Voronin la Cotroceni? În locul lui Johannis?

– Mihai Lepădatu-Hagi în dialog cu Ion Coja –

– Domnule profesor ION COJA, la Realitatea TV a fost o discuție din care am înțeles că Băsescu i-ar fi oferit lui Voronin, cu ani în urmă, să fie președinte și la București!…

– Mare pezevenghi Băsescu ăsta!… De ce nu ne-a spus și nouă de această propunere?!… Mă întreb cât or fi fost de băuți cei doi președinți de s-au gândit la asemenea soluție! Căci era o soluție bună ca să scăpăm de Băsescu!

– Totuși, cum vi se pare ideea?

– In vino veritas!… Eu văd două idei aici: Una, să punem la București un președinte pe care l-au ales la Chișinău basarabenii și, a doua idee, ca acest președinte să fie instalat cât mai repede, fără să mai așteptăm ca Johannis să-și încheie mandatul. La care idee te referi?

– La amândouă! E corect cum le-ați diferențiat! Așadar?

– Ca să facem Unirea, cred că acest pas ar fi foarte important: să fie președintele României Mari un român din Basarabia! Primul președinte al României Mari Reîntregite ar fi bine să fie un român ales de basarabeni!…

– Comentatorii de la Realitatea Tv spuneau că…

– Comentatorii de la Realitatea Tv, în frunte cu Cosmin Gușă, șeful lor, sunt niște caraghioși, proști și încrezuți!… Le-am ascultat argumentele! Dacă în anul de grație 1859 românii de la București ar fi gândit ca ei, ca liderii de opinie de la Realitatea TV, actul de la 24 Ianuarie 1959 nu s-ar mai fi înfăptuit!… La fel, nici cel de la 1 Decembrie 1918!…

– Vă rog să fiți mai explicit! Ca de obicei!

– Dragul meu, refacerea României Mari înseamnă în momentul de față dispariția unui stat: Republica Moldova!… Din multe puncte de vedere dispariția statului moldav constituie un sacrificiu pentru mulți basarabeni. Trebuie să avem grijă ca sacrificiile pe care basarabenii vor accepta să le facă prin Unire să nu fie prea mari și nici inutile! Și cât de cât să fie răsplătite!

– La ce sacrificii vă gândiți?

– Bunăoară orașul Chișinău va înceta să mai fie capitală! Nu-i de colo!… Dispar o mulțime de instituții, o mulțime de slujbe, de finanțări! Nici moldovenilor de la 1859 nu le-a fost ușor să renunțe ca Iașiul să mai fie capitală de țară, să decadă la statutul de capitală de județ!… Dar au făcut-o, de dragul unei viziuni politice mai înalte, mărețe propriu-zis! Iar muntenii, fără să fie vorba de un troc, nu au avut nimic împotrivă ca principele ales al Moldovei să devină principele României! Să vină la București un moldovean care să le fie șef!… N-a fost un șef rău! Dimpotrivă!

– Cum ar putea decurge, pas cu pas, Reîntregirea României, după părerea dumneavoastră?

– Cred că fiind vorba de o situație atipică, o situație pentru care nu pot fi invocate precedente…

– Dar reunificarea Germaniei nu poate fi un model și pentru noi?

– Nu, nici vorbă. Pierdem timpul dacă discutăm de ce nu seamănă cele două cazuri… Deci, cum ziceam, trebuie să ne gândim la o soluție valabilă ad-hoc, imaginată pentru situația complexă în care ne aflăm.

– Primul pas!

– Avem nevoie de o pregătire internațională a Unirii. În 1859, ca și în 1918, ne-am unit în ciuda opoziție unor mari puteri, iar în 1940, când s-a produs dezmembrarea României, nimeni nu s-a pronunțat în favoarea noastră… Sigur, NATO și Uniunea europeană sunt azi un context care ar putea să ne favorizeze. Dar eu nu mizez pe eternitatea NATO sau a UE. Contez pe eternitatea României și această eternitate trebuie construită și protejată!

