„Oamenii sunt aceiaşi de la începuturi, nu s-a schimbat nimic în esenţa lor”

Acolo unde revoluția a început schimbarea României la față, în vecinătatea celebrului balcon de la Operă, la Teatrul Național din Timișoara, și-a început viața scenică un personaj legendar. Este vorba de „Hamlet”, creat după cunoscutul text al marelui Shakespeare, tradus și remixat de Peca Ștefan și reinventat de regizoarea Ada Lupu Hausvater. Data avanpremierei: 10.05.2016. Data premierei: 11.05.2016. De atunci, de la data premierei, spectacolul se joacă cu casa închisă.

Acest Hamlet interpretat de actorul Matei Chioariu este de o factură aparte. El trăiește și moare printre noi, iar Danemarca este peste tot. Distanța dintre spațiului interior al unui om liber și mediocritatea gregară este la fel de mare acum, ca și atunci. Un spirit înalt și o societate defectă nu pot – cum nu au putut și cum nu vor putea niciodată – coexista. Este o luptă inegală, dar necesară.

Evoluția, șansa umanității se construiește pe aparenta înfrângere a tuturor acelor Hamlet pentru care adevărul, principiile și exercițiul libertății reduc compromisul și meschinăria la dimensiunea unui vârf de spadă. Și pentru că „Oamenii sunt încă frumoși”, acestui Hamlet al anului 2016 îi răspunde trupa Subcarpați, într-o întâlnire în care muzica traduce sensurile cele mai profunde ale unui text esențial al culturii universale. „Hamlet vorbește despre dreptul neîngrădit al oamenilor de a fi autentici, militează pentru dreptul loc de a rămâne ei înşişi, pentru dreptul de a-şi păstra vocea distinctă în societate”, după cum a afirmat directorul de scenă al spectacolului. Pornind de aici s-a construit un eveniment aparte. Peca Ștefan, un nume de rezonanță în dramaturgia actuală românească l-a tradus pe Shakespeare din nou și l-a remixat, aducându-l în momentul nostru. Ritmurile ultracontemporane ale muzicii life a trupei Subcarpaţi, linii melodice autentice româneşti traduc sensurile profunde ale unui text esenţial al culturii universale. Spectacolul Naţionalului timişorean calibrează în spaţiul Sălii Mari dilemele unei generaţii pentru care firescul a devenit un obstacol de netrecut în aproape toate aspectele existenţei.

Echipa artistică ce lucrează la acest spectacol îi reuneşte pe actorii Matei Chioariu, Ion Rizea, Claudia Ieremia, Marius Andrei Alexe, Doru Iosif, Victor Manovici, Cristina König, Flavius Retea, Cătălin Ursu, Bogdan Spiridon, Adrian Jivan, Florin Ruicu, Costel Tovarniţki, Raul Bastean, Benone Viziteu, Romeo Ioan, Claudiu Dogaru, Ionuţ Iova şi Marius Lupoian. Tânărul Matei Chioariu este un actor din Bucureşti care „ridică în picioare sala atunci când cântă“ – așa cum l-a lăudat iubita sa, actriţa Isabela Neamţu. Acesta a mizat pe o piesă alertă în anul 2014 – „Long Train Runnin’“ (The Doobie Brothers) – şi l-a determinat pe Tudor Chirilă să se întoarcă scaunul la „Vocea României”. „Eşti dus cu capul“, i-a spus acesta, impresionat. „Ai făcut în toate felurile“, a apreciat Loredana tehnica vocală şi „floricele“ lui Matei, poreclit Scatman John de către Smiley. Matei Chioariu a primit în cadrul Galei de închidere a  „Maratonului Teatrului Independent Bucharest Fringe 2013” cea mai importantă distincție cu care poate fi onorat un actor într-un festival concurs – Premiul de cel mai bun actor din festival. În cadrul aceleiaşi gale de premiere Matei Chioariu a primit şi Premiul de interpretare pentru rolul din spectacolul „LSD Theatre SHOW.”

El  – Matei Chioariu – este absolventul Facultăţii de Teatru, specializarea Artele Spectacolului (Actorie) din cadrul Universităţii Spiru Haret din Bucureşti și a pornit pe calea artelor de tânăr, când a urmat Şcoala de Muzică şi Arte Frumoase Nr. 5 din Bucureşti, secţia de flaut şi pian, coordonată de către Prof. Mircea Caragiani, timp de 12 ani. A urmat apoi studiile teatrale, la clasa Prof. univ. dr. Sanda Manu, absolvind cu brio această specializare în anul 2008. Înscris apoi la masterat Artă Teatrală, clasa Prof. univ. dr. Adriana Marina Popovici, în cadrul aceleiași facultăţi, Matei Chioariu şi-a îmbogăţit experienţa profesională activând ca actor profesionist la Teatrul pentru copii „Ion Creangă”, unde  a apărut în mai multe spectacole, precum „Călătorie spre Soare-Apune” (regia de scenă Radu Băieşu), „Făt-Frumos, Ileana Cosânzeana şi Gheonoaia” (regia Bogdan Uritescu) şi „Galaxia Svejk” (regia Alexandru Hausvater şi Ioan Brancu, spectacol dedicat adulţilor). Pe scena mare de teatru a debutat cu rolul „Rocky” din musicalul „Rocky Horror Show” în regia cunoscutului Alexander Hausvater. El a mai apărut în distribuţia  spectacolului „Suntem 4, facem teatru”, proiect independent de teatru-muzical, în regia artistică a Theodorei Herghelegiu. Fiind pasionat de dans, sub toate formele sale de reprezentare, Matei Chioariu apare ca dansator în filmul „Blood&Chocolate”, prezent pe ecranele televizoarelor noastre şi sub titlul de „Prinţesa Vampirilor”, coproducţie Media Pro Pictures şi USA, filmat în Studiourile din Buftea. Actorul Matei Chioariu mai poate fi văzut în diferite apariții în cadrul serialelor T.V. precum: „La Bloc”, „Daria iubirea mea”, „Vacanţa Mare”, „Fete cu Lipici” , „601”, dar şi în sitcomul „Celularul”, creat în colaborare cu Cosmote România. Fiind prezent în bazele de date ale caselor de casing din ţară, Matei Chioariu a fost selectat şi a participat la realizarea reclamei Cosmote „Discuţii”, difuzată la toate televiziunile din ţară. Mai apare în reclamele Romtelecom, Zapp, Kinder Joy etc...

