Aflat într-o vecinătate ce onorează, vis-a-vis de Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan”, la câțiva pași de Calea Victoriei, se află un muzeu cu totul special. L-am vizitat zilele trecute, când ghioceii se luptau cu ultimele petice de zăpadă murdară ale capitalei și sufletul mi-a vibrat. Frumoasa clădire a Muzeului „George Severeanu”, reşedinţa primului director al Muzeului Municipiului Bucureşti, reprezintă un exemplu tipic pentru arhitectura bucureşteană din a doua jumătate a secolului al XIX-lea.
Muzeul, inaugurat în anul 1956, se află sub administrația Muzeului Municipiului București – „Palatul Șuțu”, dar a fost închis publicului în anul 1995. Abia în perioada 2004-2008 au fost realizate lucrări de consolidare și restaurare. Muzeul are în patrimoniu circa 80 000 de obiecte muzeale, bunuri culturale, între care cele mai importante sunt Colecțiile Severeanu, dar și „Colecțiile numismatice și paranumismatice ale Muzeului Municipiului București”, formate prin donații, achiziții și descoperiri arheologice și numismatice, care acoperă circulația monetară de pe teritoriul României, precum și din Europa și, parțial, de pe alte continente, din antichitate și până în zilele noastre. Medicul radiolog George Severeanu a fost un pasionat colecţionar de antichităţi, adunând în cursul vieţii valoroase artefacte. Seria de obiecte arheologice din colecţia „Maria şi dr. George Severeanu” cuprinde vase greceşti antice (fiind una dintre cele mai mari şi valoroase colecţii de acest gen), statuete de Tanagra, bronzuri şi marmură, sticlărie romană, geme şi camee antice, ceramică preantică aparţinând culturilor Cucuteni, Vădastra, Wietenberg şi Boian. Toate aceste piese au fost achiziţionate de către George Severeanu în călătoriile sale, din România, Bulgaria, Italia şi Grecia. Colecţia numismatică a dr. George Severeanu este una dintre cele mai valoroase din România, fiind constituită din cca. 9000 de piese din diferite perioade istorice: monede greceşti autonome şi provinciale, geto-dace şi celtice, emisiuni romane şi bizantine, monede medievale ale Ţărilor Române, precum şi piese moderne şi contemporane.
Întreaga colecţie „Maria şi dr. George Severeanu”, printr-un act de un rar patriotism și umanism, a fost donată Muzeului Municipiului Bucureşti în anul 1939, inaugurarea reşedinţei actuale ca muzeu având loc în anul 1956. În prezent în cadrul Muzeului „George Severeanu” poate fi vizitată expoziţia „Istoria circulaţiei monetare în Bucureşti şi în împrejurimi”. Proiectul reprezintă o continuare a seriei de expoziţii tematice care a debutat în anul 2013 în cadrul Muzeului „George Severeanu” şi vine în întâmpinarea dorinţei publicului vizitator de a admira valoroasele colecţii adăpostite de spaţiul cultural amintit. Sunt expuse aici exemplare reprezentative care fac parte din trei colecţii aparţinând Muzeului Municipiului Bucureşti, Colecţia „Maria şi dr. George Severeanu”, Colecţia „Numismatică”, Colecţia denumită convenţional „Paranumismatică”. Pornind de la importanţa istorică, documentară şi memorială a colecţiilor amintite, proiectul propune valorificarea prin expunere a unei importante părţi a bogatului material numismatic în combinaţie cu materiale documentare şi ilustrative, o reconstituire a circulaţiei monetare în Bucureşti şi în împrejurimi.
Muzeul „George Severeanu” este parte componentă a Muzeului Municipiului Bucureşti, care mai deţine următoarele muzee, colecții şi case memorial în capitală: 1. Muzeul Municipiului Bucureşti – Palatul Suţu; 2. Muzeul „Theodor Aman“; 3. Muzeul „Prof. Dr.Victor Babeș”; 4. Colecția „C.I. și C.C. Nottara”; 5. Muzeul de artă „Frederic și Cecilia-Cutescu Storck”; 6. Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”; 7. Colecția de artă „Ligia și Pompiliu Macovei”; 8. Muzeul Memorial „Gheorghe Tattarescu”; 9. Palatul Voievodal – Curtea Veche; 10. Muzeul de Artă Populară „Dr. Nicolae Minovici”; 11. Casa Filipescu-Cesianu – expoziția „Muzeul vârstelor”.
