Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș: Scrisoare deschisă liderilor PSD și ALDE

Domnului Liviu Dragnea,

Președintele Camerei Deputaților și al Partidului Social Democrat

Domnului Călin Popescu Tăriceanu,

Președintele Senatului și al Alianței Liberal Democrate (ALDE)

Conducerea Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș (FCRCHM) a luat la cunoștință, cu îngrijorare, despre conținutul unor inițiative și demersuri întreprinse de UDMR pentru obținerea de noi privilegii, în defavoarea românilor. FCRCHM vă reamintește faptul că, potrivit practicilor cunoscute, susținerea parlamentară de către UDMR a actualei coaliții guvernamentale nu se realizează fără obținerea de către această formațiune etnică a unor avantaje, respectiv înfăptuirea unor prevederii punctuale din proiectul Legii Statutului Minorităților Naționale, astfel încât, cu pași mărunți, într-un număr de ani, legea menționată să fie adoptată, sub această formă. Menționăm că potrivit prevederilor proiectului legii respective, document aflat în așteptare la Camera Deputaților, se acordă minorităților drepturi colective, se leagă aceste drepturi de teritoriu și se aprobă înființarea unor instituții publice, în domeniile învățământului și culturii, constituite pe criteriu etnic, în paralel cu cele ale statului român.

Din mass-media am aflat că UDMR intenționează să propună mai multe amendamente la Legea Administraţiei Publice Locale, la legislația privind folosirea simbolurilor comunităților locale și alte reglementări legislative.

Conducerea FCRCHM apreciază că, propunerea de reducere a pragului din legea referitoare la folosirea limbii materne, de la 20% la 10%, astfel încât limba maghiară să poată fi folosită în administrație în toate localitățile unde procentul maghiarilor depășește 10 la sută, nu se justifică, îngreunând inutil activitatea administrativă și sporind consumul de birotică și costurile cu traducerea documentelor în limba maghiară și a intervențiilor consilierilor, în limba română. Prin materializarea acestui obiectiv, practic se extinde arealul teritorial în care se va folosi limba maghiară în administrație, scopul fiind de fapt, cuprinderea a majorității localităților din Transilvania.

Aceleași argumente sunt valabile și în cazul amendamentului la Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, care a primit aviz pozitiv din partea Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi, și care prevede „încadrarea în unităţile sanitare şi a personalului de specialitate de asistenţă medicală cunoscător al limbii minorităţilor naţionale în unităţile administrativ-teritoriale în care cetăţenii minorităţilor naţionale fie au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, fie numărul lor este de cel puţin 5000” și folosirea limbii materne în instituţiile de sănătate şi anumite instituţii de asistenţă socială.

Conducerea FCRCHM apreciază că introducerea criteriului etnic în domeniu sănătății și al asistenței sociale urmărește același obiectiv de impunerea obligativității cunoașterii limbii maghiare, în defavoarea criteriilor de performanță profesională, prioritatea constituind-o îmbunătățirea finanțării sistemului și rezolvarea problemelor vizând modernizarea dotărilor și creșterea salariilor personalului medical.

De asemenea, considerăm că nu sunt necesare alte noi reglementări privind statutul folosirii simbolurilor naţionale, regionale şi ale comunităților locale, deoarece există prevederi clare în această privință. Minorităţile naționale îşi pot utiliza liber simbolurile la evenimentele şi manifestările proprii în condiţiile prevederilor legislaţiei în vigoare, iar comunităţile locale îşi pot aproba în condiţiile legii simboluri locale (stema, drapelul), care trebuie să fie reprezentative pentru întreaga comunitate locală şi nu doar pentru un anume grup etnic. Ori, propunerile UDMR urmăresc legalizarea folosirii steagului „ținut secuiesc”, steag inventat după anul 2004 ca steag al Consiliului Național Secuiesc și, ulterior, autoproclamat ca steag secuiesc sau steag al inexistentului ținut secuiesc. Folosirea acestui steag pe clădirile publice a fost interzisă prin hotărârea nr. 1559/2016 a Tribunalului Harghita, datorită caracterului monoetnic maghiar al simbolisticii sale, excluderii românilor din această simbolistică și promovării lui ca simbol al separatismului teritorial pe criterii etnice.

Toate celelalte simboluri heraldice „secuiești” propuse, la nivelul localităților locale, nu cuprind și simboluri ale comunității românești reproducând vechile însemne heraldice, de dinainte de Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, când românii din zonă a fost discriminați.

Scrisoarea noastră, are în vedere contextul actual, în care proiectele autonomiste cunosc o nouă susținere, în spațiul public, intern și internațional, inclusiv prin luări de poziție a guvernului ungar, transmise și prin prezența, în zonă, ale  unor demnitari maghiari la manifestări precum: 15 martie – Ziua maghiarilor de pretutindeni, 4 iunie – Ziua solidarității naționale maghiare, 20 august – Ziua națională a Ungariei etc.

Și cu această ocazie, vă solicităm să ne acordați o audiență, în cadrul căreia conducerea FCRCHM să prezinte greutățile cu care se confruntă comunitățile românești din cele trei județe, probleme care necesită sprijinul Parlamentului și Guvernului României și care au fost, în mod repetat, aduse în atenția conducerii statului român, dar, din păcate, au rămas nesoluționate.

Președinte,

prof. univ. dr. Ioan SABĂU-POP

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*