Maria Murgoci, celebra interpretă a cântecului popular vrâncean s-a născut în satul Călieni, într-o familie de ţărani, iubitori de cântec şi de Dumnezeu. „Acolo a fost ograda copilăriei mele, acolo am simţit răcoarea pământului natal, mirosul fânului, susurul apelor Siretului şi Putnei. Acolo am urmat cursurile Şcolii Generale şi tot acolo am cântat pentru prima dată pe scena Căminului Cultural”, povesteşte cu drag interpreta. Cu timpul, cântecul popular şi-a făcut culcuş adânc în sufletul Mariei, însoţind-o permanent pe drumul vieţii.
A urmat Liceul de Muzică „Dinu Lipatti” din Bucureşti, la clasa de canto popular a profesoarei Mia Barbu, pe care l-a absolvit în anul 1975 şi de atunci a învăţat să-şi aleagă cu migală repertoriul şi să muncească necontenit. Câţiva ani mai târziu avea să susţină examen la Facultatea de Muzică, specializarea Pedagogie muzicală din cadrul Universităţii Spiru Haret din Bucureşti. După încheierea studiilor muzicale universitare, a devenit profesor la Şcoala Populară de Artă din Focşani, catedra de canto popular, îndrumând numeroase generaţii de tineri, pasionate de cântul popular. Atrasă de mirificele meleaguri ale ţinutului vrâncean, de locurile încărcate de legendă şi istorie pe care le-a cutreierat în lung şi-n lat, Maria Murgoci a descoperit şi înregistrat numeroase nestemate ale folclorului românesc autentic. „Le-am luat cu grijă în trăistuţa mea, le-am trecut prin filtrul sufletului şi le-am cântat cu drag la concerte, le-am înregistrat la Radio România, la casa de discuri „Electrecord”, dar şi la diferite televiziuni. Aşa am considerat eu, că astfel acestea vor putea rămâne ca documente de aur şi pentru generaţiile viitoare”, mărturiseşte Maria Murgoci.
Nici astăzi nu încetează să cutreiere meleagurile vrâncene în căutarea „nestematelor” folclorului autentic şi de peste 15 ani face parte din familia artistică a cunoscutului Ansamblu folcloric „Ţara Vrancei”, în calitate de solist vocal profesionist, dar şi director. Alături de artiştii ansamblului a participat la toate festivalurile tradiţionale vrâncene, susţinând sute de spectacole folclorice în întreaga ţară şi promovând cântecul românesc popular peste hotare în ţări precum Irak, Austria, Italia, Franţa, Suedia, Scoţia, Belgia, Germania, Grecia şi Cehia. „Ansamblul “Ţara Vrancei” va duce mereu cu cinste oriunde-n lume mesajul acestor locuri încărcate de legendă şi istorie. Sunt mândră că m-am născut aici pe plaiul Mioriţei şi voi rămâne pe veşnicie legată prin cântec de vatra strămoşească. De asemenea, folclorul este un balsam pentru sufletul omului, este cartea de identitate a noastră, de aceea trebuie să ştim să-l preţuim, având obligaţia morală, prin ceea ce facem, să educăm tânăra generaţie să se apropie tot mai mult de rădăcini”, conchide Maria Murgoci. Ansamblul folcloric profesionist „Ţara Vrancei” din Focşani, a fost înfiinţat în martie 1995, la propunerea actualului director, doamna Maria Murgoci. Ansamblul profesionist are un repertoriu bogat, autentic, cules din vatra folclorică a Ţării Vrancei, aşa cum a fost el odinioară, dar şi îmbrăcat cu o „haină nouă” a zilelor noastre. Ansamblul se bucură în prezent de un real succes, dovadă fiind şi înregistrările destul de dese efectuate la radio, la „Electrecord”, dar şi numeroasele apariţii televizate.
