O reacție impardonabilă a oficialilor ungari…

De când Viktor Orban se conversează la telefon cu Donald Trump și are întâlniri „tete a tete” cu Vladimir Putin pe malul Dunării la Budapesta crede că poate jigni o țară vecină și aliată din NATO și UE: România. Un fapt fără precedent, care tensionează relațiile româno-maghiare a făcut-o ministru de externe ungar Peter Szijjarto. Diplomaţii Ungariei au primit interdicţie să participe la recepţiile organizate în acest an de ambasadele României cu ocazia Zilei Naţionale, 1 Decembrie. Potrivit unui săptămânal ungar, dispoziţia a venit direct de la ministrul de externe, Peter Szijjarto. Ambasada României la Budapesta a organizat, în ultima săptămână, acțiuni specifice, inclusiv o recepţie de Ziua Naţională. Ambasadorul Marius Lazurca a amintit că, anul acesta, se împlinesc 20 de ani de la semnarea Tratatului de bază româno-ungar. La recepţie nu a participat niciun reprezentat al guvernului maghiar. Ministerul de Externe de la Budapesta a declarat: „Întrucât maghiarii nu au ce sărbători pe 1 decembrie, ministrul pentru comerţ exterior şi al afacerilor externe au interzis tuturor diplomaţilor şi angajaţilor ministerului să participe la ceremoniile prilejuite de Ziua Naţională a României”. Prin această măsură s-a jignit statul și poporul român.

În fiecare an, oficialitățile române, președintele, premierul, primarii transmit mesaje oficiale de simpatie și respect comunității maghiare din Ardeal de Ziua Națională a Maghiarilor de Pretutindeni, pe 15 martie. Așa e corect într-un stat civilizat și membru UE, în schimb românii de ziua lor primesc interzis din partea oficialilor ungari. S-ar putea ca anul viitor unele oficialități române să nu mai transmită mesaje cordiale de Ziua Ungariei? Cine are interesul să tensioneze relațiile româno-maghire? Cum se vede Viktor Orban acest Erdogan al Europei Centrale, care jignește România de Ziua Națională. Mai mult, Viktor Orban critică tocmai de 1 Decembrie statul român în loc să transmită firesc un mesaj de felicitare elegant așa cum se întâmplă în orice stat civilizat din Europa.

România restricţionează folosirea simbolurilor etnice maghiare şi duce o „campanie” împotriva liderilor etnici „sub pretextul luptei anticorupţie”, a declarat premierul Viktor Orban, îndemnând etnicii maghiari să participe la alegeri pentru a asigura o reprezentare solidă în Parlamentul României. Într-un discurs susţinut ocazia unei sesiuni plenare a Conferinţei Permanente Ungare de la Budapesta, Orban a afirmat că regretă faptul că alte state din regiune nu au atins aşteptările privind promovarea drepturilor minorităţilor după aderarea la UE, notează agenţia de ştiri MTI. Liderul ungar a mai declarat că cea mai mare realizare a guvernării sale este „unificarea naţiunii”, completată de cooperarea cu etnicii maghiari din statele vecine. „La o sută de ani după dictatul de la Trianon, componentele naţiunii ungare s-au regăsit iar cooperarea a devenit un lucru de rutină”. Viktor Orban în loc să felicite poporul român de ziua lui îl jignește: Cine este extremist, rasist și discriminatoriu în acest caz? Ar trebui cei de la CNCD să ia notițe, nu să amendeze doar jurnaliști români la pachet? Sigur că replica la aceste obrăznicii impardonabile ale oficialilor Ungariei nu le-a dat președintele Klaus Iohannis și premierul Julien Cioloș preocupați să satisfacă doar pretențiile Bruxellului și Berlinului, ci fostul președinte Traian Băsescu, care a uitat se pare că l-a decorat pe Laszlo Tokes și a guvernat cu UDMR când era la putere. Băsescu și-a adus aminte că e român și a dat o replica acidă. Băsescu a cerut ca ambasadorul Ungariei la Bucuresti sa fi expulzat. „Prietene, Viktor Orban, noi nu vrem sa va vizitam la Budapesta, asa cum am mai facut-o in istoria ultimilor 100 de ani fara voia voastra. Dar nu ne provoca, pentru ca avem si noi limite. Încurajat de faptul ca Donald Trump l-a bagat în seamă pe Viktor Orban, ministrul de externe maghiar, nevolnicul Peter Syijjarto, o panarama politica nascuta sub pulpana extremismului maghiar, a cerut, nici mai mult, nici mai putin, decat ca personalul diplomatic maghiar sa nu participe nicaieri la ceremoniile ocazionate de ziua nationala a României pentru că, citez, „poporul maghiar nu are nimic de sarbatorit de 1 decembrie“. Pot sa fac o lunga lista cu motivele pentru care maghiarii traitori in Romania ar putea sa fie cel putin la fel de mandri ca romanii cu ocazia zilei de 1 Decembrie. Dar cea mai importanta satisfactie poate fi aceea ca, spre deosebire de maghiarii din Ungaria, maghiarii din Romania au parte, în România ultimilor 26 de ani, de o conducere politica respectabilă la nivel national si international, atașată valorilor NATO si UE, valori care la Budapesta pare că au devenit facultative si nerelevante în momentul ultimii ani. Având în vedere afrontul fara precedent adus de ministrul de externe maghiar, Peter Syijjarto, României, singura solutie demnă este expulzarea imediata a ambasadorului Ungariei de la Bucuresti si rechemarea ambasadorului Romaniei de la Budapesta.

Acești aventurieri din guvernul lui Viktor Orban nu vor intelege ca Romania adevarata este pana la Tisa. Sa va fereasca Dumezeu sa ne amintim de acest lucru, latrai politici budapestani”, a scris Traian Basescu pe Facebook. Păcat că oficialii ungari nu s-au maturizat la nivelul unei țări membre UE și NATO și folosesc retorici specifice Crucilor cu Săgeți din anul 1944. Această retorică antiromânească a guvernanților maghiari au influențat și cetățeni români de etnie maghiară, unii dintre ei deveniți și cetățeni maghiari între timp, să-și pună la poza de profil pe Facebook drapelul negru de doliu pentru Ziua Națională a României, jignind pe români și vecinii de alături. Sunt provocări ieftine, care nu au legătură cu democrația, toleranța și Europa, în care cad unii cetățeni maghiari instigați de oficialii de la Budapesta, care cred că aliați cu Trump și Putin vor putea pune mâna pe Ardeal. Eu care cunosc foarte bine politica rusă și specificul international al Moscovei, îi pot spune lui Viktor Orban că se înșeală amarnic și visele sale de expansiune teritorială pe seama României sunt doar… erotice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*