Un discurs economic eminescian!

Prin discursul său economic, Donald Trump pare că se inspiră din Eminescu. Declarațiile noului lider de la Casa Albă la adresa Berlinului marchează pentru ascensiunea Germaniei în lume un adevărat «Stalingrad». Pe Berlin l-a cam prins iarna, tot făcând vara planuri de cotropire a planetei. Iar acest început de an dă semne că va intra  în istoria Germaniei ca o iarnă necruţătoare Precum acea luptă a dovedit că marea putere vizionară europeană rămâne doar fidelă teoriei victoriei, însă goală puşcă fără combustibil şi izmene pe frontul de luptă, supranumitul motor economic european se îndreaptă astăzi spre o revizie generală. Pe noi ar trebui să ne încălzească, însă, faptul că noul preşedinte ales al Statelor Unite face dovada unui discurs economic de-a-dreptul eminescian.

Eminescu, prezentat mereu selectiv în ţara sa de baştină, pentru a nu supăra feluriții hegemoni ai Europei și citat doar de pasionaţii de poezie sau mini-naţionaliştii de pe „Facebook”, are o greutate a viziunii sale economice cel puţin la fel de mare ca întreaga sa creație poetică.

După mai bine de o sută de ani, în cea mai dezvoltată țara a lumii, Eminescu intră în rezonanță. Să ma explic: Donald Trump a promis în campanie o politică economică protecţionistă pentru a asigura locuri de muncă în America şi şanse mai favorabile de creştere economică firmelor autohtone. SUA traversează astăzi, din punct de vedere economic, o perioadă similară cu cea a României din timpurile lui Eminescu. Ceea ce a rămas la noi valabil până în zilele noastre a devenit şi în SUA o ameninţare naţională.

Mihai Eminescu a analizat şi arătat că pe urma semnării unor acorduri comerciale cu Austro-Ungaria şi alte state, în 1876 România a fost transformată într-o piaţă de desfacere, ceea ce a blocat dezvoltarea unei industrii proprii. America împărtăşeşte acum soarta României, care prin apartenența la UE a sacrificat întreaga industrie, şi-a exportat forţa de muncă calificată, şi-a deschis frontierele transformându-se în ţara rafturilor „Aldi” cu alimente importate. Donald Trump promite să pună capac acestui model economic rapace.

Ceea ce Germania nu doreşte să înțeleagă este faptul că schimbul liber de mărfuri nu este un dar dat de la Dumnezeu, ci un privilegiu demn de respect şi recunoştinţă manifestat prin bani şi nu doar vorbe. Dacă produsele germane vor fi competitive, vor asimila şi vama protecţionistă de azi a Americii sau cea de mâine, a Marii Britanii. A te da motor economic când beneficiezi de privilegii vamale nu este o mare artă.

Donald Trump a expus într-o formulă scurtă ceea ce înseamnă astăzi ameninţarea germană. O ţară care îţi dă bani să te îndatorezi pentru a-i cumpăra produsele, ca, apoi, să-ţi scoată ochii că trăieşti pe spinarea ei! Similară a fost şi situaţia de la noi, cum ne arăta Eminescu.

În 1893, în urma presiunilor financiare interne şi externe, pentru că jumătate din datoria publică a ţării era faţă de Germania, s-a produs semnarea unei convenţii comerciale cu Berlinul. Acordurile vamale au stârnit un val de nemulţumire printre industriaşii români care au protestat vehement, deoarece înlăturarea taxelor vamale nu mai era menită să protejeze dezvoltarea industriei autohtone.

Noi ar trebui să ne mândrim astăzi că Donald Trump, cel mai puternic om al lumii, îl răzbună pe Eminescu! Acasă, marele poet a plătit cu viaţa pentru ideile sale curajoase şi incomode Germaniei şi Austro-Ungariei, unor state pe atunci noi, proaspăt ieşite din găoace însă cu veleităţi imperiale.

Dar și România ar trebui să-i dedice președintelui Trump ceva din gândirile economice ale lui Eminescu. Ca între parteneri strategici veritabili, am puncta, astăzi, în spiritul nou al timpurilor, şi ne-am feri cu platoşa americană de pofta Berlinului spre o ascensiune întreruptă. Teoretic vorbind, azi, Donald Trump, l-ar feri pe Eminescu de Berlin.

One Response to Un discurs economic eminescian!

    Faci un comentariu sau dai un răspuns?

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    *