Inventarul unui mormânt antic – exponatul lunii la Muzeul din Constanța

În cadrul seriei „Exponatul lunii”, în această lună septembrie, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) este prezentat inventarul unui mormânt de epocă romană timpurie, descoperit în cursul lunii iunie 2016, în perimetrul anticului oraș Tomis (sau „T cel omis”, „T cel uitat”, adevăratul „Tată al Creației”). Mormântul cu întreg inventarul său corespunzător datează din secolul I d.Hr. și a fost descoperit la o adâncime de cca. 3,20 m față de actualul nivel de călcare, într-o zonă ce pare să fi fost un cvartal de locuințe dintr-un cartier al anticului oraș Tomis, localizat între sediul actualului Tribunal din Constanța și statuia Lupei Capitolina, zonă în care au fost efectuate în intervalul aprilie – iulie a.c. cercetări arheologice preventive. Mormântul este orientat pe direcția est-vest și reprezintă până în acest moment cea mai veche intervenție antropică din perimetrul cercetat. Este un mormânt de incinerație, având groapa ovală și ușor albiată, ofrandele fiind depuse în șanțul de tiraj, fără protecție de țigle.

Din cenușa rugului au fost recuperate, pe lângă oasele calcinate ale defunctului, un număr de patru vase ceramice, fragmentele unui opaiț ceramic și un unguentarium mic de sticlă, spart parțial. Inventarul recuperat constă din următoarele tipuri de vase, comune în epocă și frecvent utilizate în ritul funerar: un ulcior (vas de lut, cu toartă și cu gâtul strâmt și lunguieț, pentru băut apă; numit și „ol cu țâță”, sau „ol cu ciur”), un kantharos (cupă de băut cu două toarte; semnificație „puterea „kan” a lui „T” – cel tare”), un bol (vas de formă semisferică, fără picior) și un castron (vas adânc în care se servesc la masă unele mâncăruri). Setul de vase ritualice era format din vase de băut și de mâncat, ca cele necesare pentru un banchet funerar, la care vine Zeul la ceasul hotărât (la masa de seară, la Cina cea de taină, împreună cu întreg firmamentul ceresc – cortul lui Dumnezeu – cu cele 12 zodii (12 apostoli)). Vasele erau sparte în cadrul ritualului de îngropare, ca semn al ruperii formelor de viață animale și vegetale, atunci când Forța Vieții (Leoaica Sarmis) se va retrage de la noi.

Piesele inventarului ceramic antic restaurate și reîntregite sunt accesibile spre vizionare publicului larg iubitor de cultură și artă pe întreg parcursul lunii septembrie 2016 în cadrul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Sperăm ca cei doritori să viziteze colecțiile acestui muzeu și să petreacă moment unice în compania unor artefacte antice deosebite, ca arc peste timp și contact spiritual necesar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*