„Teatrul este pentru mine ca o eternă poveste de dragoste!”

Actriţa Bianca Patricia Zurovski a absolvit Facultatea de Teatru a Universităţii Ecologice din București, în 1994, la clasa profesorilor Alexandru Dabija şi Marcel Iureş, fiind licenţiată în Arta teatrală, la Academia de Teatru şi Film Bucureşti (ATF), doi ani mai târziu. În anul 1994 este selectată şi participă la Gala Tânărului Actor, unde primeşte „Marele Premiu” şi „Trofeul Galei Tânărului Actor” de la Costineşti, cu rolul „Olimpia” din „Debit de tutun”de Aldo Nicolaj. În perioada 1996 – 2002 este asistent universitar titular la Facultatea de Teatru, la clasa profesor univ. Mihaela Juvara. Ca actriţă, după o colaborare temporară cu Teatrul Nottara din Bucureşti, urmează după întâlnirea cu directorul acestui teatru Adrian Lupu, o angajare fructuoasă la Teatrul Dramatic din Galaţi. În prezent este actriţă angajată a Teatrului Sică Alexandrescu din Braşov.

Dintre rolurile interpretate pe scena profesionistă de teatru, putem selecta: personajul Olimpia din „Debit de tutun” de Aldo Nicolaj, regia Dominic Dembinski, în spectacolul „Mărturisiri” (Teatrul Nottara), Ala din „Tango” de Slavomir Mrozek, regia Attila Visauer (Teatrul Dramatic din Galaţi), Lisabeta, Schlements, din „Farse în carnaval” după Hans Sachs, regia Cristian Munteanu (Teatrul Dramatic Galaţi), Clementina din „Proştii sub clar de lună” de Teodor Mazilu, regia Vasile Nedelcu (Teatrul Dramatic Galaţi), Monica Stettler din „Fizicienii” de Friedrich Dürrenmatt, regia Diana Manole (Teatrul Dramatic Galaţi), Elisabeta din „Credinţă, dragoste, speranţă” de Ödön von Horvath, regia Adrian Lupu (Teatrul Dramatic Galaţi), Margareta din „Polonius” de Victor Cilinca, regia Atilla Visauer (Teatrul Dramatic Galaţi), Fiica primarului din „Revizorul” de N. V. Gogol, regia Adrian Lupu (Teatrul Dramatic Galaţi), Cechina din „Flecărerile femeilor” de Carlo Goldoni, regia Vasile Nedelcu (Teatrul Dramatic Galaţi), Lisetta din „Încercarea” de Marivaux, regia Al. Colpacci (Teatrul Sică Alexandrescu Braşov), Phoebe din „Cum vă place” de William Shakespeare, regia Al. Colpacci (Teatrul Sică Alexandrescu Braşov), Margareta din „Gaiţele” de Al. Kiriţescu, regia Mircea Cornişteanu (Teatrul Sică Alexandrescu Braşov), Diana din „Filumena Marturano” de Eduardo de Filippo, regia Felix Alexa (Teatrul Sică Alexandrescu Braşov), Natalia Stepanovna din „Cerere în căsătorie” de A.P. Cehov, regia Claudiu Goga (Teatrul Sică Alexandrescu Braşov), Femeia din „Moartea unui comis-voiajor” de Arthur Miller, regia Dominic Dembinski (Teatrul Sică Alexandrescu Braşov), Seniora Capuletti din „Blestemul lui Mercuţio” de Grigorii Gorin, regia Claudiu Goga (Teatrul Sică Alexandrescu Braşov), Ziţa din „O noapte furtunoasă” de I.L. Caragiale, regia Mircea Cornişteanu (Teatrul Sică Alexandrescu Braşov), Helena din „Visul unei nopţi de vară” de William Shakespeare, regia Dominic Dembinski (Teatrul Sică Alexandrescu Braşov), Laura Carlier din „O afacere sentimentală” de Claude Magnier, regia Petru Hadârcă (Teatrul Sică Alexandrescu Braşov), Varia din „Livada de vişini” de A. P. Cehov, regia Claudiu Goga (Teatrul Sică Alexandrescu Braşov), Ea din „Delir în doi, … în trei, în câţi vrei” de Eugen Ionesco, regia Mihai Măniuţiu (Teatrul Sică Alexandrescu Braşov), Directoarea executivă din „După ploaie” de Sergi Belbel, regia Dan Vasile (Teatrul Sică Alexandrescu Braşov), C din „Sectorul S” de Emanuel Pârvu, regia Emanuel Pârvu (Teatrul Sică Alexandrescu Braşov), Teresa din „Colonelul şi păsările” de Hristo Boicev, regia Alexandru Dabija (Teatrul Sică Alexandrescu Braşov) etc.

În afara acestor roluri de succes, Bianca Zurovski mai are şi colaborări demne de menţionat cu  Radiodifuziunea Română, creând roluri memorabile în piesele: „Haine vechi cumpăr” regia Leonard Popovici, „Funcţionarul de la domenii”, regia Constantin Dinischiotu, „Frumosul din regatul adormit”, adaptare şi regia Mihai Lungeanu, „Aix nebunul”, adaptare şi regia Mihai Lungeanu. Spectacolul „Ecaterina cea mare” de G.B. Shaw, în regia artistică a Cezarinei Udrescu, în care a jucat şi Bianca, a primit Premiul pentru teatru radiofonic la “Gala Premiilor UNITER” în anul 2006.

Pentru talentul său deosebit şi pentru dăruirea cu care îşi învesteşte personajele scenice, Bianca Zurovski a primit numeroase premii, dintre care menţionăm: 1994 – Nominalizare pentru cea mai bună interpretare feminină la „Festivalul Tinerilor absolvenţi de teatru”, cu rolul Ofelia din „Hamlet” de William Shakespeare; 1994 – Marele Premiu şi Trofeul Galei Tânărului Actor de la Costineşti, cu rolul Olimpia din „Debit de tutun” de Aldo Nicolaj; 1999 – Premiul pentru cea mai bună interpretare feminină la „Festivalul de Teatru Scurt” de la Oradea, cu rolul Lisetta din „Încercarea” de Marivaux, regia Al. Colpacci; 2001 – Premiul Criticii la Gala UNITER – „12 pentru generaţia 2000” pentru rolul Natalia Stepanovna din „Cerere în căsătorie” de A.P. Cehov, regia Claudiu Goga; 2001 – Nominalizare pentru cea mai bună interpretare feminină la „Festivalul de Teatru Scurt” de la Oradea, cu rolul Natalia Stepanovna din „Cerere în căsătorie” de A. P. Cehov; 2007- Premiul pentru cea mai bună actriţă (ex aequo) la „Festivalul de Dramaturgie Contemporană” de la Braşov, cu rolul Teresa din „Colonelul şi păsările” de H. Boicev, regia Alexandru Dabija.

Lasă un răspuns