„Realitatea a început să se contopească cu idealul meu”…

550606Actorul Cosmin Zaharia, absolventul Facultății de Arte, specializarea Artele Spectacolului (Actorie), din cadrul Universității Spiru Haret din București, s-a născut în municipiul Târnăveni, din județul Mureș. Aici el a urmat cursurile Liceului Teoretic Andrei Bârseanu din oraș, dar pe toată durata liceului a cochetat cu pictura, urmând cursurile artistului Iuliu Moldovan. Ca studii superioare, până să se înscrie la teatru, a absolvit Facultatea de Biologie și Geologie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Ca student, a „lucrat” timp de trei ani în cadrul clasei coordonate de către profesorii Adriana Piteșteanu și Vlad Rădescu.

Urmează în perioada 2007-2008 o serie de workshopuri de  specializare, precum: Ion Tugearu – Dance, Ion Albu – Theatrical Fights, Vava Ștefănescu – Dance, Michelle Modesto Casarin – Commedia dell Arte și workshopurile organizate de Teatrul Masca, respectiv Commedia dell Arte (cu Nola Rae) și „Discover your inner clown” (cu Mihai Mălaimare). Odată devenit actor licențiat, a ales să se specializeze printr-un masterat în teatru și film, susținând o selecție la „MA ACTING INTERNATIONAL al EAST 15 – Acting School”, de la Londra (UK), unde a și fost acceptat cu brio. Cosmin şi-a început activitatea ca și actor de teatru chiar din perioada studiilor sale la București. A colaborat fructuos cu Teatrul Masca pentru spectacolul Îndrăgostiții (Comedia de’ll Arte), regizat de celebrul artist italian Michelle Modesto Casarin, dar și pentru spectacolele Actorii și Măturătoarele (spectacole de teatru stradal), regizate de directorul acestui teatru, Mihai Mălaimare. A mai jucat și în spectacolul „12 Oameni furioși” de Reginald Rose, cu reprezentații la Teatrul Metropolis și Teatrul Foarte Mic din București, Teatrul Național din Târgu-Mureș și Teatrul de Nord din Satu Mare, precum și în show-ul „Păi până când?!”, cu reprezentații la Fabrica de Pensule din Cluj Napoca. În Londra, unde și-a început colaborarea încă din timpul cursurilor de masterat, joacă în producții teatrale ca: „Lysistrata the Sex Strike”, „The Picture of Dorian Gray”, „A Dream Play”, „Macbeth” și „Mouthfull of Birds”. Actorul menționează ca și „memorabilă”, experiența rolului Macbeth, jucat pe scena faimosului teatru Shakespeare’s Globe.

În ceea ce privește lumea filmului, actorul Cosmin Zaharia își face debutul cu un rol de figurație specială, în blockbuster-ul hollywoodian „Rush”, în regia lui Ron Howard (regizorul obținând premiul Academy Award for Best Director cu filmul „A Beautiful Mind”). Ce planuri de viitor are actorul Cosmin Zaharia? „În viitorul foarte apropiat doresc să îmi completez cariera profesională cu alte studii superioare și să devin și regizor de film. Mă atrage și producția cinematografică, așa că am început să produc filmul „A Dream 2 The Moon”, în colaborare cu Anatoli Tsampa (ideea aparținând acesteia). Producția ia zece puncte cheie din istoria cinematografiei, exemplificate sub forma a zece vise interconectate între ele, ale fondatorului efectelor speciale din cinematografia mondială – Georges Méliès. Filmul are ca și obiectiv lansarea la Festivalul Internațional de Film de la Cannes, din Franța.” Tot pentru aceste filmări Cosmin Zaharia va începe și cursurile de cascadorie și lupte scenice la British Stunt Academy din Londra, cea care pregătește actorii pentru cele mai mari producții cinematografice mondiale, dintre care se pot aminti: „Star Wars”, „James Bond”, „The Dark Knight Rises”, „Inception”, „Gladiator”, „Pirates of the Caribbean”, „Clash of the Titans.” Foarte recent, actorul Cosmin Zaharia a luat castingul pentru filmul horror englezesc „Plastic Toys”, și a început filmările. Cosmin Zaharia este și personajul principal al filmului de scurt metraj „Noul Eu”, regizat de Ionuț Rusu și care s-a filmat la Cluj-Napoca. Actorul spune că i-a plăcut foarte mult ideea filmului și ca urmare a acceptat să joace rolul protagonistului ce a constat în realizarea demontării treptate a elementelor cheie ale vieții unui judecător cu o carieră de succes, până la dispariția acestuia. Scurt metrajul a fost selecționat la Festivalul Internațional de film „Versi di Luce” din Italia. De ce s-a implicat atât de mult tânărul nostru actor Cosmin Zaharia? „Am simțit că vreau și pot să explorez mult mai mult decât atât… Mai am multe de învățat în domeniul actoriei. Consider că pentru a ajunge foarte bun în ceea ce faci, trebuie să fii filtrat prin cât mai multe metode de abordare a profesiei tale, pentru a știi clar unde te situezi, ce ți se potrivește și ce cale trebuie să alegi în cele din urmă. Dacă la început a fost un vis, acum este realitate, realitate care se contopește cu idealul meu.”

Un răspuns la “„Realitatea a început să se contopească cu idealul meu”…”

  1. Gabriel spune:

    Spiru Haret-universitate „mare de tot”!!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*