Magda Frâncu este una dintre actrițele generației tinere a absolvenților de teatru de la Universitatea Spiru Haret din București și împreună cu colega sa de facultate Irina Enache, a creat „Atelierul Magdei”. Întotdeauna deschisă colaborărilor și abordării proiectelor de viitor, Magda Frâncu, după interpretarea unor spumoase și vesele personaje pe scena profesionistă a Teatrului Masca din București, a dorit să iasă din tipare și a creat această nouă „instituție”: Atelierul Magdei. Era nevoie de această titulatură, pentru că doar într-un atelier de „inventică” creativă și interpretativă se puteau naște spectacolele pe care le gândise de atâta timp. Născută la 03 iulie 1985, Magda urmează cursurile Universității Spiru Haret din București, Facultatea de Teatru, la clasa prof. univ. Margareta Pogonat și termină în promoţia anului 2008. Dintre roluri create în facultate, pot menționa: Andromaca în spectacolul „Troienele” de Euripide; Rosalinda în „Cum vă place” de W. Shakespeare; Katiuşa Maslova în „Învierea” de L. Tolstoi; Magdalena în „Casa Bernardei Alba” de F.G. Lorca și altele. Rolurile din teatru, pe scene profesioniste (Teatrul Masca), sunt următoarele: Arlecchino în „Gemenii” (2007; regia Michele Modesto Casarin); Colombina în „Farsele lui Arlecchino”; Livia în „Statuile”; Adolescenta în „Oglinda” de V. Briusov; Fernanda în „Intrusa” de J.L. Borges (2006; regia Mihai Mălaimare); Băieţelul în „Fuga de Bach în cartier”; Vrăjitoarea din „Spânzurătoarea vrăjitoarei”; Ţăranca în „La români”; Gardian în „Gardienii veseli” 2008); Eleva de pension în „Fior d’amor în Bucureşti”; Dansatoare în „Cabaret”; O rafaelă în „Cafeneaua”, etc. Interpretează personaje interesante în filme, precum: Bianca în „Papa vroiam să-ţi spun“ (regia Cosmin Tomoroga); apariție specială în filmul „Omul cu vioara” și în „Păcală se întoarce”. La absolvire s-a prezentat în cadrul Galei HOP a UNITER din anul 2008, în secţiunea individual, unde a interpretat „Nota de plată mecanică” de Matei Vişniec.
Irina Enache s-a născut pe 9 iulie 1986 în București și a urmat Liceul bilingv „Miguel de Cervantes Saavedra”, apoi Facultatea de Teatru din cadrul Universității Spiru Haret din București, la clasa prof. univ. Margareta Pogonat, absolvind în anul 2008. Dorind perfecționare în arta actorului se înscrie și urmează un masterat în arta teatrală la Universitatea Hyperion. În teatru profesionist joacă următoarele roluri: Florence din spectacolul „Diable d-homme” de Robert Lamoureux (2008; regia Margareta Pogonat, la Teatrul Nottara), Doamna din spectacolul „Doamna cu cățelul” după A.P.Cehov (2008; regia Mihai Mălaimare; Teatrul Masca), Gardian din spectacolul „Gardienii veseli” (2008; regia Mihai Mălaimare; Teatrul Masca), Barbi în spectacolul „Cu ce mergem în America?” (2009; creat și regizat de Tomi Cristin), Roșcata din spectacolul „Șoc! Mă mărit cu un zoofil” (2010; regia Ovidiu Ușvat; Clubul Protheus). Colaborează foarte bine cu televiziunile, putând fi văzută în seriale precum „Fast-Food” (2007; Antena 1; rol: Reportera), „Liber pe contrasens” (2007; TVR 1, regia Dominic Dembinski; rol: Mama), „H…ora prichindeilor” (2007; TVR 1; regia Bogdan Ghițulescu; rol: Vecina), „Trăzniți în NATO” (Prima TV; colaborare 2009 – 2012). Joacă și manageriază la Teatrul Logos, dar este și Spanish and English trainer la EUCOM Bussiness Language.
