iELE – Prima trupa feminină de improvizație din România

Chiar dacă recunoștem sau nu, cu toții trăim prin joc. Trăim altfel datorită jocului. Ne pierdem în el şi trăim mai bine, vedem mai mult, simţim mai intens. Jocul face „jocurile”. „Lasă-te şi tu prins în el! Vino „În Culise” şi fii parte la show-ul primei trupe feminine de teatru de improvizaţie din Romania – Trupa iELE. Nu avem scenariu, nu avem regie sau altceva pregătit dinainte, avem doar o imaginaţie bogată şi o poftă nebună de joc, că doar suntem iELE. Te aşteptăm să te convingi.”Astfel scrie un anunț al deja celebrei trupe de improvizatoare feminine. Pornită din inițiativa unor absolvente ale Facultății de Arte, specializarea Artele spectacolului (Actorie) din cadrul Universității Spiru Haret din București (Alexandra Blejan, Delia Alexandra Riciu, Adriana Bordeanu, Julianna Nagy), cărora li s-au adăugat încă două talentate tinere actrițe (Victoria Răileanu şi Camelia Pintilie, absolvente de UNATC), „Trupa iELE” – prima trupă feminină de teatru de improvizaţie din România, s-a lansat oficial într-o zi de duminică, pe 13 aprilie 2014, la ora 19:00, în „Club B 52” din Bucureşti.

Cele șase actriţe care formează trupa au făcut un spectacol de teatru în care scenele s-au jucat pornind de la sugestiile publicului, iar ele au fost pregătite să compună, pe loc, rime şi poveşti. Atmosfera a fost încălzită și de trupa de rock alternativ „Eleven”. Ideea unei trupe feminine de teatru de improvizaţie a existat probabil din clipa în care au existat primele femei improvizatoare („…de când e lumea lume”), dar ea s-a materializat abia cu apariția trupei „iELE”, cea care a luat naştere la începutul anului 2014. Cele șase tinere actriţe au găsit curajul de a înfiinţa o trupă de teatru de improvizaţie într-un climat predominant masculin în acest domeniu, dar nu pentru a demonstra ceva anume, ci pur şi simplu pentru a juca şi a se juca împreună. Asta pentru că actorii au privilegiata „meserie” de a fi plătiţi spre a se juca. Prin urmare, la începutul lui 2014, la subsolul unei case de pe strada Popa Rusu, în intimul spaţiu numit Teatrul 7, cele 6 actriţe (Alexandra Blejan, Delia Alexandra Riciu, Adriana Bordeanu, Julianna Nagy, Victoria Răileanu şi Camelia Pintilie) au început pregătirile: rime, poveşti ad-hoc şi tot antrenamentul necesar unui improvizator. Să fie oare păcat să râzi bine și tare? Noi spunem că acesta este un viciu pe care trebuie să ți-l însușești!

Așa că cele mai „semețe” fete, singurele care fac teatru de improvizație din România, vă prezintă un show de comedie cum n-ați mai văzut: „Trupa íELE”. Dacă participi la un astfel de spectacol, magia teatrului se întâmplă exact după gândul tău. Poți să vezi cum iau naștere sub privirile tale scene, povești și cântece personalizate și excesiv de amuzante. Exact ce-ți trebuie într-o seară de sâmbătă, ca să te încălzească pentru petrecerea de duminică. Despre „iELE” – prima si singura trupa feminină de teatru de improvizație, ce mai putem spune? Răspunsul îl pot da chiar ele: Trupa iELE” a apărut ca urmare a alinierii tuturor planetelor și constelațiilor, a conspirației universului întru îndeplinirea unui scop comun. Ne-a adus la un loc nevoia de a juca, de a ne juca și de a ajunge să facem asta la un nivel profesionist. Așadar, într-o zi de primavară, ne-am luat inima în dinți și ne-am lansat în domeniul improvizației românești. Un climat, de altfel, în care predomină sexul puternic. În contextul acesta delicios, numit iELE, am învățat că pentru a avea curajul să faci ceea ce vrei cu adevărat, nu trebuie să îți fie frică, pentru că nu există greșit sau rău. La fel e și în improvizație, pornești de la ideea că nu există nimic și, în același timp, poate să existe orice.”  Ce fac ele, de fapt? „Improvizăm. Nu avem regie, recuzită, scenariu… nimic din ce are un spectacol de teatru obișnuit. De aceea, fiecare show e unic.” De ce fac improvizație aceste delicioase fete? „Pentru că improvizația îți dă posibilitatea să fii oricine. Putem fi curajoase, amuzante, frumoase, nebune, doamne, soldați, mame, băiețași de cartier, urâte, extraterestre, însărcinate, anxioase, modeste, prea-bogate, regi, călăi… pentru că, de ce nu.” Dar pentru cine fac ele toate acestea? „Pentru orice fel de public și pentru orice fel de evenimente: nunți, team-buildinguri, botezuri, tăieri de moț și prepuț, evenimente caritabile, bacalaureate luate sau nu.

