„Da’ ca mine, două nu-s!”

Oltiţa Todircă Mirică este o îndrăgită interpretă a cântecului popular moldovenesc, absolventă a Facultăţii de Arte din cadrul Universităţii Spiru Haret din Bucureşti, specializarea Pedagogie Muzicală. Ea s-a născut la 19 ianuarie 1963 în satul Slobozia, comuna Fântânele din judeţul Suceava, fiind cel de al treilea copil din cei patru ai familiei Gheorghe şi Eleonora Todircă. Oltiţa, ca şi ceilalţi trei  fraţi ai ei, respectiv Gică, Geta şi Victor, s-a implicat din plin în viaţa de zi cu zi a familiei şi gospodăriei. Părinţii săi sunt ţărani simpli şi credincioşi, respectând  toate obiceiurile şi tradiţiile de peste an.

Toate acestea s-au adunat într-o zestre spirituală ce i-a folosit Oltiţei mai târziu în dezvoltarea carierei sale artistice. Oltiţa Todircă termină liceul la Suceava şi urmează apoi Şcoala Populară de Artă, secţia  canto popular, la clasa profesor Constanţa Sandu. Pentru că simţea chemarea către cariera interpretativă, participă la un concurs de ocuparea postului de solist profesionist la Bacău în anul 1984. Aşa părăseşte Suceava dragă, fără să ştie că drumul ei de acum încolo se va lega de oraşul Bacău. Aici, la orchestra Plaiurile Bistriţei din Bacău, sub atenta îndrumare a dirijorului de atunci, George Sârbu, Oltiţa urcă pe scenă şi convinge juriile de specialitate că este o interpretă de nota 10.

Astfel, într-un singur an – 1985 – obţine trei mari premii: Premiul I la Festivalul „Toamna Culturală Băcăuană”, Premiul I la Festivalul „Cântec nou în Mehedinţi” şi premiul „Steaua Dunării” la Festivalul de la Galaţi.  În anul următor (1986) înregistrează pentru prima dată cu Orchestra Națională Radio (dirijor Paraschiv Oprea) o serie de cântece din repetoriul său. Apoi urmează înregistrările  cu George Sârbu, cu tânărul dirijor Cristian Năstase şi cu Ioan Cobală. Fiind remarcată ca o plăcută prezenţă scenică, cu un repertoriu bogat şi un stil autentic de interpretare al cântecului popular, Oltiţa Todircă este invitată în numeroase emisiuni de televiziune şi radio,  dar şi la numeroase concerte în întreaga ţară, alături de mari interpreţi ai muzicii populare româneşti, unde câştigă simpatia publicului.

Tot în 1986 se căsătoreşte cu Nicu Chiriţă, interpret la rândul său de muzică populară. Fiind o familistă convinsă, se bucură de căldura căminului alături de soţul său drag şi de băiatul lor Răzvan Codrin, care fiind talentat încă de mic, urmează cursurile Liceului de Artă „George Apostu” din Băcau, la clasa de vioară. Pentru că neliniştea de a cunoaşte adâncimile insondabile ale artei muzicale nu îi dădea pace, Oltiţa Todircă Mirică se înscrie la Facultatea de Arte din cadrul Universităţii Spiru Haret din Bucureşti, specializarea Pedagogie Muzicală, pe care o termină pe o poziţie fruntaşă. Aici întâlneşte cadre universitare devotate care îi oferă cheia dezlegării tainelor universului sonor şi o îndrumă spre cărările trashumanţei româneşti, pentru a putea culege folclor autentic, de la adevăratele izvoare de suflet ale noastre, ale românilor. Dintre melodiile sale de suflet amintim: „Jocul Raţa”, „E primar în 7 sate”, „Are mama două fete”, „Te-ai dus, măi bădiţă-n munte”, „Bădiţă de peste deal”, „Dorul pădurarului”, „Cu sticla şi cu paharul”, „În ciuda duşmanilor”, „Măi bărbate, măi Ilie”, „La horă, la Fântânele”, „Nu-s frumoasă, nici n-am fost”, etc. Oltiţa Todircă Mirică îşi culege repertoriul din zona sa natală, cea care i-a rămas ataşată de suflet şi anume partea de sud a judeţului Suceava. De aici, din sate şi comune, Oltiţa Todircă Mirică culege folclor autentic, aşa cum a învăţat la orele de folcloristică din timpul facultăţii. După ce are adunat materialul brut, ea îşi creează melodiile şi textile, adăugând elemente  din realitatea care o înconjoară. Se inspiră din prezent, dar nu uită niciodată baladele, doinele, cântecele de cătănie, de înstrăinare, de nuntă, de joc, de dragoste şi dor, cântece satirice, colinde etc. Oltiţa Todircă Mirică, prin tot ceea ce face, duce pe mai departe zestrea imaterială a poporului nostru milenar, strălucind ca o nestemată în coroana moldavă a României. Noi îi dorim succes pe mai departe şi numai împliniri!

Un răspuns la “„Da’ ca mine, două nu-s!””

  1. Mulțumesc frumos pentru acest articol atât de complex, doar ca surprinsă sunt de numele adăugat,, Mirică” numele soțului meu e Chiriță, dar nu l-am folosit în scenă niciodată. Oricum am citit articolul cu mare placere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*