Corul Symbol selectat pentru „Bucureşti, al 6-lea element”

În perioada 24.09-29.10.2016, Bucureștiul este gazda unui proiect cultural de amploare. Astfel, sâmbătă, 24 septembrie 2016 a început maratonul cultural „Bucureşti, al 6-lea element” care se desfăşoară în şase spaţii din Capitală. Peste 100 de artişti români vor participa la această serie de spectacole la care accesul este liber. Proiectul aparţine Fundaţiei Voci Strămoşi şi este realizat în colaborare cu Artminds România & Temple Film, în cadrul proiectului Oraşul In-Vizibil al centrului cultural Arcub. „Bucureşti, al 6-lea element” propune un itinerariu cultural în şase destinaţii culturale, locuri aproape invizibile pentru locuitorii Bucureștiului, ce merită atenţie şi emoţie datorită istoriei uitate sau neştiute. Totul a început sâmbătă, de la ora 17.00, cu „Episodul 1 – pictură&desen”, la Casa Filipescu-Cesianu de pe Calea Victoriei 151, în curtea interioară, unde a avut loc un spectacol în aer liber „Salut d’amour”, un concert de muzică romantică susţinut de cvartetul de coarde Essence. În paralel, spectatorii au putut descoperi lucrările pictorului Răzvan Dumitru, care au fost expune și în care autorul îşi explorează pasiunea pentru grafica şi geometria 3D. Duminică, de la aceeaşi oră, în Tempul Coral de pe pe Strada Sfânta Vineri 9, a avut loc „Episodul 2 – Literatura”, în cadrul căruia actriţa Maia Morgenstern a recitat fragmente din scrierile lui Mihail Sebastian pe muzica cvintetului de alamă Take Five. Grupul a susţinut un concert special cu titlul „Oraşul cu salcâmi”, cu un repertoriu ce a abordat muzica simfonică şi muzica tradiţională evreiască.

Pe 1 octombrie, de la ora 18.00, la Muzeul Național De Istorie A României, a avut loc episodul „Rapsodia”, un spectacol prezentat de Corului de Copii și Tineret „Symbol”, sub bagheta dirijoarei Luminita Guțanu Stoian (lect. univ. dr. la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Pedagogie Muzicală, din cadrul Universității Spiru Haret), cu un program de muzică tradițională românească. Balerinii Eugenia Stoian și Mihai Pricope de la Teatrul de Operetă și Muzical „Ion Dacian” au susținut un moment coregrafic. „Decorul” manifestării a fost spațiul în care este desfășurată Columna lui Traian, monument important pentru cunoașterea istoriei adevărate a strămoșilor noștri, geto-dacii. Pe 8 octombrie, de la ora 17.00, proiectul a continuat la Gara Băneasa (Peronul Regal), cu spectacolul „Ocolul Pământului în 80 de minute”, o veritabilă călătorie-muzicală-fulger pe mapamond, care i-a adus împreună pe actorul Marius Tiberius Bugi (pantomimă) și cvartetul de corni francezi Hornblast. În program manifestării au fost lucrări de Georges Bizet, Astor Piazolla, Georghe Gershwin, Claude Debussy.

Pe 15 octombrie, de la ora 18.00, sub titlul „Coloana Infinitului”, la Muzeul de Artă Populară „Prof. Dr. Nicolae Minovici” sculptorul Daniel Rădulescu va modela în lut, replicând pentru spectatori pașii pe care îi urma Brâncuși atunci când crea, pe muzica interpreților Gabriela Streche (pian) și Cristina Dumitrescu (flaut). În program: lucrări de Johann Sebastian Bach, Maurice Ravel, Franz Schubert. Urmează pe 29 octombrie, la Aeroportul Băneasa, orchestra de brass Artminds va interpreta sub bagheta dirijoarei Dalma Lidia Kovacs piese de pe coloana sonoră a unor blockbustere precum Top Gun sau James Bond, având pe fundal proiecții cu cele mai importantante momente din istoria aeronauticii românești. Spectacolul „Cucerind Paradisul” va începe de la ora 18.00.

,,Bucuresti al 6 lea Element” adună pentru dumneavoastră 6 Muze, 6 Arte ( muzica, pictura, teatru și film, literatura, sculptura, coregrafie), în 6 locatii diferite, la 6 date diferite, 6 teme, 6 povești, 6 ansambluri (Artminds Brass Orchestra, HornBlast, Essence, Take Five, Duet Pian Flaut, Corul de Copii și Tineret Symbol), 6 soliști (Eugenia Stoian & Mihai Pricope -balerini, Cristian Stanciuc -trompetist, Răzvan Dumitru -pictor, Daniel Rădulescu -sculptor, Maia Morgenstern –actriță, Marius Tiberius Bugi -actor), 76 de piese muzicale din genuri diferite (jazz, clasică, barocă, romantică, impresionistă, muzică tradițională românească, evreiască, rusească, chinezească, germană, argentiniană, spaniolă, muzica de film), 102 artiști (balerini, actori, sculptor, pictor, dansatori, muzicieni). Acest ambițios proiect cultural este o amplă călătorie în lumea artelor și a arhitecturii, descoperind povești uitate sau mai puțin știute, istoria unor locuri din București care te invită să le descoperi. Ineditul acestui demers este tocmai apropierea dintre publicul vizitator bucureștean  sau cel  aflat în trecere și locații cu un rol important în istoria unei capitale europene. Cele șase destinații culturale: Casa Filipescu-Cesianu, Templul Coral, Muzeul Național de Istorie al României, Gara Băneasa Peron Regal, Muzeul Nicolae Minovici și Aeroportul Băneasa sunt un veritabil catalizator al artelor cu publicul. Fiecare locație este personalizată printr-un amplu  program artistic ce aduce la numitor comun un anumit moment din istoria muzicii, o poveste și  o muză.

Parteneri la acest proiect artistic ambițios mai sunt și: CFR S.A., Aeroportul  București Băneasa – Aurel Vlaicu, Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Municipiului București, Muzeul Nicolae Minovici, Casa Filipescu-Cesianu, Federația Comunităților Evreiești din România – cultul mozaic, Kartell Media&Events, Creative Corporation. Parteneri media: Radio România Internațional, National Geographic Romania, Sensotv.ro, Tonica, Modernism.ro  și Artminds.ro. Accesul publicului este gratuit pe toata durata evenimentelor. Detalii despre programul complet al manifestărilor artistice din seria „București, al 6lea element” pot fi găsite pe site-ul manifestării. Proiectul – „Bucuresti, al 6-lea Element” urmărește integrarea valorilor autentice românești și al creatorilor de frumos în mișcarea culturală europeană și internațională. În timpul dumneavoastră liber apropiați-vă de aceste locații și vibrați odată cu artiștii ce oferă din prea plinul lor sufletesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*