Citiți și vă cruciți! Revista presei de limbă magiară (2)

Cazul Wass Albert la Târgu Secuiesc / Prefectul alarmează cu lucruri imposibile

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a fost generos cu epitetele în legătură cu ancheta penală demarată la cererea prefecturii în problema străzii Wass Albert. Nu este, fireşte, uşor să găseşti epitete corespunzătoare pentru declaraţiile care depăşesc limita imposibilului şi prin care însărcinatul guvernului şi-a motivat cererea legată de anchetarea cazului. Este o prostie, o tâmpenie – astfel a reacţionat Kelemen Hunor când, în cadrul conferinţei de presă de la Sfântu Gheorghe, l-au întrebat cum comentează faptul că prefectul i-a cerut procuraturii redeschiderea anchetei penale în cazul străzii Wass Albert din Târgu Secuiesc. Stradă care, după cum se ştie, nu există, dat fiind faptul că hotărârea referitoare la acordarea denumirii a fost retrasă de către autoguvernare, aşa cum a stabilit şi procuratura în cadrul anchetei sale anterioare. La cererea prefecturii, ancheta penală a fost redeclanşată. În opinia lui Kelemen, pe rafturile tuturor familiilor există cărţi scrise de Wass Albert şi nu poate fi arestat nimeni pentru acest lucru. În cadrul discuţiilor purtate cu social-democraţii vor ridica problema acţiunilor însărcinatului guvernului. Nu ştie dacă prefectul acţionează sau nu de unul singur, însă în opinia lui Kelemen, acesta nu primeşte ideile de la PSD. (Sursa: Haromszek nr. 8033 din 25.02.2017, autor Farcadi Botond)

Relaţii interstatale ungaro-române / A fost demarat dialogul

Ne străduim să stabilim relaţii interstatale şi interguvernamentale bune cu România, însă pentru acest lucru este nevoie de dialog -a declarat ministrul pentru relaţii economice şi afaceri externe, ieri la Budapesta, după ce s-a întâlnit cu omologul său român, Teodor Meleşcanu. Ministrul român a subliniat că ambele părţi abordează cu deschidere problemele. Ministrul ungar a subliniat că fără dialog nu vor exista niciodată succese comune şi încredere între cele două ţări, între cele două popoare şi guverne. Este nevoie de succese comune şi de încredere pentru ca problemele dificile prezente în relaţiile bilaterale să poată fi soluţionate. Nimeni nu pune sub semnul întrebării faptul că există probleme delicate, care se leagă în mod fundamental de minorităţi. Cel mai sensibil sistem bilateral de relaţii al Ungariei este cel ungaro-român, astfel că problemele trebuie abordate întotdeauna cu precauţie. Tocmai din această cauză, cel mai bine este să alegem simplitatea în locul epatării şi să abordăm relaţiile în baza intereselor comune. Dacă există bune relaţii între Ungaria şi România, între guverne, acest lucru este în favoarea tuturor românilor şi maghiarilor, indiferent de teritoriul pe care trăiesc -a declarat el. Ministerul ungar al afacerilor externe a comunicat că înainte de discuţii a purtat negocieri cu Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, şi i-a vorbit şi omologului său român despre problemele delicate, ca împreună să lucreze la soluţii. Nu este normal ca aceste probleme să fie discutate în faţa presei, dat fiind faptul că acest lucru ar diminua şansele soluţionării. Ministrul ungar a declarat că este important ca nici o aspiraţie politică sau juridică să nu poată fi folosită la intimidarea membrilor comunităţii naţionale. După cum a spus, doresc să extindă legăturile dintre cele două ţări, fiind necesare cât mai multe posibilităţi de trecere a frontierei. În legătură cu colaborarea economică ungaro-română, ministrul de externe a comunicat: România este a doua cea mai importantă piaţă de export a Ungariei, iar pentru înregistrarea unor progrese în relaţiile bilaterale, Eximbank va deschide o linie de credit de 514 milioane de euro pentru stimularea colaborării între firme. (Sursa: Haromszek nr. 8035 din 28.02.2017)

Guvernul ungar protestează / Audierea părinţilor este revoltătoare

Potapi Arpad Janos, secretar de stat pe probleme de politică naţională, şi Soltesz Miklos, secretar de stat responsabil cu relaţiile confesionale, etnice şi civile, consideră revoltător faptul că DNA îi cheamă la audieri pe părinţii elevilor liceului romano-catolic din Târgu Mureş şi că în lipsa deciziei judecătoreşti, se încearcă incapacitatea viitorului şcolii. În comunicatul celor doi secretari de stat se menţionează: este incalificabil ca în cadrul audierilor de o oră şi jumătate – după cum a comunicat presa -, părinţii să fie întrebaţi de ce şi-au înscris copiii la gimnaziul catolic şi dacă au decis acest lucru benevol sau la presiune externă. În opinia celor doi secretari de stat, sub masca luptei anticorupţie are loc de fapt îngrădirea conştientă a drepturilor maghiarilor, lucru inacceptabil într-un stat de drept. Potapi Arpad Janos şi Soltesz Miklos au făcut apel la autorităţile române să pună capăt intimidării pedagogilor şi părinţilor, incapacității activităţii liceului, deoarece procesul poate provoca pagube ireversibile nu numai comunităţii maghiare, ci şi României. (Sursa: Haromszek nr. 8035 din 28.02.2017)