– Care dintre marile puteri ar fi împotriva Unirii noastre? Rusia, probabil, în primul rând.

– Se poate face Unirea și fără acordul Rusiei! Dar, în forma ei ideală, Unirea noastră, cea la care aspirăm, trebuie să se facă și cu acordul Rusiei! E mai important ca al oricui! Rusia ar trebui ajutată să înțeleagă că este mai bine pentru ea să se împace cu situația: de sute de ani au tot căutat să ne înghită și n-au reușit! Singura cale de urmat este să ne acceptăm unii pe alții, să căutăm să îndreptăm ce se mai poate îndrepta din noianul de suferințe și nedreptăți provocate de Rusia, și să ne gândim la beneficiile unei bune vecinătăți. Rusia are mari probleme interne de rezolvat, e spre paguba ei să-și irosească energiile sperând în continuare la subjugarea sau subordonarea României… Dimpotrivă, în măsura în care România și-a pierdut mult din atributele suveranității, ale independenței, Rusia ar putea sprijini România să-și recapete aceste atribute!

– Se pare că Rusia este principala beneficiară a transformărilor economice, a privatizărilor petrecute în România după 1990! Adică este una din beneficiarele pierderii independenței economice a României! Cum să ne ajute?! N-are niciun interes!…

– S-ar putea să fiu greșit informat, dar din ce mi-a ajuns la ureche aș zice că Rusia nu trebuie confundată cu firmele din Rusia!… Firmele pot fi rusești, dar proprietarii, beneficiarii de fapt să nu fie rușii! Cum se întâmplă și pe la noi!

– Ar însemna că nici Rusia nu este pe deplin independentă, cum pare!… Și atunci?

– Nu-mi cere detalii, ne-am întinde pe zeci de pagini! Rezum și mergem mai departe: există multe subiecte și interese comune pentru români și ruși! La nivelul acestor interese autentic rusești și autentic românești, noi, românii, nu ar trebui să mai fim atât de neîncrezători, de temători!… Din păcate, românii și rușii nu pot sta de vorbă între ei decât prin reprezentanții lor, iar acești reprezentanți deseori au fost complet străini de poporul rus sau de poporul român!… Trebuie să facem în vreun fel ca tratativele ruso-române să se poarte între autentici români și autentici ruși!… Dar unde să-i găsim pe acești autentici ruși sau români care să aibă și putere de decizie politică?!… Este ca și cum i-ai pune pe Alexandru Soljenițîn și pe Ion Druță să scrie și să semneze un tratat de pace și bună vecinătate între români și ruși!… Ar fi cei mai îndreptățiți să-și reprezinte fiecare poporul!… Trecem mai departe! Pasul următor!

– Care este?

– Pregătirea Unirii pe plan intern! Trebuie planificat riguros ce se va petrece după ce decidem Unirea. Însăși această decizie nu se poate lua decât dacă stabilim cu fermitate ce va urma. Desigur, va exista o zi, un ceas, când se va proclama oficial această Unire! Trebuie să stabilim ce facem înainte de acea zi, ce facem după aceea!

– Dacă ați avea puterea de decizie, ce ați decide să se întâmple de mâine?

– Păi, mâine aș decide să apară într-o conferință de presă cei doi președinți, anunțând că au demarat activitățile pregătitoare pentru Unirea României cu Republica Moldova! Că invită clasa politică și societatea civilă să se dedice acestui subiect, pentru a identifica problemele pe care le avem de rezolvat înainte de a proclama Unirea, și după! Proclamarea Unirii ar trebui să o facă un Parlament Unit, ales după o campanie electorală de cel puțin șase luni. Esențială ar urma să fie următoarea prevedere: în actuala Republica Moldova pentru Parlamentul Unit al României nu vor putea candida decât persoane născute în Republica Moldova, în Ucraina sau Rusia. Persoanele care nu sunt cetățeni ai Republica Moldova, pentru a candida, să facă dovada că sunt etnici români.

– Care ar fi scopul acestor condiționări?

