Elemente getice în vecinătatea Castelului Reginei Maria din Balcic

Basorelieful cu Bucranii și ghirlande de flori – vechi motiv getic - prins în zidul ce protejează terasele Castelului și Grădinile Reginei Maria a României din Balcic – Bulgaria

Basorelieful cu Bucranii și ghirlande de flori – vechi motiv getic – prins în zidul ce protejează terasele Castelului și Grădinile Reginei Maria a României din Balcic – Bulgaria

Mângâiat de razele ospitaliere de soare al acestei primăveri, am îndrăznit să calc pe pământul Cadrilaterului, în ţara prietenă Bulgaria,  vizitând Castelului și Grădinile Reginei Maria a României din Balcic. Istoricii spun că acest colţ de litoral al Mării Negre a fost colonizat de grecii ionieni în secolul VII î.Hr., iar aşezare purta numele de Kruni, nume provenit din limba greacă şi însemnând „izvoare” („krounoi”).

Nu se spune nimic despre aşezarea anterioară getică existentă aici şi care poate fi dovedită prin prezența basoreliefului sculptural prins în zidul ce protejează terasa a doua a Castelului Reginei Maria. Acesta are reprezentat pe faţa vizibilă motivul a două bucranii de bour, cu ghirlande neîntrerupte de flori în coarne (ca în cazul obiceiului popular românesc al Boului Înstruțat). Acest semn al Geţilor de Aur primordiali mai apare sculptat în piatră în Templul Marilor Zei din insula Samotrace (Grecia), la Adamclisi (Biserica Omului – România), dar şi în mormântul getic de la Sveştari (Bulgaria; mormântul lui Dromichete) și în Mormântul lui Seutes (getul sudic Săuță) din Kazanlac – Bulgaria, unde este pictat pe plafonul mormântului princiar. Simbolul cuprinde în semnificaţia sa chipul „mortuar” dual al zeului mumie (Zeul Ptah din Vechea Biserică Valaho – Egipteană a Geţilor de Aur primordiali – cel cu jumătate de față de mumie (jumătate viu – jumătate mort), cu pielea verde și cu pene pe trup, ca Zeu pasăre al veții și al morții, Zeu al vegetației atât de necesară tuturora pentru supraviețuire (regnului animal și uman); Taur al Cerului, cel care va aduce moartea, prin corida pe care o va face cu omul, ieșind în mod neașteptat din labirintul Minotaurului), încununat cu ghirlande de flori (victoria sa asupra vieţii în materie), ca semn al Morţii şi Renaşterii periodice.

Această imaginea s-a perpetuat în stema Moldovei mult timp. În timp orașul Kruni a luat și numele de Dionysopolis, apoi Balcic. Astăzi Balcicul este un oraș – stațiune, atractiv, cu un bogat patrimoniu cultural. Urmele epocilor trecute de dezvoltare pot fi văzute vizitând Castelul și Grădina Botanică a Reginei Maria, dar și trecând pragul Muzeului de Istorie din centrul orașului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*