la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” din București a declarat: „E o mică tragedie. Este posibil să nu fi fost descoperite niciodată, dar cea mai bună formă de protecție a patrimoniului arheologic e ca el să rămână în pământ. Pentru că, dacă nu spune o poveste, sunt doar niște bijuterii frumoase care încântă ochiul și atâta tot.” Din păcate nu toți căutătorii de comori sunt pasionați de istorie. Unii vor să se îmbogățească și vând piesele găsite pe piața neagră, încurajând acest comerț. Este și cazul celor 11 bărbați din Hunedoara, acuzați și condamnați după ani de procese pentru furtul a zeci de kilograme de aur dacic dezgropat din siturile din cetatea sacră a dacilor Sarmizegetusa Regia. Valoarea tezaurului depășea valorea de șase milioane de euro.

Acum, după preluarea tezaurului de la Cernica (Jud. Ilfov) de către Muzeului Național de Istorie al României, M.N.I.R, elementele componente vor fi studiate, evaluate, restaurate și conservate, după care vor fi expuse pentru pasionații de istorie. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*