– În felul acesta, politicienii basarabeni vor sta liniștiți: locurile pe care le au în Parlamentul de la Chișinău le vor avea și în Parlamentul de la București! E foarte important pentru politicienii de la Chișinău să aibă această garanție, măcar pentru primii 20 de ani de după Unire. Mai trebuie să le dăm posibilitatea de a candida pentru Parlament și românilor din Rusia și Ucraina! În felul acesta românii din Ucraina și Rusia se vor simți mai aproape de Țară… Nota bene: un bucureștean sau un oltean ori un gălățean nu vor avea voie să candideze în Basarabia, pentru locurile din Parlament cuvenite Basarabiei!… În schimb, un basarabean va avea voie să candideze la Craiova sau Galați ori București,Timișoara, Oradea… La fel, pentru primii 20 de ani de după Unire, să instituim obligația ca 10-15 la sută dintre membrii guvernului, oricare ar fi acela, să fie persoane născute în Basarabia sau Bucovina.

– Oricum, am avut un președinte născut în Basarabia, pe Emil Constantinescu!

– Așa basarabean, din tată oltean și mamă evreică!… Sunt eu mai basarabean, pentru că alde străbunicul meu își duceau oile la iernat din Rășinari în bălțile Nistrului!… Până la nenorocita aia de revoluție bolșevică! Mulți oieri ardeleni au fost prinși de evenimente în Crimeea și Caucaz, nu au mai putut să se întoarcă în România… Urmașii lor mai trăiesc și azi, am auzit, în comunități românești izolate! Alții au rămas dincolo de Prut sau chiar de Nistru de bună voie!… Cum a fost cazul cu buneii compozitorului Eugen Doga! Doga! Nume tipic ardelenesc!

– De ce această discriminare favorabilă basarabenilor?

– Pentru că! Pentru că trebuie mereu să avem în minte realitatea simplă că prin Unirea Basarabiei la România se fac sacrificii de o parte și de alta a Prutului! Sacrificile politice sunt însă mai mari și mai multe pentru Chișinău… Asta să nu pierdem nicio clipă din vedere!

– Să ne oprim la acest punct: sacrificiile! De o parte și de alta a Prutului vor fi sacrificii, pierderi etc. Care sunt aceste sacrificii? Merită să le facem?

– Se zice că Socrate a fost întrebat de un prieten ce să facă. Să se însoare sau nu? Oricum vei face, a răspuns marele înțelept, vei regreta!… Noi ce facem: ne încuscrim? O luăm de nevastă pe Basarabia cea atât de frumoasă?!… N-avem noi destule pe cap pe care nu le mai rezolvăm de ani de zile?!

– Unii bărbați se feresc să-și ia o nevastă prea frumoasă!

– La noi în familie a fost un văr de-al mamii care, cum erau toți veniți din Ardeal, a zis să nu-și ia și el nevastă o mocancă, ci s-a dus să-și caute nevastă la Moldova, auzise el că moldovencele sunt cele mai frumoase dintre românce… Și s-a întors din Moldova cu tușa Mădălina! Frumoasă foc!… Dar nu chiar așa de hărnicuță ca o mocancă… Au avut împreună copii de ispravă! A rămas de pomină în tot neamul cum a plecat unchiul Bucur la Moldova după nevastă!… Asta apropo de metafora atât de curentă cu Basarabia sau Bucovina, nevastă ori logodnică!…

– Logodnică de-a pururi, soție niciodată!…

– Pușchea pe limbă, ce vorbă-i asta?!… Deci e bine să conștientizăm ce avem de pierdut! Ce riscăm! Bunăoară un risc inevitabil: ne vom trezi în România cu noi minorități! Ne vom trezi cu o minoritate rusă puternică și greu de controlat, zic unii!

– Și nu e așa?

– Din câte știu, rușii din Basarabia au fost colonizați în Basarabia de politica sovietică de rusificare. Calitatea umană a unor asemenea colonizatori este de obicei peste media națională. Vreau să zic că au venit în Basarabia mulți ruși de calitate! Vor ști să aprecieze binefacerile Unirii, ale statutului de cetățean român! În România Unită sigur se va trăi mai bine ca în Ucraina sau Rusia! Astfel că este relativă și ideea de pierdere sau risc. Reversul unor pagube poate fi un mare câștig!