Cum a apărut în „peisajul” muzeistic al capitalei Muzeului „George Severeanu”? În 1939, Maria Severeanu dona colecția soțului său, medicul George Severeanu, Muzeului Municipiului București. A venit războiul, apoi comunismul, apoi tranziția și, în sfârșit, într-o bună zi muzeografii descoperă, în podul casei din strada Henri Coandă 26, o serie de obiecte vechi, foarte vechi, preistorice, despre care nu se știa aproape nimic. Astăzi, aceste obiecte sunt expuse în „Sala cu vitralii”, „Salonul cu oglinzi”, sau „Sala de concert” a Muzeului Severeanu, conducând vizitatorul într-o călătorie fascinantă prin trecutul civilizației umane, din paleolitic până în prima epocă a fierului. Poveștile despre proveniența exponatelor și despre constituirea unei colecții private de arheologie le puteți afla venind aici, în fața valoroaselor obiecte.
Expoziția „Obiecte preistorice” din colecţia Severeanu dorește să aducă în atenția publicului obiecte străvechi și povestiri recente, toate dezvăluite într-un ambient desăvârșit: „Sala cu vitralii” a Muzeului George Severeanu. Obiectele expuse sunt mai puțin cunoscute, fiind parte din colecția privată susmenționată. Ca orice colecție privată, aceasta are o istorie unică al cărei personaj principal este fondatorul său și oglindește, printre altele, personalitatea, gradul de erudiție, situația materială, statutul social, gusturile estetice și artistice ale colecționarului, fiind și amprenta paradigmelor socio-politice specifice perioadei în care au avut loc achizițiile. De profesie medic, George Severeanu (1879-1939) s-a făcut remarcat ca pioner în domeniul radiologiei medicale din România, urmând cursuri de specializare la Viena și Berlin. Colecționarea de obiecte cu valoare istorică și artistică a reprezentat o altă preocupare, dezvoltată dintr-o pasiune moștenită pe linie paternă și susținută moral și material de soția sa, Maria Severeanu, născută Lerescu. Exponatele aflate în acest muzeu vor conduce vizitatorul într-o călătorie prin epocile fascinante ale trecutului îndepărtat, din paleolitic până în prima epocă a fierului, iar povestirile privind proveniența lor vor ajuta la înțelegera diacronică a colecționarului și a relațiilor sociale ale acestuia. Obiecte preistorice din arealul carpato-danubian, vase ceramice din Egiptul Predinastic sau unelte de silex din nordul Europei sunt un amestec de mărturii materiale edificatoare pentru înțelegerea modului de constituire a unei colecții private de arheologie la începutul secolului XX, precum și a preferințelor colecționarului pentru diverse categorii de artefacte din perioadele preistoriei. Proiectul „Obiecte preistorice din colecţia Severeanu”, reprezintă o continuare a seriei de expoziţii tematice care a debutat în anul 2013 în cadrul Muzeului „George Severeanu” şi vine în întâmpinarea dorinţei publicului vizitator de a admira valoroasele colecţii adăpostite de spaţiul cultural amintit, până la deschiderea expoziţiei permanente, programată pentru toamna acestui an. Sper ca și clădirile aflate în planul doi ale muzeului (grajdul cailor, „garajul” trăsurilor” și anexele personalului ce deservea acest ansamblu de clădiri) să fie restaurate și puse în valoare, spre cunoașterea în totalitate a modului de „funcționare” a unei asemenea reședințe de epocă.
Când televizorul nu mai aduce noutate, când canapeaua de acasă este prea „nu știu cum”, veniți aici, printre obiectele de colecție de la Muzeul Severeanu și veți avea parte de o călătorie atemporală și unică. Veți trece prin „Sala cu vitralii”, admirând curcubeul de culori ce se distilează prin ferestre, apoi vă veți admira, imaginându-vă purtând frac sau joben, în „Salonul cu oglinzi” și apoi veți căuta un loc pe scaunele capitonate cu piele „de Cordoba” în „Sala de concert”, imaginându-vă și menestrelii și dansatorii. Merită călătoria…
Lasă un răspuns