Luminoasă ca „O zi de vară”

Născută la 7 ianuarie 1987 în Slatina, județul Olt, Flavia Alexandra Cazacu își începe căutarea artistică încă de mică. Se înscrie la Școala de muzică „Nicolae Titulescu” din Slatina, secția pian (1993 – 2001), iar mai apoi urmează cursurile Colegiului Național „Ion Minulescu” din același oraș (2001 – 2005).

În anul 2006 susține examen de admitere la Facultatea de Teatru, specializarea Artele Spectacolului (Actorie) din cadrul Universității Spiru Haret din București. Declarată admisă, ea este repartizată la clasa prestigioasei profesoare Margareta Pogonat, secondată la catedră de asist. univ. Cristian Toma. Interpretează în timpul facultății tragedie greacă antică (piesa „Andromaca”, rol „Casandra”), roluri shakesperiene (piesa „Mult zgomot pentru nimic”, rol „Beatrice”), personaje caragialiene (piesa „D’ale carnavalului”, rol „Didina Mazu”), caractere din opera lui Moliere (piesa „Don Juan”, rol „Mathurine”). În anul terminal joacă în spectacolele din Gala Absolvenților ce a avut loc la Teatrul Nottara din București, piesele „Caii la fereastră” de Matei Vișniec (rol „Soția”), „Idiotul” de Dostoievski (rol Nastasia Filipovna) și „Trei surori” de Anton Pavlovici Cehov (rol Mașa).

În anul 2010 susține examenul de licență pe care îl trece cu brio și se înscrie la cursul de masterat Artă Teatrală din cadrul aceleiași facultăți. Aici frecventează cursurile profesorilor Adriana Marina Popovici, Iulia Boroș – Trifan și Felicia Dalu. În timpul cursurilor a fost pregătit ambițiosul proiect de teatru muzical „Joia dulce” de John Steinbeck, în care Flavia Cazacu a interpretat două personaje, respectiv „Stella” și „Fauna”. Spectacolul s-a bucurat de aprecierile publicului spectator, având numeroase reprezentații la studioul teatral Black Box Studio Sud din Berceni 24.  Pentru că și-a dorit atât de mult să fie pe scenă, pentru că avea ceva de transmis celor interesați de prestația sa artistică, Flavia Alexandra Cazacu s-a implicat în numeroase proiecte artistice. Astfel ea apare încă de pe băncile facultății în spectacolul „Doamna cu cățelul” (premieră 22 iunie 2008) de la Teatrul Masca, apoi în cadrul proiectului „COMEDIA ŢINE LA TINEri”, ediţia a V-a, 2010 (Teatrul de Comedie din București), unde joacă în spectacolul independent „Paramiza Romanes” (scenariul și regia Ninel Petrache, absolvent al Facultății de Arte, Universitatea Spiru Haret).

Repetă și joacă în spectacolul „O zi de vară” după Slawomir Mrozek, în regia lui Marcel Țop (rol: Dama), având premiera în 18 iunie 2010, la Teatrul Mignon din București, spectacolul fiind preluat apoi de către Teatrul Nottara. Chiar dacă stagiunea s-a închis în vara anului 2014, acest spectacol s-a jucat toată vara la „Nottara”, spre satisfacţia bucureştenilor care şi-au petrec vacanţa acasă, în capitală. Într-o atmosferă de vilegiatură pe malul mării, personajele lui Mrozek s-au intersectat generând parabola tragicomică despre viaţă, relaţii interumane, importanţa sau zădărnicia lucrurilor. Cei trei tineri actori coordonați de regizorul Marcel Țop au întruchipat unele tipologii arhicunoscute. Valentin Corneanu (absolvent al Facultății de Arte, Universitatea Spiru Haret) s-a dovedit foarte nimerit pentru morga aristocratică pe care o afişează și interpretează pe „Izbut”, un bogătaş blazat, sătul de prea mult bine şi de faptul că poate obţine uşor orice îşi doreşte și care vrea să se sinucidă.

Pentru a obţine un contrast, dramaturgul l-a adus în scenă și pe „Neizbut”, ratatul fără de noroc. Nicușor Rotaru (absolvent și el al Facultății de Arte, Universitatea Spiru Haret) – vădind de pe acum un talent remarcabil – l-a „creionat” artistic pe acest pierzător, dozând milimetric ridicolul patetic şi tragismul personajului. „Neizbut” ar vrea şi el să se sinucidă, dar din motive total diferite: n-a reuşit să facă nimic în viaţă și a avut parte numai de eşecuri. Deşi vin din lumi diferite, numitorul comun al dorinţei de a muri îi face pe cei doi să comunice, e drept, într-un stil destul de bizar şi adesea comic. Apariţia în scenă a unei prezențe feminine (Flavia Cazacu) modifică atitudinea celor doi. „Neizbut”, care n-a avut niciodată succes la femei, ar vrea să o cucerească, iar „Izbut” se oferă să-l ajute. La rîndul ei, femeia nou apărută pare să fie impresionată şi atrasă mai mult de nefericirea lui „Neizbut”. Evident, jocul sarcastic al adevărului şi al minciunii, se revelează abia la sfîrşitul piesei, spre bucuria celor care au fost spectatori fideli ai acestui spectacol. În vara anului 2011 spectacolul cu „O zi de vară ” a fost jucat în Parcul Moghioroș din București, ca parte a proiectului „București – Cartier de vară”, coordonat de către Primăria Municipiului București și Centrul de Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului București – ARCUB, bucurându-se de un real succes. În anul 2012, „An Caragiale”, Flavia Cazacu repetă cu sârg la spectacolul „Amor – Amor”, după un scenariu din operele marelui dramaturg și scriitor național Ion Luca Caragiale. Spectacolul s-a jucat în cadrul Festivalului Bucureștii lui Caragiale, în Grădina „La Conu Iancu” (Str. Profesor Mihail Georgescu nr. 24, lângă Hala Traian). Regia artistică, dar și scenariul (adaptarea) a aparținut Andreei Iacomiţă. În 29 mai 2014 are loc premiera bucureșteană a spectacolului „Nebuniile dragostei” de George Smarandache, în regia lui Dan Tudor, la Palatul Național al Copiilor (Teatrul Tineretului) în care apare și Flavia Alexandra Cazacu.

Acest spectacolul a „călătorit” în multe turnee, ajungând și la Slatina, acolo de unde este și autorul piesei, dar și Flavia. Premiera absolută a comediei spumoase, pur oltenească, „Nebuniile dragostei” a avut loc în data de 10 aprilie 2014, la Centrul Cultural „Eugen Ionescu” din Slatina. Alături de cei cinci mari actori, în „Nebuniile dragostei” au apărut şi doi actori slătineni, Flavia Cazacu şi Valeriu Ciurea. Pe această scenă a mai fost jucată și piesa de teatru „Colivia cu iluzii” de Cornel Udrea, în regia lui Eugen Titu, din distribuția căreia au făcut parte: Ștefan Cepoi, Flavia Cazacu, Andreea Cazacu, Tony Dincă, Milică Marian Costea, Valeru Ciurea, Paul Bălășcan și Lucian Țârcomnicu (octombrie 2013). În filme actrița Flavia Alexandra Cazacu apare episodic, un exemplu fiind cele seriale, precum  „Lacrimi de iubire” și „Iubirea ca-n filme”. Apare în reclamele „Mascara”, „Internity – Cosmote” și altele.  Astfel, treaptă cu treaptă, rol cu rol și spectacol cu spectacol, urcă către steaua sa de pe firmament tânăra actriță Flavia Alexandra Cazacu. Succes Flavia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*