Primul tezaur monetar geto-dac descoperit în Vrancea

În cursul acestei luni a fost descoperit un tezaur monetar format din 91 de monede de pe vremea geto-dacilor, având o vechime de aproximativ 2.400 de ani, pe un islaz din localitatea Vânători (jud. Vrancea). Cel care le-a scos la lumină este un localnic care deține un detector de metale și pe care îl folosește în timpul liber. Imediat ce a găsit monedele, bărbatul a anunțat autoritățile, iar tezaurul a fost predat Muzeului Vrancei din Focșani. Specialiștii de aici susțin că monedele au origine dacică și sunt într-o stare perfectă, fiind vorba despre 91 de monede de argint cu o greutate medie de 10-13 grame fiecare.

Monedele au inscripții, pe avers având capul unei zeități cu barbă (Zeus, Moșul), iar pe revers un cal aflat în mișcare (timpul care trece până la schimbarea la față, când bătrânul va deveni tânăr (din Zeus – Apollo). „Am preluat tezaurul, l-am cântărit și l-am depozitat în casa de bani. Așteptăm acum confirmarea datării, pentru că o asemenea descoperire ar fi unicat în Vrancea. Am trimis imagini la colegii de la Iași, pentru a vedea care este și opinia lor referitor la aceste monede”, a declarat cercetătoarea Aurora Apostu de la Muzeul Vrancei. Specialiștii spun că este vorba despre o emisiune rară de monede, un subtip al drahmelor getice de tip Dumbrăveni, din care sunt foarte puține piese în țara noastră. În perioada următoare va fi făcută o expertiză, pentru ca tezaurul să fie clasat în patrimoniul cultural național.

Comuna Vânători din județul Vrancea s-a numit în trecut Jorăști și este formată din satele: Balta Raței, Jorăști, Mirceștii Noi, Mirceștii echi, Petrești, Rădulești și Vânători (reședința). Comuna se află în estul județului, la est de orașul Focșani. Trei obiective din comuna Vânători sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Vrancea ca monumente de interes local. Două sunt clasificate ca monumente de arhitectură — Biserica „Sfinții Voievozi” din satul Mirceștii Vechi, aflată pe malul râului Putna și datând din secolul al XVIII-lea; și rezervația de arhitectură și tehnică populară „Crângul Petrești” inaugurată în 1977. Un al treilea monument este cel ridicat în anul 1921 în memoria eroilor din Primul Război Mondial, aflat în incinta Bisericii din Jorăști. O asemenea descoperire va pune noi semne de întrebare asupra trecutului acestei localități. Cercetătorii și specialiștii de la muzeul vrâncea, împreună cu bărbatul care a făcut descoperirea, au mers în zona respectivă pentru a se asigura dacă nu mai sunt și alte vestigii istorice demne de a fi salvate și consemnate. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*