Ornela Elena Pasăre, cunoscuta interpretă de folclor oltenesc, s-a născut la 12.08.1984 în frumosul oraș Târgu Jiu, păstrător al complexului sculptural ce poartă marca marelui Constantin Brâncuși. Începe să cânte de la o vârstă fragedă, iar prima apariție a sa pe scenă a fost la vârsta de cinci ani, la Căminul Cultural din comuna Drăgotești, din județul Gorj, cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă. Fiind îndrumată de educatoarea sa, în clasa a-IV-a s-a înscris la cursurile de canto popular de la Școala Populara de Artă din Târgu Jiu, în aceeași perioadă participând și la primul ei concurs național intitulat „Pe fir de baladă”, care a avut loc la Casa de Cultură din Târgu Jiu. În cadrul acestui concurs a obținut Locul II.
A revenit în perioada liceului la acest festival drag și, de data acesta a obținut Locul I. În perioada 1995-1998 se dedică acestor studiilor complementare de muzică, în cadrul Școlii Populare de Artă, specializarea Canto Popular, la Târgu Jiu. Urmează apoi perioada 1999-2003, când urmează studiile liceale la Liceul de Muzică și Arte Plastice „Constantin Brăiloiu”, profilul Muzică, specializarea Muzică Tradițională Românească, tot în orașul Târgu Jiu. Apoi, luată de valul pasiunii pentru muzică, în anul 2003 vine în capitală și susține examen de admitere la Facultatea de Muzică, devenită între timp Facultatea de Arte, specializarea Pedagogie muzicală, din cadrul Universității Spiru Haret. Odată declarată admisă se apleacă asupra studiului și susține cu succes examenul de absolvență și de licență în anul 2007.
Întrucât elanul studiului serios, de nivel universitar, a „prins-o” pe absolventa noastră, Ornela Elena Pasăre se înscrie în anul 2008 la studii de master în cadrul Facultății de Marketing și Afaceri Economice Internaționale, specializarea „Marketingul în contextual integrării europene”, de la aceeași universitate de prestigiu, Universitatea Spiru Haret, din București, pe care le termină cu lucrare de disertație, susținută în anul 2010. De-a lungul anilor a participat la diferite spectacole și concursuri, cum ar fi: Festivalul Tineretului din Godinești – Gorj (unde a obținut Locul I); Concursul ,,Vedete în devenire” (la Radio Oltenia – Craiova, câștigând Locul I și Trofeul concursului, acesta fiindu-i înmânat de cunoscutul interpret de muzică populară din Oltenia, Constantin Enceanu; Locul I la Concursul Național Artistic „Pe fir de Baladă”, în cadrul unui spectacol – concurs susținut la Palatul Copiiilor din București a primit Diploma de excelență pentru interpretare vocală și la scurt timp a participat și la un spectacol peste hotare, în Georgia (la Tibilisi), alături de Clubul elevilor din Târgu Jiu (pe atunci era în clasa a-IX-a, elevă la Liceul de Muzică și Arte Plastice „Constantin Brăiloiu” din Târgu Jiu. Cât timp a fost în București, ca studentă și masterandă în cadrul Universității Spiru Haret, a participat la diverse spectacole artistice, cele mai multe fiind difuzate de postul de televiziune TVH. În anul 2008 are o colaborare muzicală cu cunoscutul cantautor Costi Ioniță. Melodia pe care o interpretează alături de acesta se numește „Așa-i viața omului”, aceasta bucurându-se de un real succes, dar și de realizarea unui videoclip. În același an a fost invitată la câteva emisiuni TV, cum ar fi: „Folclorul contraatacă” (Antena 1), „Neatza cu Răzvan și Dani”(Antena 1), „Tonomatul de pe 2” (TVR 2), „Poveștiri de noapte” (Acasă TV) etc.
Un an mai târziu, în 2009, pe discul compilație „Ce-am iubit nu pot uita” a primit două melodii, alături de alți interpreți de muzică populară din Oltenia, precum Marius Măgureanu, Sanda Argint, Nina Predescu, Anica Ganțu, Emil Badea și Silvia Rîciu. Urmează participarea la mai multe turnee și festivaluri de succes din Germania, Georgia, Bulgaria, Serbia și Italia. De asemenea, lucrează intens la primul său album de muzică populară, pe care îl realizează împreună cu dirijorul de la Ansamblul Profesionist „Doina Gorjului”, maestrul Aurel Blondea. Pentru acest proiect a realizat și un videoclip la melodia intitulată „Neica hoț de inimioare”, videoclip ce rulează deja zilnic la televiziunea „Favorit TV” și la „Oltenia TV”. Piesele realizate pentru acest album au fost prezentate în diferite emisiuni din cadrul televiziunii „Favorit TV”, la diferite posturi locale din Argeș și Oltenia, precum și la Radio România, respectiv Radio Oltenia – Craiova. Totul s-a născut din sentimentele ei sincere, din faptul că a vrut să cânte și să ajungă la inimile ascultătorilor. Ornela a îmbrăcat costumul popular cu multă admirație și respect. Singură și-a compus versurile cântecelor sale, inspirându-se din viața pe care a trăit-o. Faptul că a fost crescută de un tată vitreg de la vârsta de 14 ani, o face pe Ornela să cânte cu patimă despre dragostea de tată. Cunoscuta înterpretă de muzică populară Maria Cârneci avea să spună despre ea: „Ornela cântă foarte bine, dar succesul va veni din frumusețea, inteligența și bunul simț pe care îl are din plin.” Albumul ei, intitulat „De copil pleca-i în lume”, a apărut la Casa de discuri Roton. Dintre cântece cunoscute ale tinerei interprete Ornela Elena Pasăre amintim: „De copil pleca-i în lume”, „Bogat sau sărac de ești”, „Lenuța, bat-o norocul”, „Ți-am mai spus omule ție”, „Ce-ați face bărbaților”, „Banii vin, banii se duc”, „Am iubit în viața mea”, „Mama, chip frumos de floare”, „Neica, hoț de inimioare”, „Ibovnica, dacă n-ai muzica”, „La mulți ani și numai bucurie”, „De când am băiat și fată”, „Viața-i cu bune și rele”, „Când eram fecior în sat”, „Să curgă vinu-n pahare”, „Tatăl meu bun m-a lăsat”, „Așa-i viața omului”, „De la Vâlcea-n Tg. Jiu” și multe altele.
La lansarea albumului său de debut, Ornela Elena Pasăre a reușit să adune în jurul său mulți colegi din muzica populară, dar și din lumea artelor, precum Constatin Măgureanu, Maria Ghinea, Florin Petrescu (Axinte), Victorița Lăcătușu, Nicușor Iordan, Corina Dragomir, Rodica Crețu, Geta State, Geta Tila, Laurențiu Crăciun, Florin Grigore, Emil Badea, Florin Mărgărit, Lucia Florin, Costin Mărculescu, ș.a. În prezent, solista Ornela Elena Pasăre, cea cu voce de privighetoare, cea care și-a dedicat timpul și pasiunea artei muzicale, și-a îndeplinit visul și colaborează îndeaproape cu Ansamblului Profesionist „Doina Gorjului” din Târgu-Jiu, valorificând minunatul folclor oltenesc.
Lasă un răspuns