Speranţa întoarcerii la normalitate…

Mi s-a luat o greutate de pe inimă. Aceasta este starea pe care am trăit-o la 8 noiembrie a.c, dimineața când am ieșit din cabina de vot. Numai cei care au urmărit succesiunea întâmplărilor reflectate în presa americană de la debutul campaniei electorale vor înțelege că datorită corupției practicate de familia Clinton și acoliții lor am început să ne temem. Am trăit clipe care mi-au adus în minte secvențe funeste din perioada dictaturii de la noi. Cu adevărat democrația americană era în primejdie. C.N.N., Washington Post, New York Times deveniseră tribunele oficiale ale „dinastiei” Clinton, dând senzația că țara fusese luată în antrepriză. Holywood-ul, Wallstreet-ul, media, în mare parte, se angajaseră într-o sarabandă a minciunii și calomnierii. Niciodată n-am văzut mai multă aroganță și siguranță de sine drapată într-o demagogie șlefuită, care la fel ca în timpul comunismului plutea pe deasupra realității și a adevărului. Cu foarte puține excepții, presa americană s-a vândut sumelor uriașe pompate de mașina electorală a familiei Clinton. Păreau imbatabili, triumfători, asumându-și victoria cu mult înainte ca ea să fi fost obținută.

Hillary Clinton a manifestat un soi de „mânie proletară” împotriva tuturor vocilor libere, nemascându-și ura, ea ca și președintele Obama împotriva lui Julian Asange, Edward Snowden și a tuturor celor care au plătit cu libertatea lor pentru curajul de a demasca putreziciunea elitei politice. Obama a ajuns președinte datorită sprijinului total al tineretului ca să devină cel mai de temut adversar al vocilor tinere doritoare de adevăr. Tinerii care au donat sume modeste cum ar fi 27 de dolari pentru Bernie Sanders, al doilea candidat al Partidului Democrat sunt cei care s-au simțit trădați de Obama. Să se știe asta. Oreste Teodorescu spunea azi (9 nov.) la Realitatea TV că familia Clinton a devenit în exercițiul funcțiunii putred de coruptă și nu este de loc o exagerare. Poporul american este foarte răbdător și iertător, dar nu și stupid. Milioanele pe care dinastia Clinton le-a acumulat din vânzarea de favoruri către puteri străine sau către cetățeni particulari, printre care, la un moment dat s-a numărat un chinez îmbogățit, ghiciți din ce, din exploatarea unor prostituate aduse din China la New York stau mărturie a acestei corupții de proporții. Dinasticii nu s-au dat în lături de la nimic. Familia Clinton a pozat în mama tuturor răniților minoritari, dar să ne amintim cum au subtilizat milioane de dolari din bilioanele trimise ca ajutor sinistraților din Haiti, după tragicul cutremur soldat cu mii de morți. Printre alți beneficiari ai acestui furt de amploare s-a aflat și fratele lui Hillary. Domnilor, familia Clinton își făcuse din America instrumentul perfect de îmbogățire, soții Clinton fiind la începuturile carierei lor politice foarte modești la portofel. Dar nu-i nimic. Și-au folosit darurile pentru a înșela fără scrupule mulțimile, drapându-și mizeria și crasa imoralitate într-o oratorie care de data aceasta nu i-a mai ajutat. Ulciorul nu merge decât de două ori la apă. A treia oară se sparge și iată că s-a spart împroșcând-o pe Hillary necruțător. Ea vindea favorurile precum papii în Evul Mediu indulgențele.
Când Bernie Sanders a spus-o răspicat că sistemul este rigged (corupt, părtinitor) a făcut o mărturisire din interiorul afacerii electorale a democraților, unde Hillary a tras toate sforile posibile, practicând minciuna, dezinformarea alegătorilor, cum s-a petrecut în California în perioada bătăliei pentru nominalizare (primary). Noi toț,i care am fost spectatori la imensul teatru al înșelătoriei, suntem convinși că Hillary Clinton și co. au sabotat victoria care i se cuvenea lui Bernie Sanders. O parte dintre tinerii care l-au susținut pe socialist au preferat să voteze pentru Donald Trump, atât de dezgustați au fost de machiavelismul dinastiei Clinton. S-a făcut mare caz de conversația de locker room (vestiar) a lui Donald Trump privind relația cu femeile, dar s-a trecut ușurel cu vederea imoralitatea lui Bill Clinton vădită încă din perioada lui ca guvernator la Arkansas, ca să nu mai vorbim de afacerile familiei Clinton legate de aeroportul Mena din același stat. Doamna Clinton le-a pedepsit în fel și chip pe amorezele soțului ei și ea trece totuși ca mare apărătoare a condiției feminine. Guvernarea familiei Clinton a adus Washington-ul în acea stare a Romei circumscrisă de regele Jugurta al Namibiei, dacă nu mă înșel, când a afirmat urbe venale et mature perituram si emptorem invenerit (oraş de vânzare care vei pieri îndată ce-ți vei găsi un cumpărător).

