
După ce, de-a lungul întregii noastre istorii, știute și neștiute, au venit atâtea imperii și au luat tot ce era de luat din țara asta, iată că Dumnezeu mai face câte o reparație din când în când și readuce ca pe o minune fragmente de istorie și semn de bogăție a strămoșilor noștri geti-daci, spre a vedea cu toții ce am fost o dată – ca niciodată – și asta spre a alina sufletul românului atât de obidit și furat. Astfel, mai multe obiecte ce fac parte din tezaurul dacic național, sustrase din siturile arheologice din zona Sarmizegetusa Regia și scoase ilegal din România, au fost recuperate de autoritățile române de la două case de licitații din Munchen (Germania) în cursul anului 2015. Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au recuperat astfel, prin cerere de asistenţă judiciară internaţională, mai multe loturi de podoabe dacice, din argint, unele fiind aurite, precum şi o monedă din aur, stater de tip pseudo-Lysimach, reprezentând părţi din tezaurele sustrase de o grupare infracţională din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, exportate ilegal şi puse în urmărire prin Interpol. Este vorba despre o monedă de aur și 25 de podoabe de argint, unele aparținătoare posibil de un tezaur funerar. Obiectele de patrimoniu au fost date în urmărire prin Interpol, după ce au fost scoase ilegal din România și au devenit obiectul unor operațiuni de spălare și valorificare pe piața internațională a antichităților.
Conform experţilor, „toate artefactele studiate, în număr de 25, sunt obiecte de podoabă din argint – fibule, inele, colane, lanţuri centură, pandantive – iar falerele sunt din argint aurit”. Toate piesele sunt autentice și specifice geto-dacilor din secolele II î.Hr – I d.Hr., iar proveniența lor este Transilvania, mai precis din arealul de sud-vest al acesteia, din apropierea Sarmizegetusei Regia. Majoritatea pieselor prezintă depuneri de pământ şi oxid de fier, ceea ce ar constitui o probă a faptului că au fost scoase din pământ şi se aflau în conexiune arheologică cu obiecte din diverse materiale (fier, lut ars, os). Piesele analizate aparţin cu siguranţă unor tezaure care au fost dezmembrate de către descoperitor. Obiectele aparțin Patrimoniului Cultural Național și vor fi incluse în categoria Tezaur, ele fiind predate reprezentantului Ministerului Culturii, la Consulatul General al României din München. Odată recuperate, ele au fost depuse în custodia Muzeului Național de Istorie a României din București. În continuare, sunt urmărite prin Interpol mai multe tezaure care formează obiectul aceleiaşi cauze. Urmărirea penală este efectuată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi organele poliţiei judiciare din cadrul IGPR – Direcţia de Investigaţii Criminale, precum şi ofiţeri specialişti din cadrul Inspectoratelor de Poliţie ale Judeţelor Alba şi Hunedoara.
Adevărați detectivi specializați în căutarea, descoperirea și recuperarea acestor artefacte antice, specialiștii noștri fac un efort deosebit în recuperare acestor valori culturale și istorice, dar și de reparație morală și națională, spre a nu se uita gloria strămoșilor noștri de altă dată, Geții de Aur primordiali.
Lasă un răspuns