Interviu cu noul conducător al Centrului Cultural Ungar la Sfântu Gheorghe / Și acasă sunt multe de făcut

Filiala din Sfântu Gheorghe a Institutului Balassi din Bucureşti are, din luna noiembrie, un nou conducător, în persoana istoricului teatral Szebeni Zsuzsa. Am discutat cu directoarea originară din Cluj despre drumul care a adus-o până aici, conştiinţa menirii, ideile, proiectele sale şi programul deja conturat al instituţiei.

– Cum a ajuns un intelectual specializat pe literatură şi filozofie să fie istoric teatral şi, ulterior, diplomat cultural?

– Incă din perioada studenţiei am fost interesată de teatru şi artele vizuale, motiv pentru care am studiat estetica la Facultatea de filozofie din Debrecen. După obţinerea diplomei în literatură şi filozofie, m-am ocupat, pentru o scurtă perioadă, de jurnalism, după care, mulţumită unei burse, am ajuns la Budapesta, la Institutul şi Muzeul Naţional de Istorie Teatrală. Am fost şi curator de expoziţii, timp în care eram referent peste hotare al institutului. În această calitate am aplicat pentru ocuparea postului rămas vacant la Institutul Balassi-Centrul Cultural Ungar.

– Care credeţi că este menirea d-voastră?

– Reprezentarea, în cel mai nobil sens al cuvântului, a culturii, având în atenţie caracterul specific şi pozitiv al Transilvaniei şi al Pământului Secuiesc.

– Aţi preluat de mai bune de două luni conducerea filialei din Sfântu Gheorghe a Institutului Balassi. Aţi reuşit să vă integraţi?

– Integrarea este un proces îndelungat, însă am venit cu mare bucurie aici, mă simt bine. Pe lângă faptul că organizez manifestări, mă străduiesc să particip şi la ale altora.

– Privind spre viitor, ce idei aveţi în legătură cu funcţionarea instituţiei?

– În primul rând aş dori ca instituţia pe care o conduc să fie parte integrantă a vieţii culturale a oraşului. Mă străduiesc să organizez programe mai aparte, mai deosebite.

– Ce planuri, proiecte aveţi?

– Pentru mine este foarte important să-mi continui cercetările, de exemplu cele legate de Banffy Miklos. Tinând cont de jubileul de 500 de ani al reformării, aş dori să le dedic spaţiu şi lui Kemeny Janos şi Makkai Sandor. Vreau, de asemenea, să readuc în cunoştinţa publică figuri feminine, cum ar fi Ignac Rozsa şi Kiss Manyi, ambele născute în judeţ. (Sursa: Szekely hirmondo nr. 40 din 01.03.2017, autor Bedo Zoltan)

Ar trebui înlăturată inscripţia în limba română – Acţiune de protest pentru inscripţia Varoshaza

Astăzi, 03.03.2017, începând cu orele 17:00, va fi organizată o acţiune de protest împotriva înlăturării inscripţiei Varoshaza de pe frontispiciul Primăriei Municipiului Miercurea Ciuc. Organizatorii aşteaptă participarea a aproximativ o sută de persoane, i-au chemat şi pe patrioţii locali, pe suporterii sportivi, respectiv fac recrutări şi pe Facebook. Conform programului, cei interesaţi în direcţia acţiunii de protest, se vor întâlni în faţa Cetăţii Miko, de unde vor porni înspre Palatul Justiţiei, de aici deplasându-se în faţa primăriei, unde vor cânta împreună, vor ţine un minut de reculegere şi vor fi rostite discursuri. Organizatorul principal al manifestării este Andras Mihaly, membru fondator al Uniunii Mondiale a Secuilor, care trăieşte în Statele Unite ale Americii. Acesta a declarat că în scrisoare solicită ca nu inscripţia Varoshaza să fie înlăturată, ci cea de Primărie, deoarece, în clădirea respectivă nu funcţionează doar primăria, ci şi alte instituţii, tocmai de aceea, denumirea respectivă fiind nemotivată. Primăria a fost construită din contribuţiile/donaţiile ciucanilor, tocmai de aceea, noi suntem adevăraţii proprietari ai clădirii. Ştim că şi consiliul orăşenesc a formulat o luare de poziţie cu privire la inscripţia Varoshaza, dar noi nu suntem de acord cu aceasta, deoarece au adresat-o preşedintelui statului, iar în atribuţia acestuia nu intră adoptarea unor decizii în astfel de probleme – a declarat Andras Mihaly. Fondatorul uniunii a declarat că în primăvara acestui an, Uniunea Mondială a Secuilor va fi înregistrată în Ungaria, dar printre proiectele lor figurează şi faptul ca, uniunea să fie înregistrată în acest an şi în România. (Sursa: Hargita Nepe nr. 41 din 03.03.2017, autor Mark Boglarka)

