Reîntregirea unei Românii în exil…

O denumire mai nefericită nu găsea: Ministerul Repatrierii Românilor! De parcă cele patru milioane de români plecați afară ar fi niște obiecte, pentru uzul personal, intern, al politicienilor, că nu mai are cine să-i voteze aici, ori mai rău parcă ar repatria urnele de vot ale lui Dragnea. Iar Călin Popescu Tăriceanu a găsit și un rang instituțional pe măsură: minister! Nu agenție ori un oficiu, ceva similar structurii care se ocupă de atâția ani de expedierea „afară” a românilor ca forță ieftină de muncă.

Cum o să facă această  „repatriere” în masă, Tăriceanu nu mai spune! Și nici nu ne explică dacă i-a întrebat și pe românii de afară dacă ei vor să se repatrieze? Or, dacă au nevoie de o structură care să se ocupe de așa ceva? Sau ar trebui schimbat ceva aici pentru a le transforma dorința lor de a veni acasă în putință?!

Nu ar trebui consolidată mai întâi „oferta” țării către posibilii „repatriați”? Nu ar trebui ca economia națională să înceapă să „duduie”? Dar în mod real, nu în cifrele pe care C. P. Tăriceanu le umfla în vremea în care a fost premier.

Probabil, liderul ALDE a găsit un notes cu datele de atunci. Dar a uitat (deh, vârsta!), esențialul: că sunt „de atunci”. Și crede că dacă aduce în țară cele patru milioane de români, economia țării va „duduii” singură. Doar că lucrurile nu stau așa! Întâi trebuie stimulată piața muncii, trebuie create milioane de locuri de muncă, după aia poți pune pe tapet un minister al reinserției românilor în țara lor. Nu al repatrierii, domnule Tăriceanu, că nimeni nu se va lăsa ademenit în țară de o structură cu nume de catafalc.

Reinserția, românilor în țara lor! Sau și mai corect spus, reîntregirea lor! Reîntregirea a milioane de familii destrămate! Despre asta ar trebui să vorbească Călin Popescu Tăriceanu din perspectiva în care își joacă, șters, rolul electoral de acum.

Iar dacă țara are nevoie de un nou minister, atunci ar trebui să înceapă cu un Minister al Copilului. Pentru că problemele copiilor noștri s-au agravat. Și în țară, vorbind despre pruncii lăsați în grija bunicilor, acești copii ai generației exilului, dar și de cei „de afară”, vizați de presiunile unor instituții de inserție forțată în societăți ce l-au renegat pe Dumnezeu ca protector al familiei.

Și nu am auzit nici un politician, în această grotească manipulare numită „campanie electorală”, să vorbească în mod real, din suflet, și nu din perspectiva unor bifări de opis electoral, despre drama României. Ar fi trebuit să glăsuiască despre generațiile întregi care se înstrăinează aici, în propria țară, lipsite fiind de familii, dar și despre pruncii înstrăinați de afară care ne sunt răpiți; în schimb, în prestațiile lor electorale, politicienii s-au limitat la aceleași bufeuri penibile și caricaturale.

Copiii? Atâta vreme cât nu vor avea un minister al lor, lăsându-i la „și alții”, într-un for al tuturor problemelor sociale, zis și al familiei, care a devenit, mai nou, mai mult al familiilor de imigranți și refugiați decât al familiilor noastre, nu putem vorbi despre o protecție a viitorului nostru. Și nu le putem spune românilor de afară: „Repatriați-vă!”

Pentru că întâi trebuie să reconstruim țara. Să ne luăm resursele înapoi, să creăm și să sprijinim dezvoltarea capitalului autohton, deși, în această fază a istoriei noastre economice, trebuie să vorbim despre reînființarea capitalului autohton, apoi să asigurăm o piață a forței de muncă atractive.

Dar pentru toate acestea, dl Tăriceanu, aveți nevoie, nu doar de „combustibilul” uman, cele patru milioane de români aduși acasă, ci și de un „motor” pe care aceștia să-l alimenteze pentru a face economia să duduie.

Altminteri, doar vă bateți joc! Și de românii de afară, pe care doar i-ați desprinde din confortul pe care și l-au creat, și care, întorși acasă, ar întrerupe fluxurile de bani care mai țin țara asta pe muchie, dar și de românii din patrie, „împatriați” într-o așteptare de un sfert de secol, pentru că ar crește presiunile asistenței sociale dacă românii de afară s-ar întoarce aici și nu ar găsi nimic de lucru.

One Response to Reîntregirea unei Românii în exil…

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    *