Pe actorii din Atelierul Magdei i-am întâlnit pentru prima dată în Parcul Mogoșoaia, unde ofereau copiilor spectacolele feerie „Alice în Țara Minunilor” și „Frumoasa din Pădurea adormită”. Reprezentațiile au avut loc pe scena amplasată în parc și buna dispoziție a fost efervescentă și la cote maxime. Doar că, asistând la mini-spectacolele special concepute pentru a capta atenția copiilor, am observat că ei, actorii, sunt de fapt, niște vrăjitori. Interacțiunea directă cu copiii îi face să fie așa, dar și faptul că întotdeauna aceștia coboară de pe scenă și implică efectiv copiii în spectacol, improvizând cu o dexteritate adorabilă. Copiii parcului i-au tot văzut pe actori și au devenit brusc fanii lor. Când se lăsa seara și petuniile începeau să-și răspândească mirosul, am plecat cu greu. E prea frumos în parc la Mogoșoaia, cu Atelierul Magdei! Acești copii pe care i-am întâlnit în Parcul Mogoșoaia cresc, de la week-end la week-end, cu ideea de teatru. Pentru ei, teatrul nu va mai fi o necunoscută, căci… urmăresc la fiecare sfârșit de săptămână povești transpuse pe scenă de actori specializați în teatrul pentru copii. Vi se pare că a juca teatru pentru copii este ușor? Hm! N-ați văzut oare sudoarea curgând pe frunțile actorilor și epuizarea de după fiecare reprezentație? Aparent te poți joca oricât timp, însă, tu actorul, ești responsabil față de copiii care stau la baza scenei și te sorb din priviri. Cum îi transmiți copilului că fata babei sau a moșului este un personaj puternic, în final? Membri Atelierului Magdei reușesc. Și, Doamne, cum mai participau și se implicau copiii… Cântau, râdeau și săreau pe ritmurile chitarei mânuite de unul dintre actori. Erau toți în Castelul Distracției, așa cum și-au dorit și actorii. Da, asta se întâmplă în Atelierul Magdei: copiii se cresc cu teatru.
Spectacolele create de actorii acestui teatru nonconformist sunt: „Pinocchio”, „Motanul încălțat”, „Aventuri în Grădina lui Puf Alb”, „Mica sirenă”, „Punguța cu doi bani”, „Hansel și Gretel”, „Cartea junglei”, „Castelul vrăjitoarei”, „Frumoasa Adormită”, „Rapunzel”, „Crăiasa zăpezii”, „Frumoasa și Bestia”, „Zeii olimpului”, etc. Ele au putut fi văzute în locuri special amenajate pentru joacă, în parcurile din capitală și din jurul capitalei, în localități ilfovene, dar și pe recunoscuta scenă a Palatului Național al Copiilor din București, cu un succes major pentru publicul lor, copiii. Actorii și regizorii acestor spectacole pline de vervă și antren sunt Magda Frâncu, Irina Enache, Ana Turoș, Viorel Ionescu, Cristian Rus, Andreea Ionescu, Alexandra Giurca, Georgiana Frunză, Adriana Mircea, Francesca Dogaru, Lucian Radu, etc. Atelierul Magdei oferă și ateliere de educație prin teatru și joc. Aici se organizează ateliere creative coordinate de către actorii trupei. Pentru cei mici, au fost gândite atelierele senzoriale, de dezvoltare a dexterității și motricității: pictură, amprentare, dactilopictură, modelaj în diverse materiale lut/fimo/aluat/nisip (kinetic). Pentru cei mai mari sunt destinate pictura pe ceramică, decoupage (tehnica șervețelului), design vestimentar, make up și fashion (un atelier pentru domnișoarele în devenire), art&craft – aici se poate învăța cum să creezi diverse lucruri din material reciclate. „Avem chiar și un atelier inedit de lumânărit. Facem lumânări din pulbere de parafină și descoperim împreună cum se topește, colorează și parfumează ceara realizând împreună lumânărele vesele. Pentru cei și mai mari avem sesiuni de parenting, art&hobby, bricolaj, dar și ateliere de făcut Goblen”, mai spune Magda Frâncu. Bineînțeles că din activitatea Atelierul Magdei nu puteau să lipsească petrecerile pentru cei mici. „Firma asigură entertainment complet – are o echipă simpatică și jucăușă de animatori. De asemenea, au pregătite numeroase jocuri și concursuri, face-painting, baloane modelabile… În funcție de tematica evenimentului, poate pune la dispoziție și MC/DJ, karaoke, profesor de dans, magician, mașină de baloane/fum/zăpadă, decorațiuni florale, arcade”, ne declară Irina Enache.
Întâlnirea dintre cele două actrițe avea să aducă la îndeplinire multe visuri până atunci doar tezaurizate. Dorința de joc și buna coordonare în tot ceea ce au întreprins a făcut ca teatrul creat de către Atelierul Magdei să fie solicitat și căutat de către toți copii. Aici, în țară, sau peste hotare, unde au fost solicitați de românii noștri din dispora, actorii acestei trupe și spectacolele lor au strălucit și au adus bucurie. Pas cu pas s-a creat o stare de „atelier”, o colaborare cu spectatorul copil – cu spectatorul părinte, o minunată punte către vis, acolo unde dorim de fapt să ajungem cu toții, părinți și copii. Pași către vis… pași către împlinire…
Mulțumim Magda! Mulțumim Irina!
Bravo fetelor si colegilor vostrii.Cea mai mare realizare a voastra este ca ai scoateti pe copii din lumea tampeniei,din lumea virtuala a computerilor,si-i aduceti in realitate,astfel acestia devenind oameni.Felicitari.