Cine sunt ele, de fapt? Alexandra Blejan este MC, actor la Trupa iELE, Event Coordinator Magic Hands Studio și studentă la ULBS „Facultatea de Științe Economice”, fostă colaboratoare TVH și Antena 1 Sibiu (matinal Neatza cu Răzvan și Dani), absolventă și licențiată a Facultății de Arte, specializarea Artele spectacolului (Actorie) din cadrul Universității Spiru Haret din București și a masteratului în teatru de la Facultatea de Teatru a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.  Delia Alexandra Riciu este improvizatoare la trupa „iELE”, studentă la coregrafie la UNATC „ILCaragiale” București, actrița la Teatrul Nostru și absolventă și licențiată a Facultății de Arte, specializarea Artele spectacolului (Actorie) din cadrul Universității Spiru Haret din București. Julianna Nagy este improvizatoare la trupa „iELE” și actor independent, fiind absolventă și licențiată a Facultății de Arte, specializarea Artele spectacolului (Actorie,) urmând apoi și masteratul de Artă Teatrală din cadrul aceleiași facultăți din cadrul Universității Spiru Haret. Adriana Bordeanu lucrează la Improtime, Trupa Freeze și Trupa iELE, fiind și ea absolventă și licențiată a Facultății de Arte, specializarea Artele spectacolului (Actorie) din cadrul Universității Spiru Haret din București. Victoria Răileanu (absolventă UNATC) este improvizatoare la trupa „iELE” și actor independent. Camelia Pintilie este trainer la Actelier și actriță la „Compagnie 28”, fiind absolventă UNATC (licență și master). Curios din fire, un tânăr jurnalist blogger avea să caute a afla mai multe despre trupa „iELE”. Rezultatul? Îl citiți în cele ce urmează. „Sâmbătă am fost pentru prima oară, de când fac eu umbră ca blogger blogosferei și Pământului ca hominid biped, posesor de inteligență, la un „Teatru de Improvizație”. Premiera s-a întâmplat în „Coopers Pub, acolo unde teatrul „În culise” se joacă cu tine, cu umorul tău, cu emoțiile tale, te face să râzi, să plângi, să trăiești și să retrăiești senzații pe care, de multe ori, le credeai în stare de letargie de la atâta ger și zăpadă.

