„Moruțancă lumea-mi zice”

Cunoscuta interpretă a cântecului popular din zona Bistriței, cea pe care o cunoașteți ca Ionela Moruțan (nume de  scenă), este de fapt Moruțan Ionela Georgeta, absolventă a Facultății de Arte, specializarea Pedagogie muzicală din cadrul Universității Spiru Haret din București. Ea este o interpretă ce vine din zona de câmpie, mai exact din localitatea Urmeniș, județul Bistrița – Năsăud. Aici, în acestă frumoasă localitate s-a născut și a copilărit Ionela, timp de nouă ani. S-a mutat mai apoi împreună cu familia în orașul Târgu Mureș, unde locuiește și în prezent.

De mică a atras-o muzica populară, în special doina, pe care o interpreta cu succes în cadrul serbărilor școlare și a tuturor activităților extrașcolare la care participa cu drag. Mai apoi devine absolventă a Școlii Populare de Artă din Târgu Mureș, unde l-a avut ca mentor pe Vasile Conțiu – regretatul Vasile Conțiu – cel care i-a fost alături tot timpul în ascensiunea carierei muzicale a Ionelei și care a crezut în talentul ei. Ionela Moruțan nu s-a mulțumit doar cu acele cursuri la care a participat în cadrul Școlii Populare de Artă din Târgu Mureș, dar s-a înscris cu toată încrederea la Facultatea de Arte, specializarea Pedagogie muzicală din cadrul Universității Spiru Haret din București. După anii petrecuți pe băncile facultății, în săli și laboratoare, fiind o fire perfecționistă, succesul nu a întârziat să apară. Primul său compact disc intitulat „Tată ai vrut să ai fecior” ce conține 17 piese de referință din repertoriul Ionelei Moruțan, poartă amprenta unuia dintre cei mai importanți și mai talentați oameni din viața ei, cel care a condus cu inteligență și talent la succesul răsunator al acestui compact disc, acesta fiind maestrul dirijor Stelian Stoica din Sibiu.

Succesul neașteptat al albumului a fost aplaudat atât în lumea muzicii populare, în rândul iubitorilor de cântec, cât și în rândul etnomuzicologilor, datorită cântecelor culese cu multă dăruire din satul copilăriei Ionelei Moruțan. Cel de-al doilea material discografic apărut al îndrăgitei interpretei, intitulat „Dați cu pâine, nu cu piatră”, condus cu măiestrie de inegalabilul Radu Ciprian din Cluj, conține 13 piese, toate purtând amprenta maestrului Radu Ciprian. Ionela Moruțan este cea care îmbrățișează și strânge la pieptul ei doina strămoșească, care după spusele ei, este chiar oglinda cea mai fidelă în care se reflectă caracterul fiecărui artist sau trăirea sa. Prezentă la festivaluri și turnee, la diferite televiziuni și posturi de radio, ea duce mai departe mesajul ancestral al consătenilor săi, cei care se regăsesc în marele grup de spectatori care ascultă cu drag cântecele ei. Dintre cântecele interpretate de ea putem aminti: „Da-ți cu pâine, nu cu piatră”, „Tată, ai vrut fecior”, „M-aș urca la cer, da-i greu”, „Mult mă-ntreabă Sfânta Lună”, Pune șaua pe cocoș”, „Judecată-s mamă eu”, „Mult mă mir, din deal în șes”, „Fetele de sama mea”, „Cu inima lăcrămată”, „Mi s-a dus vestea, s-o dus”, „Sunt fată din Ulmeniș”, „Vai de mine, multe știu”, „Ioane, bade Ioane”, „Vai, măicuță iubitoare”, „Sunt mamă și îmi stă bine”, „Sunt copil din om sărac”, „Dorul meu unde se lasă”, „România, țara mea”, „Steagul sfânt al României”.

Interpreta de muzică populară Ionela Moruțan, în parteneriat cu Primăria municipiului Târgu – Mureș, a organizat pe 27 noiembrie 2016, în incinta Centrului Cultural „Mihai Eminescu” din Târgu – Mureș, un spectacol aniversar intitulat „Moruțancă lumea-mi zice”. Evenimentul a fost organizat cu ocazia împlinirii frumoasei vârste de 40 de ani de către Ionela Moruțan, artistă prezentă de două decenii pe scenele de muzică populară din România. Cu acestă ocazie a fost lansat și cel de al treilea album de folclor al interpretei, intitulat „M-aș urca la cer da-i greu”, dar și primul său album de colinde, intitulat „Sara bună, om creștin”. Ionela Moruțan, bistrițeanca, este una dintre cele mai îndrăgite soliste de muzică populară din România. Vocea ei deosebită, timbrul vocal, ușurința cu care interpretează piesele ei, denotă faptul că e o profesionistă adevărată. Cei din Bistrița sunt mândri de ea, iar cântecele ei le sunt tare dragi lor, celor care de abia așteaptă următorul album, să vadă cu ce îi va mai surprinde aceasta. Ei îi transmit Ionelei, pe toate rețelele de socializare mesajul lor din toată inima: „Ionela ești în sufletul și în inima noastră, iar cântecele tale ne-au ajuns la suflet!!! Bistrițenii tăi te iubesc și îți sunt alături!” Ne alăturăm acestor admiratori și îi urmăm Ionelei Moruțan un repertoriu cât mai bogat și cât mai multe șanse de a-l face cunoscut!

Lasă un răspuns