Românii din Timoc: FĂRĂ dreptul la învățarea limbii române, FĂRĂ mass media in limba română, FĂRĂ dreptul de a construi biserici românești

Partidul Neamului Rumânesc (PNR) din Serbia (Timoc) a ținut ședința președenției în orașul Bolevaț în cadrul căreia a analizat situația politică în care se gasește comunitatea românilor/vlahilor din Timoc și participarea partidului la alegerile locale și parlamentare ca se vor ține în luna aprilie a acestui an.

Membri președenției au concluzionat ca românii/vlahii parcurg o perioada foarte grea unde nu li se respecte drepturile elementare la învațarea limbi materne, adica limbii române, în școlile din localitațile unde traiesc romanii, nu au mass media in limba română și nu au posibilitatea să construiască biserici românești în Timoc.

Pentru toate aceste probleme statul sârb s-a angajat atăt in fața instituțiilor internaționale cât și în fața României prin protocolul de la Bruxelles care s-a semnat pe 1 martie 2012.

Nu numai că nu s-a făcut nimic în respectarea acestui protocol și angajament, ba dinpotrivă statul sârb a fraudat alegerile pentru Consiliul Național ajutănd membrii partidelor politice sârbești (partidul socialist și progresist) să căștige alegerile. Acest așa zis Consiliu a votat o decizie scandaloasă de a standardiza așa zisa limbă vlahă.

Partidul Neamului Romanesc condamnă respectiva deciziep și nu îi recunoaște legalitatea pentru că ia merge impotriva intereselor naționale românești din Serbia și prin ea se incercă crearea unei noi limbi prin care statul sârb dorește se ne divizeze comunitatea românească a românilor/vlahilor din Timoc în două etnii diferite: vlahi și români.

Deasemenea trebuie spus ca instituțiile romanești din Serbia respectiv Ambasada și Consulatul, prin unii reprezentanți ai lor ajuta statul sârb în această divizare prin susținerea unor organizații și indivizi din zonă care lucrează impotriva intereselor românilor/vlahilor din Timoc și care au relații “de colaborare” cu anumite instituții ale statului sârb.

Președinția PNR condamnă atacul armat și jefuirea de către persoane care au rămas necunoscute, a vicepreședintelui partidului, Anta Nonici, atac care s-a întămplat în casa lui natală din satul Bigrenița comuna Ciupria. Este al doilea atac armat asupra unui lider al partidului nostru și al treilea asupra unor lideri români din Serbia.

PNR cere organelor abilitate că într-o perioadă cât mai scurtă să gasescă atacatori și să fie duși în fața instanțelor pentru a se clarifica care a fost scopul acestui atac și jaf. Prin această ultima întămplare membii partidului se simt hărțuiți și amenințați cu atât mai mult că Poliția nu a găsit niciun vinovat pănă în prezent. Există suspiciuni că aceste atacuri sunt pentru a intimida persoanele care lupă pentru identitatea românească.

PNM va anunța de aceste incidente atât la Consilul Europei și OSCE cât și amabsadele occidentale de la Belgrad.

Deasemenea PNR face apel la membri săi să sprijină în continuare la teren Biserica Ortodoxa Română condusă în Timoc de parintele Boian Alecsandrovic.

Sprijinul a fost dovedit prin donarea terenurilor unde s-au construit biserici, paraclise sau unde s-au ridicat troițe pe moșiile membrilor acestui partid.

De asemenea, PNR condamnă toate agresiunile care se duc împotriva preoților romani din Timoc că și procesul politic montat de procuratura sârbească care se duce împotriva lui Dușan Prvulovic directorul Centrului pentru Drepturile Omului din Negotin și directorul singurei Agenții de presă in limba română în Timoc, Timoc Press.

În cadrul ședinței s-a luat decizia de participare la alegerie locale din acest an în comunele(raioanele) une traiesc românii din Timoc. Legat de alegirile parlamentare anticipate despre care se zvonește ca se vor ține la sfărșitul lunii aprilie președenția a luat decizia de a participa dacă vor avea loc.

Președenția Partidului Neamului Românesc este de părere că toate aceste probleme pe care le au romanii/vlahii din Timoc în apararea identității române se poate rezolva numai prin implicarea puternică a statului român. Dacă statul român va uita din nou de românii/vlahi din Timoc ei singuri împotriva statul sârb nu au nici o șansă sa rezolve aceste probleme și să pastreze și să dezvolte identitatea românescă în Timoc.

PNR invită autoritățile române să ia exemplul dat de Ungaria în sprijinul maghiarilor din Voivodina, egali în număr cu românii/vlahi din Timoc. (RGN Serbia)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*