Familia Clinton a ajuns să se confunde cu ceea ce americanii au numit establishment-ul, care include nu doar Casa Albă, ci toate instituțiile plătite să lucreze pentru interesele politicienilor, în frunte cu corporațiile, într-o ciocoiască ignorare a majorității a căror taxe erau abuzate în fel și chip și de care își aminteau în perioada alegerilor, când se aruncau în desfrâu sume uriașe. În ultimii treizeci de ani stagnarea nivelului de trai, exportul joburilor manufacturiere, degradarea marilor orașe, a infrastructurii, pauperizarea, suferința cauzată de criza economică din 2008, stimulus-urile oferite băncilor de Obama au cauzat tensiuni mari în societatea americană. Au votat cu Donald Trump statele din Midwest, eminamente democrate, din cauză că cetățenii s-au simțit înșelați amarnic de ambele partide, care s-au succedat la conducerea Americii. Să fie clar, Donald Trump nu este un republican tipic, nu este nici un democrat sadea. Victoria lui definește un moment de totală repudiere a sistemului bipartinic, ceea ce ne face a crede că evoluția structurii politicii americane nu se va opri aici. Emailurile lui Hillary Clinton au relevat societății americane duplicitatea ei condamnabilă, afișând un discurs pentru uzul maselor și altul pentru uzul privat. Dacă adăugăm strategia de pay for play (încasat milioane pentru favoruri oferite generos de doamna secretary of state), minciunile în serie susținute cu un tupeu de neclintit, avem imaginea unui politician total compromis.

N.A.F.T.A., tratatul impus în primul termen al lui Bill Clinton a fost sinonim cu exportul a sute de mii de joburi. Aceste tratate comerciale nu servesc muncitorimii americane, ci investitorilor, adică celor care urmau să dea înapoi bani grei clasei politice. Donald Trump a fost destul de abil să declare că va pune America first again (pe primul loc din nou) și a fost și mai explicit că îi va pune în față pe cei uitați (those forgotten). Aceasta a dat speranță oropsiților, care s-au simțit abandonați de câteva decenii. Discursurile șlefuite ale Mrs. Hillary nu i-au mai impresionat pe fermierii din America rurală, nici pe lucrătorii din Michigan. Octavian Goga are un pamflet în care compară nesimțirea clasei politice românești cu a unor măgari care pășteau nestingheriți pe Vezuviu, fără să ia seama la clocotul lavei. Cam același lucru s-a petrecut în campania electorală din 2016. Siguri pe imensa finanțare care a curs de peste tot în campania lui Hillary, pe mașina lor electorală extraordinar de bine pusă la punct nu au avut timp în trufia lor să audă clocotul lavei. De aceea discursul celei învinse a întârziat atât de mult, de unde se temeau că Donald Trump, în cazul în care va fi învins, nu va oferi un concesion speech.

Donald Trump n-a fost candidatul ideal, dar a oferit ceea ce lumea aștepta demult: abolirea acelui „political correctness” (corectitudinea politică) care se opunea respectului față de tradiție în societatea americană. La companii când am debarcat în America în 1990 încă se mai țineau „Christmas parties” (petreceri de Crăciun). La puțin timp au încetat să se numească astfel din teama de a nu insulta alte credințe. Totuși majoritatea americanilor sunt creștini. O parte a lor au început a se simți străini în propria lor țară. Și astfel a apărut sintagma appreciation party (petrecere de apreciere). „Politrucii” au presat să fie îndepărtată o piatră din North Carolina, pe care erau încastrate cele zece porunci, (monumentul fiind plantat de cel puțin un secol acolo), pentru că asta nu era politic corect. Asemenea reacții semănau uimitor cu cele ale talibanilor din Afganistan, care au distrus statuile păgâne. Doctrina neoliberală a democraților cu împingerea mereu în față a grupului L.G.B.T, a transgenderilor, cu profesarea ideii de stat fără granițe, a celei de abolire a suveranităților naționale a șocat multe segmente ale populației americane. Votul dat lui Donald Trump a fost categoric și unul împotriva neoliberalismului și a propagandei globalizării.

