O întâlnire istorică…

– Domnule profesor ION COJA, cum comentați întâlnirea de la Havana dintre capii celor două biserici creștine?

– Te corectez mai întâi: Kiril al Moscovei nu este capul Ortodoxiei. Nimeni nu i-a atribuit această demnitate. Capul ortodoxiei este patriarhul ortodox de la Constantinopol. Este „primus inter pares”, cel dintâi dintre patriarhi, chiar dacă aceștia sunt egali între ei! Când este nevoie să fie identificat liderul lor, acesta este patriarhul de la Bizanț! Schisma s-a petrecut între Roma și Bizanț! Să nu uităm asta! Iar Moscova și-a ratat ocazia de a fi a treia Romă…

– Cu ce ocazie și-a ratat această șansă?

– Cu ocazia …istoriei Rusiei! Sunt nenumărate situațiile în care Biserica rusă s-a făcut complice și profitoare a imperialismului rus, respectiv sovietic! Inclusiv în zilele noastre. Atitudinea față de Basarabia a patriarhului moscovit denotă o totală incapacitate a acestuia de a folosi corect cuvîntul frate! Frate ortodox, frate creștin, sunt vorbe goale la Moscova!

– Bine, oficial, patriarhul Constantinopolului este primul dintre patriarhii ortodocși și se bucură de acest prestigiu pe care i-l dă funcția, tradiția! Dar cred că nu excludeți situația în care un patriarh ortodox, prin calitățile sale strict personale, să ajungă la un prestigiu mai mare decât al patriarhului ecumenic!

– Nu exclud! Sigur este că între patriarhii ortodocși se instituie și o ierarhie, i-aș zice morală, neoficială, „determinată printre altele de personalitatea umană a fiecărui patriarh! O ierarhie neconsemnată în acte, documente… O ierarhie „pour les connaisseurs”! Bunăoară, la vremea respectivă, când papa IOAN PAUL al II-lea a venit la București, Roma, Vaticanul, a considerat nu numai că Prea Fericitul TEOCTIST era cel mai reprezentativ dintre patriarhii ortodocși, dar și că România, Biserica Ortodoxă Română, era în fruntea ortodoxiei, cu merite care o singularizau!… O singularizau în primul rând față de celelalte biserici ortodoxe care au trecut prin deșertul roșu, al ateismului de stat. BOR, adică ortodocșii români, poporul român, au rezistat cel mai bine presiunii ateismului de stat! Și-au păstrat cel mai bine credința!… Putem discuta subiectul ăsta mai pe larg, cât de curând!

– Azi care este situația?

– Suntem tot în fruntea ortodoxiei, a creștinătății!… S-au strîns deja câteva milioane de semnături pentru modificarea Constituției, pentru a asigura normalitatea familiei!… În ce țară crezi că s-ar mai putea petrece această demonstrație de normalitate?! În Grecia, în Franța, în Germania?!… Vai de sufletul lor!

– În concluzie?

– La Havana s-a petrecut un eveniment important de politică internațională!… Din punct de vedere religios, prezența lui Kiril, un patriarh cu atâtea păcate, a scăzut gradul de autenticitate, de trăire creștină.

A consemnat Adrian Lepădatu Hagi

2 răspunsuri la “O întâlnire istorică…”

  1. Categoric, e un semn bun! Iar meritul mult regretatului Mitropolit al Banatului Nicolae Corneanu, care s-a trudit mai bine de un deceniu să convingă Sfîntul Sinod al Biserii Ortodoxe Române de însemnătatea accentuării dialogului cu Cetatea Vaticanului, a fost sprijinit de Pronie. Indubitabil, a fost un mare Patriarh răposatul întru Domnul Teoctist Arăpaşu.

    • C-tin spune:

      Cred că patriarhul Teoctist ar fi fost MARE dacă ar fi pus capul pe butuc (precum Brâncovenii) când vremea i-a cerut-o…. Oricum, într-un final, Dumnezeu a fost milostiv și i-a dăruit ani de pocăință … Timp de pocăință pe care și noi e musai să-l implorăm, că deh, suntem noi mai breji ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*