Drepturile pedagogiei

Realizarea drepturilor cetățeanului și ale națiunii este în legătură indisolubilă cu realizarea drepturilor pedagogiei și ale pedagogilor. Cu cât mai nesatisfăcător sunt realizate drepturile pedagogiei și ale pedagogilor, cu atât mai nesatisfăcătoare este starea psihologică și eficiența  unui popor.

Drepturile  cadrelor didactice – la salarizare decentă, la apreciere socială adecvată – le cunoaștem. Nemulțumitor satisfăcute, sub aspectul marginalizării  burgheze cronice a  pedagogimii de către dominanți. Cât privește drepturile pedagogiei din Moldova de Est, ele rămân în umbră. Sunt revendicate insuficient. Și – care sunt, în genere, drepturile pedagogiei naționale, ignorarea cărora privează școala de caracterul ei național-util?

Primul drept: dreptul la reflectarea liberă a problemelor de ordin social-pedagogic. Dreptul științelor educației la evoluarea liberă a cercetărilor, concluziilor, recomandărilor – nestingherit de presiunea „modei pedagogice”, de presiunea intereselor vătămătoare din afara școlii autohtone.

Dreptul selectării riguroase prealabile a ideilor, „tehnologiilor” concepute peste hotare, înainte de a fi recomandate pentru punerea lor atentă în practică, mai întâi, în una-două școli experimentale. Dreptul la veto ideilor găunoase.

Dreptul elaborării și susținerii  inițiativelor teoretice și organizaționale raționale, vis-a-vis de indicațiile nereușite ale Ministerului Educației.

Dreptul cordonării activității elielor intelectuale non-liberale în instruirea tinerilor și adulților pe direcția modelului educațional, prin  implicarea formațiunii obștești naționale Liga Educației.

Dreptul la pregătirea programelor de învățământ și a manualelor, în conformitate cu capacitatea medie de lucru a elevilor.

Dreptul selectării conținutului obiectelor de studii, reieșind din necesitățile țării noastre, pregătirii de viață a tinerilor, pentru a putea face față  provocărilor vieții, exigențelor noțiunilor de om bun, familist bun, de cetățean și profesionist în domeniul de activitate.

Dreptul de a insista pentru instruirea profesională suficientă – în  cinci ani de facultate.

Dreptul de a revendica restabilirea cursului „Istoria pedagogiei” și a elabora cursul modern „Bazele culturii și ideologiei politice naționale”.

Dreptul elaborării și implimentării reformelor necesare în instriure și educație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*