Donald Trump a fost mereu caricaturizat de media. El nu s-a pronunțat împotriva imigrației în bloc. El s-a pronunțat împotriva imigrației ilegale care curge la granița Mexic-S.U.A. Toți președinții precedenți s-au făcut că nu observă fenomenul. Dar americanii din statele limitrofe, Arizona, California, Texas trăiesc cu frică zilnic pentru că prin grădinile lor trec noaptea înarmați imigranți fără acte, dileri de droguri etc. În legătură cu musulmanii, Trump a subliniat în repetate rânduri că s-a referit la o interdicție temporară a imigrării lor pentru a se cerceta starea terorismului musulman în interiorul Americii și s-a pronunțat astfel în contextul atacului terorist de la San Bernardino din California. S-a preluat de către media doar ideea de interdicție, omițându-se caracterul ei temporar. A spune adevărul pe jumătate însemnează a-l falsifica integral. Donald Trump a dovedit că știe să lupte în condițiile în care nu doar presa neoliberală îl ataca fără încetare, dar o majoritate a partidului republican se disocia sarcastic de el, ridiculizându-l nu o dată și asta s-a petrecut până nu demult. Acum pot fi văzuți oportuniștii curtându-l pe cel legitimat de mulțime. Vor toți funcții grase în noul guvern, vor să refacă partidul republican descompus de trădare. O tempora!

Nu în ultimă instanță a fost importantă pentru votanții lui Donald Trump intenția lui expresă de a face pace cu lumea din afara Americii. Poporul american s-a săturat să vadă banii colectați din buzunarele lui, prăpădiți în aventuri războinice costisitoare, care aduc tragedii în familiile de aici și în familiile din țări situate la mii de mile depărtare. Cred că a reținut fiecare că în victory speech (discursul victoriei), Trump a formulat clar direcțiile politicii sale externe: „We will get along with all other nations willing to get along with us. We will deal fairly to everyone – all people and all other nations. We will seek common ground, not hostility, partnership, not conflict” (Ne vom înțelege cu toate națiunile dornice să se înțeleagă cu noi. Vom trata cinstit cu oricine – cu toți oamenii și toate națiunile. Vom căuta temeiul comun, nu ostilitatea, parteneriatul, nu conflictul). Asemenea gânduri de bun simț n-au fost demult rostite de un președinte nou ales. De la G.W. Bush încoace au zăngănit fără încetare armele. Imediat după 9/11 s-a întocmit la Pentagon lista celor șapte țări care urmau să fie invadate, dintre care până acum doar Iranul a scăpat de „humanitarian intervention” (intervenția umanitară). Hillary Clinton a votat ca senatoare pentru invadarea Irakului și a continuat pe tot parcursul mandatului de secretară de stat să militeze strașnic pentru distrugerea atâtor popoare din Midle East. Este celebru videoclipul în care, parafrazându-l pe Cezar, a rostit râzând we came, we saw, he’s dead (am venit, am văzut, el e mort), referitor la uciderea lui Gadafi. Acel videoclip a îngrozit pe mulți și eu mă număr printre ei. Oamenii vorbeau din ce în ce mai mult de Armagedon. Moștenirea pe care Hillary Clinton o lasă împreună cu Obama în domeniul politicii externe este sinistră. Va fi nevoie de timp ca lumea să își redobândească încrederea în Statele Unite ale Americii. Ca să ai prieteni nu poți trata mereu de pe poziția de dictat, mai ales când lumea se diversifică, devenind multipolară. Popoarele ultragiate vor crede o vreme ca troienii: timeo Danaos et dona ferentes.

Să nădăjduim că rațiunea și bunul simț vor prevala și ne vom bucura de pace. Eu mă întorc la marele nostru Mihai Eminescu spre a aminti de imaginea prismei de cristal cu fațete strălucitoare cu care este comparată umanitatea în romanul său Geniul pustiu. Să ne întoarcem tot mai des la marii poeți ca să ne întoarcem la noi înșine, lucru fără de care nici o revoluție tehnică nu face două parale. Căci vorba lui Christos la ce să ne fie bune comorile, dacă ne-am pierdut sufletele. Eu zic că acesta este mesajul profund al alegerilor americane din 2016.

3 răspunsuri la “Speranţa întoarcerii la normalitate…”

 1. Florin spune:

  Și eu am votat pe 8 Noiembrie. Dar mie mi s-a pus o mare greutate pe inimă la anunțul rezultatului. Sentimente împărtășite de mulți prieteni de ai mei, români și americani. De fapt, sentimente împărtășite de majoritatea populației Statelor Unite după cum se pare. Nu o să intru într-o dezbatere post-electorală între candidați pentru că:
  (1) Fiecare candidat are petele majore.
  (2) Campania a fost una vitriolică, ambii candidați au adus la suprafață cele mai profunde dejecții. Unele adevărate, dar amplificate la nivel apocaliptic, altele de-a dreptul fabricații. Pentru fiecare din acuzațiile re-fredonate în articol la adresa lui Hillary Clinton sunt acuzații cel puțin similare la adresa lui Donald Trump. Toate acuzațiile au fundament similar, depinde cu ce Kool-Aid te îmbeți.
  (3) Campania electorală a trecut. E timpul să ne uităm spre viitor. Cum au spus atât Obama cât și Hillary în câteva ore de la anunțarea câștigătorului (deci fără să întârzie „atât de mult”), e timpul să acordăm încredere președintelui ales, și să sperăm că pune interesul Americii și al *tuturor* cetățenilor ei mai presus de orice.

