„Oamenii cu drag ne-asculte!”

Cunoscuta interpretă de muzică populară Maria Sântean Faghiura este absolventa Facultății de Muzică, specializarea Pedagogie Muzicală, din cadrul Universității Spiru Haret din Bucureşti, în prezent Facultatea de Științe Socio-Umane. Ea s-a născut pe frumoasele plaiuri târg-mureșene, de mică arătându-se pasionată de folclorul autentic, cântând la serbările școlare și nu numai.

Încurajată de către părinți a continuat să cânte, până când pasiunea a devenit profesie. Astfel a ajuns și la București, la Facultatea de Muzică, specializarea Pedagogie Muzicală, din cadrul Universității Spiru Haret, unde și-a însușit partea teoretică, dar și practică a tainelor acestei arte, care este muzica. Tot aici a aflat modul în care se poate face cercetare, sau se poate culege folclor autentic de prin satele diseminate pe dealurile și munții zonei sale natale. Urmându-și imboldul sufletului, a urcat la gospodăriile risipite de imașe și a cules folclor de la vechii rapsozi pe care i-a mai găsit.

Pentru talentul său deosebit a fost cooptată în marea familie a Ansamblului Artistic Profesionist „Mureşul” din Târgu-Mureş. Aici s-a simțit ca și acasă și împreună cu colegii săi a avut o serie de premiere spectaculare demne de a fi menționate, precum: „Am venit lume la tine” (spectacol de lansare a C.D.-ului cu același nume al Mariei Sântean Faghiura şi Teodor Sântean – februarie 2010), „Vă poftim la nunta noastră”, „Cât îi Ardealul şi ţara”, „La izvor de cânt şi joc” și „Frumuseți de cânt și joc”. Maria Sântean Faghiura a mai lansat de-a lungul carierei sale artistice și cunoscutul album: „Bun îi jocul de jucat” (pe CD și Casetă – 2002), dar și albumul „Oamenii cu drag ne-asculte” (2014; album original). La alte activităţi și colaborări deosebite cu instituţii de gen putem menționa colaborarea deosebit de fructuoasă cu Ansamblul „Hora” al Casei de Cultură „Eugen Nicoară” din Reghin. Talentul deosebit și valoarea vocii interpretei Maria Sântean Faghiura a fost răsplătită deseori cu numeroase premii.

Astfel, în panoplia cântăreței poposește Premiul Revistei Ambasador (pe anii 2009 și 2010) și Premiul acordat pentru „Melodia Anului 2010” la Radio Antena Satelor (melodia „Ce ne-o fost mai drag pe lume”, interpretată de Maria Sântean Faghiura şi Teodor Sântean). Dintre cântecele aflate în repertoriul interpretei, pe care încă le fredonează iubitorii de folclor, vom menționa: „Ioane, Ioane drag”, „Floare roși a macului”, „Măi bădiță, cinaș ești”, „Amară pită, amară”, „Dumnezeu o dat pe lume”, „Fată mândră, ardeleancă”, „Am venit lume la tine”, „Tinerețe, mândră floare”, „De-ar ști omul ce ajunge”, „Prin grădina lui Loghin”, „Oamenii cu drag ne-asculte”, „O venit vremea frumoasă”, „În sătucu d-îngă tău”, „Doar o mamă poate ști”, „Ce ne-o fost mai drag pe lume”, „Doamne, cât de bine-ar fi”, „Cui nu-i place dragostea”, „Azi, mâine, oi fi bătrân” și multe altele. Ascultând astfel de melodii ne dăm seama că interpreta Maria Sântean Faghiura și-a împlinit visul de a profesa în domeniul pe care îl iubește atât de mult: folclorul autentic românesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*