Cine sunt iELE!? Recunosc, spre rușinea mea, că până la evenimentul anunțat anterior nu auzisem despre iELE nimicutza, nimicutza. Am căutat pe net și înainte să ajung la show am găsit asta! „Auto-descriere: suntem penibile, adorabile, băiețoase, gherțoaice, patetice, ilare, delicate, copilăroase, feminine, prea feminine, deștepte, gaițe, cocălărese, pițipoance, snoabe, țărănci, moldovence, unguroaice, ardelence, oltence, în principiu orice, că asta ne place nouă, ne pllaaaace să ne jucăm:)” Dacă ești vorbăreț și creativ chiar vei avea parte de multe surprize. Până la iELE, credeam că teatrul de improvizație înseamnă o piesă, tu stai prin sală, consumi ceva, vine un actor și te întreabă de vorbă, să uită în ochii tăi și spune replicile pe care trebuie să le spună. În cel mai bun caz îți adresează și întrebări. Dar cu iELE, teatrul de improvizație chiar e improvizație. Practic, iELE arată ca un blat de tort, iar tu spectator, ești mai mult decât actor, ești regizor, scenarist și ce mai vrei tu, și pui pe acest blat decorațiunile de frișcă și ciocolată. Există un personaj în poveste care decodifică mesajul tău pentru iELE și iELE încep să execute, cuminți, haioase și pline de talent. Să explic din perspectivă și mai personală. A început show-ul și sala a fost întrebată: fetele vor să spună o poveste, dar avem nevoie de titlu. După ce s-au auzit mai multe voci a fost aleasă ideea mea „Urme de cuțit prin aer” și… a început povestea cu un francez, o pisică, gheare de metal și…o melodie… Ce a fost mai drăguț este că povestea nu era povestită simplu. Din când în când publicul „chinuia” show-ul iELE-lor cu tot felul de reguli (exemplu: n-au voie să vorbească în cuvinte cu consoana S sau N, sau grupuri de cuvinte, propoziții, prepoziții). Povestea s-a terminat cu o melodie încheiată apoteotic cu versurile: Și-au fost urme de cuțit prin aer, Cine nu mă crede înseamnă că e fraier”. Un alt moment care mi-a plăcut a fost „Schimbă”.

Fetele vorbeau pe un subiect sugerat de public și din când în când, „tartorul” lor le punea să-și schimbe gesturile, mimica, intonația, dialogul, subiectul discuției… Momentul a fost atât de holistic încât nu-l pot descrie în cuvinte. Vreți să-l înțelegeți!? Mergeți să-l trăiți pe viu. (…) Din ce am observat, publicul teatrului de improvizație se învârte în jurul vârstei de 20-35, 40 de ani ca și reprezentativitate. În plus, cei care au avut curajul să urce pe scenă pentru scurte momente de creativitate, vor avea curajul să urce pe scenă și a doua oară într-un moment de creativitate. Concluzii? Le admir sincer pe fete, pentru că nu e ușor să fii la cheremul publicului. Un actor clasic intră, își spune replica sau replicile, dacă o face cu emoție e aplaudat, dacă nu nu, se poate încurca, are trac sau poate să fie senzațional, dar nu vorbește liber sau, dacă vorbește, în nici un caz nu ascultă de public. Ori, cu iELE, ele nu încep joaca dacă tu nu te joci cu iELE. Îți zâmbesc, flirtează cu tine, râd, se joacă cu șuvițele de păr, fac orice să îți capteze atenția și să intri în jocul lor. Atenție! Poate crea dependență!” După ce au lansat cunoscuta trupă, fetele noastre au fost prezente atât la TV Antena1, cât și la Radio Republika Verde, unde și-au anunțat serioasele intenții. Absolventele Facultății de Arte, specializarea Artele spectacolului (Actorie) din cadrul Universității Spiru Haret din București (Alexandra Blejan, Delia Alexandra Riciu, Adriana Bordeanu, Julianna Nagy), dar și celelalte două talentate tinere actrițe (Victoria Răileanu şi Camelia Pintilie), într-un cuvânt „Trupa iELEprima trupă feminină de teatru de improvizaţie din România”, sunt cele care au avut inițiativa și care iată, activează și acum, la aproape un an de zile de la lansare pe piața noastră culturală aflată într-un perpetuum început fără de sfârșit. Prezentate pe diverse scene din București (Copper‘s Pub, Teatrul 7, Plaza Romania Moviplex (Teatru la Cinema), Teatrul „În Culise”, B52Club, Cafebarul „La etaj”, La Bordei, etc.), dar și în țară, la Brașov și Galați, spectacolele lor de teatru de improvizație sunt unice și irepetabile, sunt pline de surprize, sunt palpitante, sunt diverse, îți pune în mișcare mintea, îți pune în mișcare și trupul (dacă urci pe scenă), te provoacă și îți dă șansa să arunci provocări, la rândul tău. Și e foarte distractiv. E ca pe un derdeluș: te dai o dată și încă o dată și încă o dată și trăiești în prezent și e BINE. Ai ocazia să participi la un spectacol de teatru de improvizație absolut cuceritor! Fetele, adică iELE, te așteaptă cu drag spectatorule, oriunde te-ai afla! Vino și tu! Hai…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*