Igor Dodon: agent provocator pentru tensiune și război la granița dintre UE și Rusia

Ultimele acțiuni ale lui Igor Dodon, președintele Moldovei, sunt provocări intenționate, care contribuie perfect la tensionarea relațiilor dintre statele de la granița UE și Federația Rusă. Felul cum zgândărește intenționat jarul tensiunilor geopolitice într-o zonă delicată mă face să cred că Igor Dodon este agentul deliberat al unor puteri transnaționale, care vrea război, nu pace în Europa. Paradoxal, Igor Dodon nu se comportă ca un agent pro-rus, ci mai degrabă ca o unealtă sub acoperire a intereselor geopolitice ale Bruxelului și Berlinului, care vor să asmuțească Ucraina extremistă în război cu Rusia.

Nu văd interesul escaladării tensiunilor geopolitice decât de către acele puteri care vor război la granița dintre UE și Rusia, pentru dezmembrarea Ucrainei și o nouă reașezare statală în areal. În ultimele luni presa mainstream nu a suflat o vorbă despre acțiunile violente separatiste din Ucraina. Transcarpatia a cerut autonomie față Kiev și creșterea rolului Ungariei în zonă, iar pur și simplu polonezii din voievodatul Liovului vor unirea cu Polonia. Trupele americane au trecut de câteva luni bune Prutul în Rep. Moldova, iar Trannsnistra s-a unit cu Federația Rusă prin referendum. Acțiunile lui Igor Dodon de fapt satisfac interesele, în special, ale unor forțe politice de la Bruxelles și Berlin, care vor prin degradarea acestui spațiu politic al Heartland-ului să declanșeze un război cu Rusia, ca pretext pentru dezmembrarea Ucrainei. Încă din anii 1920 există teoria geopolitică a Heartlandului a lui Karl Houshofer: cine-l stăpânește are centrul Europei la picioarele lui. Germania, Ungaria, Polonia și comisia europeană au tot interesul să controleze zona până aproape de Kiev și Minsk. În acest context delicat Igor Dodon pare a fi agentul provocator perfect care saltă „mingea la fileu” pentru cei care doresc un conflict militar cu Rusia în vederea împărțirii prăzii.

Obsesia lui Igor Dodon de a susține pe site-ul președinției că limba română la Chișinău e de fapt limba moldovenească” frizează ridicolul. E ca și cum ai spune că austriecii vorbesc austriaca, nu germana. Rusia, Duma de stat și Academia de la Moscova au susținut public și oficial încă din anii 1990 că nu există ”limba moldovenească”, ci doar limba română care se vorbește în Republica Molodva, stat recunoscut de către ruși că a fost inventat pentru a lovi în România, pe vremea bolșevismului. Academia de Științe moldoveană s-a pronunțat încă din 1994, printr-o decizie definitivă, asupra faptului că limba vorbită în Republica Moldova se numește limba română, a ținut să reamintească secretarul-general științific al Academiei, Aurelia Hanganu, într-un interviu acordat recent pentru Europa Libera, îndemnându-i pe cei care se lansează în speculatii cu privire la limbă să nu vorbească despre ceea ce nu cunosc, potrivit Radio Chișinau. Referitor la faptul că noul presedinte moldovean, Igor Dodon, a schimbat denumirea limbii pe site-ul președintiei din română în moldovenească, Aurelia Hanganu a subliniat că, prin gestul său, șeful statului a provocat indignare în rândul celor care se ocupă de filologie.

O altă provocare a lui Igor Dodon e retragerea cetățeniei moldovene lui Traian Băsescu. Liderul de la Chișinău a făcut acest anunț pe contul său de Facebook: “Am semnat decretul privind retragerea cetățeniei Republicii Moldova domnului Traian Basescu”, a scris pe Facebook Igor Dodon. „În temeiul art. 88 lit. c) din Constituția Republicii Moldova și al art. 23 alin. (1) lit. a) din Legea cetățeniei Republicii Moldova, presedintele Republicii Moldova decreteaza: Articol unic. – Se retrage cetățenia Republicii Moldova domnului Traian Basescu”. Cetățenia e retrasă numai lui Traian Băsescu, nu și soției sale, Maria. De data aceasta Igor Dodon escaladeză tensiunile intenționat, știindu-se că Traian Băsescu fiind un unionist declarat, un pro-atlantist și pro-american înverșunat va face scandal international pe această temă, contribuind la planul destabilizării acestei părți a Europei, pentru redesenarea granițelor. Băsescu a și dat o replică dură, care lovește tot în Rusia, deci Dodon și-a atins sopul acțiunii sale de escaladare a tensiunilor internaționale până la război. În interesul cui? “Am aflat din presă, nu m-a informat nimeni. (…) Ce părere să am alta decât că un preşedinte promoscovit retrage cetăţenia unui cetăţean al Republicii Moldova doar pentru că nu gândeşte ca el. Or, eu nu o să pot gândi ca un bolşevic niciodată”, a afirmat Băsescu.

În ultima lună, Igor Dodon nu se dovedește președintele Republicii Moldova, ci un perfect agent de influență provocator pentru declanșarea unui război la granița UE cu Federația Rusă, în interesul special al Berlinului și Bruxellului pentru dezmembrarea Ucrainei și mutarea graniței Occidentului cât mai aproape de Moscova și Minsk. În acest cocktail geopolitic unii lideri ai unor țări vecine visează deja cu ochii deschiși pentru a desena cu creionul pe harta României ca în 1940, iar Igor Dodon e Jolly Joker-ul perfect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*