  Nimic din articolul de mai sus nu-mi întărește însă încrederea asta. Nimic din ce s-a întâmplat de la alegeri încoace nu mă face optimist. Cel mai îngrijorător este că văd în jur opinii la fel ca cele exprimate aprobator în articol împotriva acelui „political correctness” și o satisfacție nedisimulată pentru ruperea sistemului. Uitând că parte din ce înseamnă „political correctness” înseamnă toleranță și civilizație. Uitând că sistemul ăsta atât de demonizat acum, a făcut din America un țel pentru imigranții care nu vor decât să împartă din visul American. La fel ca Și autoarea acestui articol.

  Nici vorbă că sistemul de până acum era perfect. Dar e perfectibil, și fiecare alegere de până acum, republicani sau democrați contribuiau al perfectarea lui. Până acum, când avem un președinte-ales, total anti-sistem. Un președinte-ales care de la alegeri încoace dovedește că xenofobia, rasismul, spiritul de divizare nu au fost doar vorbe de campanie. Care re-afirmă că grija pentru mediu și lumea în care trăim e o fandoseală neo-liberală care nu umple buzunarele. Care însă prețuiește familia atât de mult încât își pune familia – copii, ginere în întruniri de stat în care nu au ce să caute. Și care dovedește un spirit în afaceri excepțional prin plasări de produse și servicii în interviuri și evenimente de stat la care acum are în sfârșit access. Astea sunt evenimente recente, nu închipuiri de presă, care mă fac mai pesimist pe zi ce trece. Și nici nu vorbesc de persoanele care i se conturează acum în administrație – acolo mărturisesc că e mai ușor să fii manipulat prin interpretări de presă, deși, cât de mult poate presa interpreta susțineri din partea KKK?

  Nu sunt istoric și-mi recunosc limitele în cunoștințe, dar caut cu disperare în fiecare zi dovezi care să distanțeze momentul actual de un 1917 în Rusia sau de un 1933 în Germania, sau de ce nu, intrarea României în comunism. Și îmi este din ce în ce mai greu să găsesc diferențe. În fiecare din momentele astea exista o tensiune justificată, speculată de o persoană sau de un grup prin apel la cele mai virulente trăsături umane, cerând ruperea totală a sistemului și promițând – neacoperit, dar cui îi mai pasă – un viitor de aur. Urmarea o știm cu toții în fiecare din cazuri.

  Dacă într-o Americă divizată o parte a populație poate ceda emoției și substitui greului zilnic un sentiment de victorie răzbunătoare, tot ce-mi vine în minte este „https://en.wikipedia.org/wiki/First_they_came_…”

  • Florin spune:

   Tocmai mi-a picat privirea pe un articol:
   http://www.breitbart.com/big-government/2015/06/15/heres-why-there-ought-to-be-a-cap-on-women-studying-science-and-maths/
   Traducerea titlului (și spiritul) articolului:

   „Motivul pentru care trebuie limitat numărul femeilor care au voie să studieze științe și matematica”

   Câteva fapte (nu făcături de media). Articolul este publicat pe site-ul Breitbart.com. CEO-ul site-ului la momentul respectiv era Steve Bannon. A părăsit poziția de CEO de acolo în August 2016 ca să i se alăture campaniei lui Donald Trump. După alegeri a fost recompensat cu poziția de „chief strategist and senior consultant” în administrația Trump.

   Ăștia sunt oamenii, așa ni se prepară viitorul. Aș dori din tot sufletul să mi se explice de ce opinia asta, la fel ca multe altele de pe același site, nu ar trebui să mă îngrijoreze. Mai ales că acum comportă multă putere de decizie în administrația Americană.

   Sau poate sunt eu în minoritate fiind oripilat de astfel de puncte de vedere?

   • DK spune:

    Nu esti in minoritate, Silvia Jinga este impreuna cu comunitatea de fosti securisti si legionari rasisti care si-au facut casa in America. Vreau as le vad mutrele infecte cand Trump le va lua asigurarile medicale si va produce recesiune, vreau sa le vad mutrele infecte cand Trump va introduce fascism cu ajutorul lui Putin, probabil insa ca au ramas cu nostalgia dupa Horia Sima si Ceausescu.
    Obama se retrage cu 65% rating si Bill Clinton sa retread cu 66%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*