Cel mai mare dinozaur zburător din lume la Muzeul „Grigore Antipa”

Cel mai mare dinozaur zburător din lume, descoperit pe teritoriul României şi reprodus la scara 1:1, va fi prezentat publicului în premieră pe 28 iulie 2016, la Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, potrivit unui comunicat de presă al muzeului sus amintit. Hatzegopteryx (Hatzegopteryx thambema) este un pterozaur azhdarchid de mari dimensiuni. Numele se compune din Hatzeg, care vine de la zona unde a fost descoperit („Țara Hațegului”, sau „Insula Hațeg”, cum o numesc geologii) și pteryx, cuvântul grecescul pentru „pasăre”.

Fosilele au fost descoperite în anul 1978 de către cercetătorul Dan Grigorescu, în zona Hațegului. Se estimează că acest pterozaur a trăit acum 71 – 65 de milioane de ani, la sfârșitul Cretacicului. Fragmentele de craniu și de alte oase extrase din sediment atestă existența unui animal de mari dimenisuni, cu o deschidere a aripilor de circa 12 m. Totodată a fost descoperit și un femur de 38,5 cm. Cu o lungime estimată de circa trei metri, craniul său ar putea fi cel mai lung dintre toate animalele de uscat.

Reproducerea Hatzegopteryx-lui, aparține „Dino Parc” Râșnov, și va fi prezentat la Muzeul Antipa în cadrul expoziției „Aripi peste timp”. El a fost reconstituit conform ultimelor descoperiri făcute de Dan Grigorescu, profesorul care a găsit fragmentele din oasele giganticului dinozaur. Expoziția „Aripi peste timp” va fi deschisă în perioada 28 iulie – 14 august 2016, interval în care îl vei putea admira nu doar pe uriașul zburător Hatzegopteryx, dar și pe Pteranodon animatronic și încă trei exponate, ce vor fi amplasate în exteriorul Muzeului de Geologie, din apropiere. După vizita din București, dinozaurii zburători se vor întoarce la ei acasă, la „Dino Parc” Râșnov, unde pot fi vizitați „in situ”. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*