PSD crește în sondaje ca Făt-Frumos din poveste. Cine e de vină?

De câteva luni bune trendul ascendent al PSD în sondaje este vizibil pentru opinia publică. Din primăvară până în vară PSD fără să facă nimic, nici măcar opoziție, a urcat de la 32 la 40 la sută în procente. Lovitura a venit și astăzi pe neașteptate într-un nou sondaj „KANTAR TNS România” solicitat de USR-ul lui Nicușor Dan. Partidul lui Liviu Dragnea are 45 la sută din preferințele românilor, dacă mâine ar avea loc alegerile parlamentare. Asta în timp ce în alt sondaj, în zona rurală PSD ar fi votat de 50 la sută de români. Dacă se menține acest trend crescător PSD va câștiga lejer alegerile parlamentare din 11 decembrie și va impune premierul. Nu scriu în acest editorial, am făcut-o într-un altul zilele trecute, de ce partidul social-democrat crește în sondaje și preferințele românilor fără să facă nimic spectaculos și nici măcar banala opoziție. Doar vreau să subliniez că PSD beneficiază și capitalizează simpatia românilor, fără să o merite, datorită imaginii de partid persecutat de trinomul SRI-DNA-Președinție, în colaborare cu noua ambasadă sovieto-americană condusă de Hans Klemm. Românii s-au prins, chiar dacă lucrurile nu stau chiar așa, că în România democrația s-a transformat într-o mare „minciună” gogonată în care un grup minuscul de generali de securitate și procurori pieptănați pe creștet de președintele Iohannis și ambasadele aliate, impune partidul de guvernământ, premierul și chiar locatarul de la Cotroceni. Ies tot mai multe informații pe piață că justiția se pare că s-a transformat într-o răfuială dură între găști politico-financiare securistice, în care se elimină cei care nu mai fososesc sistemului de subjugare a interesului României unor companii multinaționale și guvernelor transnaționale. Mulți români percep anchetarea și judecarea liderilor social-democrați ca pe o hărțuire politică, iar partidul lui Dragnea, condamnat la pușcărie cu suspendare, crește pe zi ce trece ca Făt-Frumos din poveste.

Dar principalul vinovat pentru creșterea spectaculoasă a PSD este, paradoxal, însăși președintele României, Klaus Iohannis. Chiriașul de la Cotroceni este perceput de tot mai mulți români ca un președinte ineficient sau foarte slab, preocupat mai mult să beneficieze de excursii scumpe pe bani publici prin lume sau de personaj ce se retrage din când în când la casa părintească din landul Bavaria. Unii români îl confundă pe Iohannis cu guvernul tehnocrat recte PNL. Toată imaginea defectuoasă a președintelui se transferă negativ la PNL, care fiind în opoziție, cel puțin teoretică, ar trebui să capitalizeze interesul electoral al românilor. Dacă mai iese mult Iohannis să declare în conferințe de presă că îl susține tot pe Cioloș în fruntea guvernului și după 11 decembrie, s-ar putea ca PNL să scadă și mai mult în sondaje până la 20 de procente.

Românii îl percep pe Cioloș ca premierul care a adus ZERO fonduri europene și ZERO kilometri de autostradă în România lui 2016, iar faptul că nu a făcut pomeni bugetare ca predecesorul Ponta nu înseamnă că va avea un beneficiu electoral. Personal, cred că Iohannis e un admirator secret al PSD și va mai ieși la rampă cu declarații publice în favoarea lui Cioloș, lucru ce va umfla electoral până peste 50 la sută partidul lui Liviu Dragnea pe 11 decembrie. Românii cred că preferă PSD tocmai să-i facă în ciudă lui Iohannis, care el știe „democratic” cine va fi premierul României cu două luni înainte de alegeri. Adică nu dă niciun preț pe votul românilor liber exprimat la urne, ci în stil băsescian își va impune preferatul cu ajutorul trinomului? Pe de altă parte, PNL e într-o criză de identitate. Alina Ghorghiu pare o umbră „democrată” palidă a Anei Pauker, ce nu e în stare să coalizeze energiile pozitive și doctrinare ale liberalilor. Înlăturarea lui Blaga de către interese iohanniste va duce PNL în vrie, cu atât mai mult cu cât pe marja electorală a tinerilor „frumoși nebuni ai marilor orașe și neliniștiți” a intrat partidul lui Nicușor Dan, Remus Cernea, a franțuzoaicei Armand și altor minoritari, care e perceput ca expresia intereselor Bruxellului și a multinaționalelor ce storc economic România fără să fie deranjate de procurori, că nu au primit undă verde de la ambasade. Așa că din 11 decembrie 2016 România ar putea intra din nou în era PSD, cu toată opoziția de pe Facebook și din presă, datorită unui singur om, Klaus Iohannis, care face greșeala să le spună românilor cu cine să voteze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*