Continuăm periplul nostru istoric pe litoralul Mării Getice (Marea Neagră), la Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC). Aici putem admira o „piesă” de rezistență a muzeului constănțean, respectiv mormântul „Prințesei Tomitane”, reconstituit „in situ” în podeaua Sălii Tezaur. Scheletul tinerei domnițe plecate prea devreme către tărâmul lui Hades a fost scos la lumină în anul 1988, în apropierea Consulatului Turc din Constanța, la intersecţia bulevardelor Ferdinand cu Brătianu. Mormântul, cel mai bogat dintre descoperirile de până acum, adăpostea bijutierii de aur în greutate de 162 de grame.
„O domniţă cu o situaţie materială deosebită – ne spune arheologul Constantin Chera -, numită așa datorită faptului că a fost înmormântată cu bijuterii din aur, în greutate de 162 de grame. (O diademă cu pietre prețioase, dar și frunze din aur (symbol al regenerării, al nemuririi; întânit și la Diadema din Tezaurul de la Sărmășag, )…,) Şapte inele, două brăţări late din aur, doi cercei compuşi din mai multe segmente, un şirag (colier – colan) cu două capete de lei (symbol Leoaica Sarmis, Forța Vieții) erau doar câteva dintre piesele descoperite în inventarul funerar.” Constantin Chera spune că s-au mai găsit în inventarul funerar al „prințesei” un opaiţ din bronz, vase de bronz și obiecte decorative din os care ornamentau capacul sicriului.
Bogăţia acestui mormânt demonstrează faptul că în Tomis existau la perioada secolului II d.Hr. familii cu o situaţie socială foarte bună. Inelele aristocratei sunt cele care atrag atenţia, pe ele apărând figurile unor zeităţi, chiar şi un portret despre care nu se ştie cui îi aparţine. După numeroase observaţii antropologice, aristocrata tomitană avea vârsta cuprinsă între 20 şi 30 de ani, iar mormântul se încadrează într-o zonă de necropolă a anticului Tomis. Este zona în care au fost cercetate zeci de alte morminte, în apropierea spitalului vechi din Constanța. Interesant este faptul că mormântul a fost reconstituit într-un mod original, într-o casetă specială încastrată în podeaua Sălii Tezaur de la parterul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa. Avantajul MINAC-ului a fost că în anul 2007, în momentul în care s-au făcut o serie de modernizări la clădire, s-a avut în vedere și reconstituirea mormântului astfel încât să poată fi pus în valoare. Arheologii de la Constanţa au avut exemplul muzeelor de la Varna (Bulgaria) şi Bodrum (Turcia). La Muzeul din Bodrum, de exemplu, o întreagă navă antică recuperată din Marea Egee a fost reconstituită, fiind amplasată exact în poziţia în care a fost găsită. „Prinţesa Tomitană” este acoperită de o vitrină transparentă din sticlă specială, iar scheletul conservat al acesteia este înconjurat de bijuterii şi alte obiecte de valoare, care au însoţit-o în mormânt. Acesta rămâne cel mai bogat mormânt de femeie aristocrată găsită de arheologi în aceste ţinuturi dobrogene până în prezent. (G.V.G.)
Lasă un răspuns