Descoperiri arheologice în curtea Castelului Corvinilor din Hunedoara!

Mormântul unui personaj misterios, o pivniţă îngropată sub pământ și obiecte rare din ceramică şi sticlă, vechi din secolul al XVIII-lea, au fost scoase la iveală în urma cercetărilor arheologice din cursul anului 2016, desfăşurate în curtea Castelului Corvinilor din Hunedoara. Arheologii din cadrul Muzeului de Arheologie, Istorie şi Etnografie Hunedoara au scos la lumină zeci de vase din secolele trecute, adăpostite într-o pivniţă recent descoperită, scoasă la iveală în urma săpăturilor arheologice derulate în zona unei vechi clădiri din Curtea Husarilor a Castelului Corvinilor.

În urma acestor săpături de cercetare și salvare, în vecinătatea clădirii a fost descoperit şi un mormânt. Totul a pornit de la cercetarea locației fostei „Case a Administratorului”, aflată pe planul castelului în Curtea Husarilor. În urma săpăturilor a fost descoperită pivniţa acestei case, veche de aproape trei secole. În interiorul pivniţei care până în prezent nu a mai fost cercetată au fost găsite zeci de vase şi sticle, de diferite mărimi şi cu numeroase ornamente. „În cursul anului 2016, pe parcursul campaniei de cercetare, aflată în prezent în plină desfăşurare, pe aripa nordică a fost descoperit un corp de clădire ce se datează în secolul al XVIII-lea, ca de altfel întreaga construcţie din piatră. Iniţial, în acel loc sunt documentate o serie de construcţii din lemn, din secolul al XVII-lea. Pe latura nordică am avut surpriza plăcută să găsim o parte a construcţiei iniţiale, distrusă de-a lungul timpului. Am descoperit pivniţa acestei construcţii, iar în pivniţă am găsit peste 50 de vase, dintre care circa 35 sunt întregi, restul fiind zdrobite de presiunea pământului. Toate acestea sunt completate de două monede de câte 1 kreuzer care ne trimit în acest secol al XVIII-lea. Actuala pivniţă de pe latura estică a clădirii avea tavanul din lemn, iar ulterior a fost amenajată bolta din cărămidă, renunţându-se la vechiul sistem cu grinzi şi podea din lemn”, a precizat, arheologul Sorin Tincu, directorul Muzeului de Arheologie, Istorie şi Etnografie Hunedoara.

În urma cercetării a mai fost descoperit scheletul unui personaj misterios, a cărei datare nu a fost încă stabilită cu exactitate. „Defunctul a fost găsit lângă zidul de incintă, în partea nordică, fără niciun fel de inventar, despre care la momentul de faţă putem afirma doar că era creştin, datorită orientării. Lipsa de inventar şi lucrările efectuate în jurul casei administratorului au distrus în mare măsură straturile superioare ale stratigrafiei din zonă şi au deranjat parţial respectivul mormânt. Sperăm să putem trimite pentru datare aceste probe de os, pentru a putea fi plasat, precis, în timp, respectivul defunct”, a mai precizat arheologul Sorin Tincu.

În prezent, clădirea din curtea exterioară a Castelului Corvinilor, cunoscută sub numele de Casa Administratorului, face parte dintr-un proiect de restaurare şi reamenajare muzeală, în interior urmând a fi amenajat un muzeu, şi implicit o expoziţie destinată breslelor, completat cu o expoziţie de numismatică. Proiectul aflat în derulare se numeşte „Moştenirea culturală a Castelului Corvinilor – Muzeul Casa Breslelor”. Directorul Muzeului de Arheologie, Istorie şi Etnografie Hunedoara a mai completat cele spuse anterior, menționând că: „Pentru prima dată clădirea în cauză face obiectul unei cercetări arheologice, cercetare care ne-a rezervat surprize plăcute, dovadă că monumentul de la Hunedoara încă are multe secrete. Aparent s-ar spune că cunoaştem istoria Castelului, dar aşa cum se vede acum, în urma cercetărilor arheologice, monumentul încă mai are surprize rezervate cercetătorilor”.

Recent, arheologii muzeului menționat mai sus au mai efectuat și alte cercetări preventive în zona Castelului Corvinilor din Hunedoara, pe malul stâng al râului Zlaşti, unde au descoperit urmele unei aşezări preistorice, datând din perioada bronzului şi a fierului, mai exact din anii 1200 – 1000 î.Hr. Descoperirea este valoroasă pentru că atestă pentru prima dată că şi zona malului stâng al râului Zlaşti a fost locuită în preistorie. Aşezarea preistorică de la Hunedoara era, potrivit specialiştilor, mult mai întinsă decât au confirmat-o cercetările efectuate anterior. De asemenea, cele mai recente cercetări arheologice întreprinse în grădina Castelului din Hunedoara şi pe Dealul Sânpetru au scos la iveală urmele unei cetăţi dacice întinse şi ale unei necropole în care se aflau rămăşiţele a zeci de adulţi şi copii, ale căror trupuri au fost transformate în cenuşă sau îngropate în pământ, alături de obiectele lor de preţ. Potrivit arheologilor, mormintele datează din perioada dacică, de aproximativ 2.100 de ani. Tot în vecinătatea Castelului Covinilor au fost descoperite mormintele unor războinici daci. Într-unul dintre morminte se afla o urnă cu cenuşă, îngropată alături de sica (pumnalul specific dacic curbat) şi lancea defunctului. Specialiştii susţin că de peste trei milenii zona Dealului Sânpetru a fost locuită, iar primele aşezări importante aflate aici datează chiar anterior secolelor VIII – VII î.Hr. Astfel, această nouă serie de descoperiri arheologice aduc în lumină trecutul neştiut al Castelului Corvinilor și al vecinătăților acestuia, spre știința noastră și a celor interesați de aceste taine.  (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*