Nu suntem o nație pierdută!

Ajuns la cea de a XVII-a ediție și fiind consemnat mai ales de presa locală, Festivalul-Concurs Județean de Muzică Religioasă Te Deum Laudamus, din județul Teleorman, s-a derulat anul acesta, luni 13.06.2016, la Școala Gimnazială Zaharia Stancu din Roșiorii de Vede și părea a fi un banal concurs școlar, ca multe asemenea, lipsite de alte deschideri decât cele presupuse de scopurile didactice înscrise în calendarele acțiunilor educative. Văzând însă dăruirea și candoarea tinerilor interpreți, precum și realele lor calități vocale puse în valoare de preoții profesori de religie, am înțeles că în școală românească este încă loc pentru cultivarea și promovarea spirituală tradițională de care se leagă în definitiv identitatea ființei naționale și că religia nu poate fi o disciplină auxiliară, orice s-ar spune. Piesele alese de profesori pentru concurs nu au însemnat numai imnuri de slavă aduse lui Dumnezeu, pricesne care dau contur emoțional mesajului liturgic în biserici, ci au fost ele însele o pledoarie pentru cele mai înalte sentimente creștine și valori morale, pentru familia întemeiată pe dragoste și respect, cu prunci născuți și crescuți în spiritul celor mai inalte virtuți creștine: smerenie, milostenie, blandețe, cumpătare etc. Și la actuala ediție a Festivalului, desfășurat în parteneriat cu Direcția pentru Cultura Roșiorii de Vede, a participat PS Galaction, episcopul Alexandriei și Teleormanului, iar juriul a reflectat cu atenție asupra interpreților din școlile gimnaziale și din liceele județului cu atât mai mult cu cât copiii s-au încumentat inclusiv la interpretarea unor partituri de muzica bizantină cu exigențe speciale. Copiii, de la clasa a II-a până la cei din licee și chiar din școlile de educație incluzivă, prin Festivalul-Concurs, deja consacrat ca atare, au relevat că atât timp cât cântă și se roagă, nu suntem încă un popor trist și nici o nație pierdută, cum spun unii sceptici.

2 răspunsuri la “Nu suntem o nație pierdută!”

  1. Maricel Gavrila spune:

    Poporul roman a trait/supravietuit in si prin credinta crestina, asa cum firul de iarba strapunge bulgarele de pamant uscat si se inalta in bataia soarelui. Felicitari organizatorilor si participantilor. cu astfel de oameni vom izbandi !

  2. Doamne, ajută! Exact aceasta e calea eficace: fiecare să facă lucruri benefice, trainice, cu impact amplu. Solidaritatea a ajuns extrem de firavă (băsismul a distrus-o metodic și direcția nu a murit încă, spiritul malefic fiind foarte rezistent, cum se știe), dar acolo unde ea există, FACE MINUNI. Felicitări organizatorilor acestui festival-concurs și autorului prezentului articol, pe care-l voi posta pe una din paginile mele de Facebook!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*