Pasionat de muzică, participă în anul 2004 la Festivalul de Orchestră de Cameră din Jesenik – Cehia. Din anul 2005 Matei Chioariu este şi membru al formaţiei de muzică R’n’b „FOR-T5”, formaţie selecţionată la Festivalul Mamaia 2005, la secţiile de Interpretare şi Creaţie. Deasemenea a mai participat în anul 2005 şi la finala Festivalului de la San Remo din Italia,  în componenţa orchestrei de cameră „Adaggio”, dirijor Oana Pârvu, cu care a cântat timp de patru ani, ca flautist. Pentru perfecţionarea sa profesională urmează în continuare cursuri de canto şi tehnică vocală cu Prof. Corneliu Fânăţeanu şi cursuri de dans (Pop, Hip-Hop, Jazz, Balet) cu coregraful Tonkins Anderson. În prezent Matei Chioariu este angajat la Teatrul de operetă „Ion Dacian” din Bucureşti, fiind regăsit în distribuţia multor spectacole ale acestei instituţii de cultură, precum: „Romeo şi Julieta”, „Supermarket” (regia Teodora Herghelegiu) şi „Rebecca” (regia Attila Beres). În anul 2010 începe colaborarea şi cu Teatrul Odeon din capitală, la spectacolele de teatru-dans „Depeche Dance” (regia Răzvan Mazilu) şi musicalul de success „The Full Monty”. Deasemenea, la Teatrul Naţional din Timişoara îl puteţi vedea în spectacolele „Iulius Caezar” de William Shakespeare (2010; rol: Antonius; regia Alexander Hausvater), „Adam şi Eva” (regia Alexandru Hausvater), muzicalul „The Full Monty” (2011; rol: Malcolm McGregor; regia Răzvan Mazilu), „Gaiţele” de Al. Kiriţescu (2012; rol: Mircea Aldea; regia Ion-Ardeal Ieremia), „Adam și Eva” după Liviu Rebreanu (2012; rol: Jurnalistul Dragomir; regia Alexander Hausvater), „Anna Karenina” de Helen Edmunson după Tolstoi (2013; rol: Vronski; regia Ada Lupu Hausvater), „Nopți albe” după Dostoievski (2014; rol: Celălalt; regia Stefano de Luca), „Maria de Buenos Aires” muzica Astor Piazzolla, libretul Horacio Ferres (2014; regia Ada Lupu Hausvater), „Disney: Beauty and the Beast” (2015; rol: Bestia; muzica Alan Menken, versurile Howard Ashman și Tim Rice, text Linda Wolverton, regia Somogyi Szilard), „demo Hamlet – concert Subcarpați”, după Shakespeare (2015; rol: Hamlet; regia Ada Lupu Hausvater) etc.

Matei Chioariu este membru al „Doctor’s Studio” din 2012. Acesta este un ONG, o „cooperativă” de artiști diferiți. Ei organizează, produce și promovează proiecte artistice cu strânse și evidente legături cu România și lumea în care trăim. Membrii acestui ONG se declară pentru experiment și inovație în artă, și cred în educarea publicului prin cultură. Astfel, spectacolul „LSD Theatre Show” de Christopher Durang este cea de a doua producție marca „Doctor’s Studio”. „LSD Theatre Show” este show-ul strălucitor și zgomotos al căutarii unei priviri înțelegătoare în mulţimea de ochi goi ai societății. O societate în care ni se cere să funcționăm cuminte și uniform după reguli stabilite mereu de alții, mereu cu mult înainte să ajungem noi aici și mereu având Dreptatea, sau pe Dumnezeu sau Legea de partea lor. Autorul textului, Christopher Durang, este un dramaturg american foarte în vogă acum, câștigătorul Premiului Tony în 2013. Premiul de cel mai bun actor din festival şi Premiul de interpretare pentru rolul din spectacolul „LSD Theatre SHOW” primite de către actorul Matei Chioariu, această dublă performanţă a venit la doar două săptămâni de la premiera oficială a spectacolului, care a avut loc la „Godot Cafe Teatru” pe 22 septembrie 2013. Rolul pentru care Matei a fost dublu premiat este al unui bărbat care încearcă să îşi transforme viaţa hotărând să adopte mereu o atitudine pozitivă, indiferent de încercările la care este supus. Reuşitele şi eşecurile sale sunt împărtăşite cu onestitate şi transmit în cheie comică sau tristă acelaşi puls al vieţii urbane contemporane pe care îl vom recunoaşte cu toţii. Fragilitatea emoţională a personajului îl expune unui perpetuu atac al agresivităţii sociale şi îl obligă să poarte o luptă defensivă continuă pentru a evita alienarea. Coregrafia folosită în acest spectacol îl prezintă pe Matei Chioariu drept un „actor total”, căci alături de rolurile din spectacole de teatru clasic Matei are în repertoriu spectacole de operetă, musicaluri și spectacole de teatru dans.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*