America este atentă la maghiarii transilvăneni

Raportul anual de ţară al departamentului de stat al SUA, referitor la drepturile omului, pomeneşte şi de mai multe încălcări ale drepturilor maghiarilor transilvani. În partea referitoare la România, se face referire, între altele, la renaţionalizarea Colegiului Szekely Miko, la campania împotriva simbolurilor secuieşti şi încălcarea drepturilor privind utilizarea limbii materne. Despre documentul publicat pe site-ul departamentului de stat din Washington au relatat în primul rând portalurile maghiare din Transilvania – Foter, Maszol, Transindex. Presa română, similar practicii sale din anii precedenţi, nu pune nici de această dată accent pe părţile din raport, referitoare la maghiari. Documentul se ocupă în mod accentuat de corupţie, care este în continuare un fenomen general în România, deşi lupta anticorupţie continuă. Se aminteşte de condiţiile deplorabile din închisori, de discriminarea romilor şi a minorităţilor sexuale, de violenţa domestică. Referitor la tema încălcării drepturilor rromilor, se fac referiri mai ales la cazurile prezentate de organizaţia Romani Criss, din care reiese că în multe cazuri, autorităţile recurg în mod nejustificat la violenţă faţă de romi. În ceea ce priveşte privarea de drepturi a maghiarilor, este abordată problema restituirii. Se menţionează că în pofida bazei legale existente, autorităţile obstrucţionează retrocedarea, în special în cazul imobilelor confesionale. Se aminteşte şi de renaţionalizarea Colegiului Szekely Miko. Autoritatea pentru retrocedări a respins anul trecut 79 de cereri de retrocedare formulate de biserici. Se aminteşte şi de campania împotriva simbolurilor secuieşti, de respingerea înregistrării asociaţiei turistice care ar urma să popularizeze Pământul Secuiesc. Se menţionează de încălcarea drepturilor lingvistice în instanţă şi administraţia publică, de obstrucţionarea amplasării indicatoarelor bilingve, de cazul fetiţei din Telechia, umilite într-un spital clujean din cauză că nu cunoaşte limba română. Se pomeneşte de faptul că nu există universitate maghiară independentă finanţată de stat, iar metodologia de predare a limbii române reprezintă o problemă în cadrul şcolilor maghiare. Conform poziţiei exprimate la sfârşitul săptămânii trecute de către preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, raportul de ţară este rezultatul strădaniilor proprii ale UDMR. Organizaţia maghiară speră că SUA încheie procedura strângerii de informaţii în cazul încălcării drepturilor maghiarilor din Transilvania şi va trece la stadiul de acţiune politică. Din comunicatul UDMR mai reiese că uniunea îşi va informa în continuare sistematic partenerii americani, sperând că având cunoştinţă de un număr suficient de abuzuri, clar indicate, aceştia vor atenţiona la rândul lor statul român în legătură cu faptul că problema minorităţilor nu este nici pe departe soluţionată. (Sursa: Haromszek nr. 8040 din 06.03.2017)

Sentinţa Curţii de Apel / Drapelul secuiesc trebuie îndepărtat

Curtea de Apel Braşov a respins contestaţiile depuse în cel mai nou proces privind drapelele, iar în sentinţă obligă Consiliul Judeţean Covasna şi pe preşedintele Consiliului să îndepărteze drapelul secuiesc din sala de şedinţe a consiliului judeţean, donat acum un an de Kulcsar Terza Jozsef. După două amânări, joia trecută, Curtea de apel Braşov a adoptat sentinţa. Aceasta a apărut pe site-ul instanţei la sfârşitul săptămânii trecute. Curtea de apel a respins contestaţia lui Kulcsar Terza Jozsef, a Consiliului Judeţean Covasna şi a preşedintelui instituţiei. În sentinţa definitivă şi irevocabilă a admis sentinţa din 6 octombrie anul trecut a Tribunalului judeţean Covasna. Sentinţa obligă Consiliul Judeţean Covasna şi pe preşedintele instituţiei să îndepărteze din sala de festivităţi a consiliului judeţean drapelul albastru-auriu al Pământului Secuiesc. Menţionăm că în sentinţa judecătorească, Pământul Secuiesc apare cu literă mare şi fără ghilimele. Considerăm important de subliniat acest lucru, deoarece în cererea prefectului scrie aşa-numitul pământ secuiesc. Dacă drapelul va fi îndepărtat din sala de festivităţi a consiliului judeţean, tot va mai rămâne un drapel secuiesc, cel care a fost donat în noiembrie, alături de alte patru drapele, de către Kulcsar Terza Jozsef. (Sursa: Haromszek nr. 8040 din 06.03.2017)

Biroul de presă al Centrului European de Studii Covasna-Harghita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*