Se pregătește PSD de un act de trădare națională?

Deputatul covăsnean Kulcsár Terza József a declarat săptămâna trecută, în cadrul unei conferinţe de presă, că, împreună cu ceilalţi membri ai UDMR din Camera Deputaţilor, va depune un proiect de lege pentru ca ziua de 15 martie, Ziua maghiarilor de pretutindeni.

 „Noi, maghiarii, suntem cea mai mare minoritate din România, noi respectăm ziua naţională a României, dar dorim ca şi pentru noi să fie respectată ziua noastră naţională, 15 martie, iar maghiarii să fie liberi în această zi, să poată să sărbătorească şi să meargă la manifestări. În scurt timp o să depunem o iniţiativă legislativă”, a declarat liderul Partidului Civic Maghiar Covasna, Kulcsár Terza József, ales deputat pe lista UDMR Covasna, în baza unei alianţe electorale.

În realitate însă, atât UDMR cât și partenerul său PCM, nu respectă în niciun fel ziua de 1 decembrie, Ziua Națională a României. Nu mai departe de anul trecut conducerile UDMR și PCM au refuzat invitația românilor de a participa la manifestările dedicate Zilei Naționale. Mai mult, în anul 2014 același Kulcsár Terza József, lider al PCM Covasna, voia să organizeze un miting separatist chiar de Ziua Națională a României, în piața în care românii sărbătoresc în fiecare an Ziua Națională.

În 2011, preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, afirma că ar vedea normal ca Parlamentul să adopte o lege prin care ziua de 15 martie să fie declarată zi liberă în Transilvania. „Eu cred că normal ar fi ca în Parlamentul României să se adopte o lege prin care ziua de 15 martie să fie zi liberă în Transilvania. Cred că ar fi un gest de normalitate”, a spus preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe.

În urmă cu câţiva ani, conducerea CJ Covasna şi a Primăriei Sfântu Gheorghe au introdus în contractul colectiv de muncă al angajaţilor dreptul de a beneficia de zi liberă pe 15 martie.

„Acest document a avut un rol de deschizător de drumuri deoarece în Ţinutul secuiesc (judeţele Covasna, Harghita şi Mureş – n.a.) a fost primul document care a consfinţit sărbătoarea maghiară în administraţia publică şi prin care s-a extins lista zilelor nelucrătoare acordate de stat. (…) Consider că este un pas înainte pentru noi că 15 martie a devenit zi nelucrătoare mai întâi în Ţinutul secuiesc”, a declarat, la acea vreme, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor.

Ziua maghiarilor de pretutindeni coincide cu izbucnirea Revoluţiei paşoptiste în Ungaria şi este marcată în fiecare an printr-o suită de manifestări comemorative ce au loc în aproape toate localităţile locuite majoritar de maghiari.

Despre ce anume înseamnă ziua de 15 martie pentru românii din Transilvania a vorbit cât se poate de documentat și răspicat istoricul Vasile Lechințan, doctor în istorie, o somitate în domeniul istoriei Transilvaniei:

„Înseamnă amintirea unei crunte perioade de teroare care a urmat, amintirea războiului civil şi a jertfelor numeroase în populaţia civilă românească: copii de vârste diferite, femei, bătrâni ucişi nevinovaţi, preoţi şi dascăli schingiuiţi, case si chiar sate întregi incendiate de către gardiştii secui şi maghiari, distrugerea prin incendiere a unei comori uriaşe a românilor, şi anume arhiva Episcopiei Ortodoxe de la Sibiu, amintirea ameninţărilor teroriste ale lui Kossuth adresate românilor care nu i se supun, într-un cuvânt amintirea terorismului maghiar de atunci. Cuvântul terorism este relevat de documentele de epocă, nu este o asociere hazardată de acum. Şi abia astăzi ne dăm seama, concret, ce s-a-ntâmplat atunci, pentru că în anul trecut s-au publicat trei volume şi două studii importante pe tema victimelor româneşti de la 1848-1849, autori şi editori de documente fiind dr. Dumitru Suciu (cu o echipă) de la Cluj-Napoca, dr. Ana Hancu de la Târgu Mureş, Elena Mihu de la Târgu Mureş şi eu, Vasile Lechinţan. Documentele sunt cutremurătoare şi iată că abia la 165 de ani de la dezastru sunt publicate şi urmează şi alte volume la care se lucrează în prezent. Trebuie să ştim exact ce s-a-ntâmplat atunci. De aceea românii şi saşii sunt toleranţi în privinţa sărbătoririi de către maghiari a acestei zile de 15 martie, pornind de la partea luminoasă a evenimentului şi consider că şi maghiarii conştienţi îşi asumă cu responsabilitate şi demnitate trecutul istoric netrunchiat, pentru că jertfele pentru libertate umană de atunci să nu fi fost făcute în zadar”.

Așadar, rămâne o singură întrebare: se pregătește PSD de un act de trădare națională?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*