Zarurile au fost aruncate!

Guvernarea Americii sub Donald Trump ca preşedinte va fi un proces dificil, în condiţiile în care startul este dificil. El este în continuare contestat, democraţii cer renumărarea voturilor şi în trei state acest fapt se va întâmpla, acolo unde sunt mulţi electori şi votul popular pentru ambii candidaţi a fost apropiat. Plata acestei acţiuni costă șapte milioane de dolari. Dar simpatizanţii lui Hillary sunt dispuşi să plătească. Însă zarurile au fost aruncate. Nu se mai poate face nimic. Câştigătorul ia tot.

Va fi foarte greu de dus vaporul peste munte, ca să folosesc o imagine din celebrul film „Fitzcarraldo” al lui Werner Herzog. Trump e supus unor mari încercări, fiindcă situaţia roz-bombon de până acum, când democraţia le promitea tuturor un trai-neneacă, iar toate sondajele mergeau pe această linie, va deveni furtunoasă, mult mai dinamică, ba şi conflictuală, şi Trump trebuie să dea, împreună cu republicanii săi, mult mai mult decât a promis. Promisiunile sunt chiar nimic faţă de ce-l aşteaptă, faţă de o realitate care are un anume curs, greu de schimbat. El nu se poate lupta la infinit cu un tăvălug contrar. Va trebui să facă compromisuri, mari compromisuri. Dar Trump e puternic, nu se lasă. Este călit. El este imperialistul in actu, care vrea să trăiască liber şi puternic la el acasă.

Şi în aceste zile, când administraţia Trump îşi formează cabinetul, preşedintele ales nu stă, îşi numără zilele până la începerea guvernării propriu-zise. Şi deja se înarmează cu o agendă de lucru. Ştie că şi-a propus ceva incredibil de greu, e conştient că nu o poate face sigur, de aceea cere spijinul populaţiei, alegătorilor săi. Şi în acest sens a făcut un  plan de lucru, l-a numit The 100-Day Plan of Action Survey / Planul de 100 zile de Acţiune generală, un studiu de acţiune, o sondare a opiniei alegătorilor săi, un plan care fixează agenta pe întreaga perioadă prezidenţială. În timp de 100 de zile, Trump vrea să-şi fixeze toate direcţiile proiectului său revoluţionar.

El ne trimite un mesaj de urgenţă în care ne spune că „munca noastră este abia la început. În scurt timp, începem misiunea noastră pentru a face America minunată din nou (we begin our mission to Make America Great Again!). Așa cum am spus atât de multe ori înainte, nu voi fi în stare să o fac singur. Am nevoie de tine să-ţi intensifici eforturile și să joci un rol activ în stabilitatea țării noastre și adoptarea platformei noastre pentru America. Motiv pentru care eu vă cer să luați The 100-Day Plan of Action Survey, astfel încât să putem determina ceea ce trebuie să se îndeplinească în prima noastră comandă de afaceri. Primele noastre o sută de zile în funcţie vor stabili scena pentru întreaga noastră președinție (Our first hundred days in office will set the stage for our entire presidency). Lumea va fi cu ochii la fiecare acțiune pe care o vom întreprinde în această primă sută de zile. Este extrem de important să fixăm agenda de dreapta (we set the right agenda) și să îndeplinim promisiunile bărbaților și femeilor uitate ale țării noastre (the forgotten men and women of our country). În timp ce echipa noastră de tranziție lucrează de zor la asamblarea cabinetului nostru, am nevoie de tine să-ţi intensifici eforturile și să ajuţi ambarcațiunile planului nostru de acțiune pentru primele o sută de zile ale Administrației TRUMP (I need you to step up and help craft our plan of action for the first hundred days of the TRUMP Administration). Vă rugăm să luați planul nostru de 100 de zile de studiu de acțiune pentru a ajuta echipa noastră de tranziție a stabili agenda potrivită pentru primele noastre câteva luni în funcţie (Please take our 100-Day Plan of Action Survey to help our transition team set the right agenda for our first few months in office). Mulțumesc, Donald J. Trump, Preşedintele ales al Statelor Unite ale Americii”.

*

Donald Trump a reînnoit anunţul de a participa la guvernare cu idei, cu soluţii. Dar fiind om de afaceri, el a înfiinţat un Trump Store, un magazin care face vânzări electorale, cu reclame din campanie. A inventat şi un Presidential Buttons sau Butonul Colector (Presidential Collectible Buttons), prin care adună câte cincidolari pe zi de la fiecare butonist! Ce poate să facă un preşedinte ales care e businessman, care are în sânge comerţul? Normal, afaceri. Nici nu e instalat şi Trump face ce ştie cu alegătorii săi, adică le trimite invitaţia sa cumpere diferite produse de la Trump Store, fiindcă acest magazin special are produse speciale, legate de evenimentele în curs. În curând vine Crăciunul, iar echipa Trump a şi creat un Moş Căciun cu însemnul Make America Great Again! Echipa sa ne-a trimis deja acest frumos dar de Crăciun, fiindcă americanii se pregătesc din timp de această mare sărbătoare a creştinilor. Iar Trump a promis că în Administraţia sa creştinii se vor bucura de o atenţie deosebită. Merită să căutaţi pe Internet această imagine, să vă bucuraţi de ea ca de o rază de sărbători.

Sau a inventat un alt cadou: Trump Pence Tumbler, adică un  pahar fără picior, pe care scrie Trump-Pence, pe care eşti invitat să-l dăruieşti. The Perfect Holiday Gift! Are şi un pai în el. Sorbi limonadă sau whisky cu gheaţă şi te gândeşti la cine îţi oferă acest beneficiu. Da, dar credeţi că paharul îl primiţi în dar? Costă 25 dolari! (Beat the rush and get your Official Trump Pence Tumbler now for $25). Totul costă! Trump rămâne să ne demonstreze dacă merită. Sper că el va pune capăt istoriei care spune că Totul e de vânzare! Când bei din acest perfect dar de sărbători, simţi că eşti în Paradis! Ca în domeniul lui Trump, care a făcut dintr-un loc arid cel mai invidiat spaţiu de lux, cu o pădure transformată în cel mai luxos teren de golf. Aceste imagini nu mai ţin de nici un fel de democraţie, ţin de o sisifiadă paradisiacă. Acolo nu se poate ajunge decât cu trudă, multă trudă, inteligenţă şi geniu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*