Cele mai importante pentru cartea de vizită a Ansamblului „Ţara Vrancei” sunt participările la festivalurile naţionale şi internaţionale (Austria, Franţa, Italia, Belgia, Scoţia, Norvegia, Suedia, Grecia şi Cehia). Prima participare a fost la Festivalul de la Babilon (Irak), cu popasuri concertistice în Turcia, Siria şi Iordania. Orchestra Ansamblului Profesionist „Ţara Vrancei” este dirijată cu măestrie de cunoscutul dirijor Marcel Ghinea, reprezentând astfel un adevărat etalon al folclorului tradiţional românesc. Ce proiecte de viitor aveţi doamnă Maria Murgoci? „Îmi doresc din tot sufletul ca împreună cu artiştii ansamblului „Ţara Vrancei” să susţinem ca şi până acum spectacole în ţară şi în străinătate, să rămânem un etalon adevărat, un mesager de frunte al folclorului vrâncean. De asemenea, doresc să înregistrăm materialele muzical – coregrafice pe care le-am pregătit pentru a scoate la lumină valori ale culturii noastre tradiţionale.” Ce reprezintă ansamblul „Ţara Vrancei” pentru dumneavoastră? „Ţara Vrancei” este casa unde ne adunăm zilnic, repetăm, punem în scenă noi programe şi ne facem planuri pentru viitoarele evenimente culturale.” Ce vă place cel mai mult din ceea ce faceţi cu bucurie? „Dintotdeauna mi-a plăcut să fiu om sincer, să las loc de bună ziua pe unde merg. Îmi place să colind prin sate, să cunosc oamenii, să mă bucur de frumuseţile naturii şi să admir culorile anotimpurilor. Mi-ar plăcea să fim mai uniţi, să lăsăm gândurile negre deoparte, să privim cu încredere fiecare clipă.” Stimată doamnă Maria Murgoci, ce nu vă place la societatea de astăzi în care trăim cu toţii? „Urăsc minciuna, aroganţa şi prostia. Nu-mi plac invidia şi răutatea care zace în sufletul multora. Nu-mi place kitsch-ul care de cele mai multe ori intervine chiar şi în folclor.” Din discografia cunoscutei interprete Maria Murgoci putem menţiona cântecele: „Hora nărujenilor”, „Hai, flăcăi, la păltineana”, „Drag îmi e la veselie”, „Burduiu, ca pe la noi”, „Măi, bădiţă, Neculai”, „Aşa-i datina la noi”, „Mioriţa”, „Hora mare vrâncenească”, „Mi-a venit aseară-un gând”, „Tare-mi place a juca”.
Maria Murgoci este una dintre puţinele reprezentante ale muzicii populare vrâncene, alături de Geta Postolache, care a dus folclorul vrâncean pe marile scenele ale ţării, şi chiar ale lumii, obţinând numeroase premii la concursuri naţionale şi internaţionale. Astfel la Festivalul de muzică de la Mamaia, Maria Murgoci a obţinut marele premiu la secţiunea folclor împreună cu „Ansamblul de la Nereju”, pentru „Dansul Chipăruşul”. Întrebată fiind dacă are o reţetă a succesului secretă, artista spune că aprecierea muncii sale o face publicul, care la fiecare spectacol face sală plină şi aplaudă cu bucurie. Interpreta este cunoscută şi pentru respectul aproape sacru faţă de portul, cântecul şi tradiţiile populare româneşti autentice. Pentru meritele sale deosebite, Maria Murgoci a fost invitată la emisiunea „O dată-n viaţă”, din data de 28 iunie 2013, de la TVR 1, de o altă absolventă de marcă a Facultatea de Muzică, specializarea Pedagogie muzicală din cadrul Universităţii Spiru Haret, respectiv cunoscuta prezentatoare şi moderatoare Iuliana Tudor. Văzând astfel cum valoarea caută valoare, nu am putea decât să fim mândri de acestă apropiere a pasiunilor pentru adevărata artă, de aceşti minunaţi artiști interpreți ce au urcat pe scara succesului profesional pas cu pas şi au promovat valoarea şi talentul autentic. Honor et veritas!
Lasă un răspuns