 

– Domnule, o să-ți spun un lucru foarte important: toată lumea este de acord că se duce o campanie susținută de denigrare a Românilor, a României. Această campanie este bine concepută și susținută inclusiv în România, dar mai ales în Europa și în America de Nord… Lumea nu se întreabă însă de ce! Ce urmărește această strategie anti-românească? Care este cauza și care este scopul? Cauza principală este că băieții din felurite servicii ne-au studiat, ne-au cântărit cu mare atenție și au ajuns la concluzia că românii au un potențial de afirmare în lumea de mâine foarte ridicat! Și cum în lume există o competiție între popoare și state, între religii și sisteme politice, nu e de mirare că se studiază cu atenție și acest IQ etnic, dacă-mi dai voie să-l numesc așa. Aceste studii nu se fac de ieri, alaltătieri, ci au început încă din a doua jumătate a secolului 19 și se fac cu toată discreția! Marile cancelarii au primit rapoarte foarte amănunțite în această privință. Ei, bine, noi românii, măsurați cu atenție și obiectivitate științifică a rezultat că suntem un popor „de viitor”! Iar asta nu a stârnit entuziasmul nimănui! Nici în Vest, nici în Est!…

– Pot să vă cer două-trei dovezi privind această excelență românească?

– Îți dau și zece… Începând cu ținta celor mai abjecte minciuni și mistificări: Mișcarea legionară. În istoria ideilor politice legionarismul reprezintă o culme de spiritualitate și realism politic. A fost nevoie de un lanț nesfârșit de crime odioase, sute de tineri uciși fără judecată, abuzuri juridice fără perche s-au produs și se produc în continuare ca să împiedice lucrarea legionară, ideea legionară, să-și facă efectul! Toți guvernanții se strofoacă să o descurajeze, să o desființeze… Și așa cum spuneau comuniștii într-o plenară de-a lor din 1945, jumătate din România a fost legionară! Această aderență totală a unui popor la un program idealist, spiritualizat, este fără precedent în vremurile moderne!… Desigur, Corneliu Zelea Codreanu a fost un om extraordinar! Dar și mai extraordinar este faptul că poporul român l-a înțeles și l-a urmat! Este o mare ispravă a poporului român luat ca masă de oameni, luați toți la un loc! Repet: Mișcarea Legionară este o mare ispravă a Neamului românesc, iar dușmanii noștri se străduie să o ascundă, să o facă uitată, să o compromită!…

– Altă dovadă?

– Isprava economică a românilor din epoca „dictaturii de dezvoltare”, cum au numit unii, pe drept cuvînt anii, 1965-1989. Numai un popor talentat și tenace putea să reziste presiunilor finanței mondiale, care dorea să ne ducă în faliment ca țară. Nenorociții, erau siguri că vom claca! Ne-au momit cu împrumuturi atrăgătoare și au crezut că ne vor îngenunchea prin dobânzi! Spre mirarea tuturor, noi am plătit dobânzile înrobitoare și în același timp am edificat o economie care era la un nivel de performanță de care lumea din România nu prea era conștientă! Asta în ciuda unei conduceri care a făcut mari greșeli!… Noi, românii, ne-am arătat în acei ani a fi un popor cu totul aparte! Iar cei care știau să vadă, au văzut că suntem un popor înzestrat pentru peformanță! Un popor unitar genetic și spiritual cum puține mai sunt! Nu întâmplător în România KGB nu a reușit să inventeze disidenți, ca Havel sau Lech Valessa, care au acționat strict sub ordinul KGB! A fost nevoie să se verse sânge în 1989 numai în România! De ce?! Iar după 1990, mafia internațională ne-a făcut onoarea de a declanșa în România un program cum n-a mai existat în istorie: un program de distrugere totală a potențialului economic. Nu știu alt popor care s-a mai bucurat de această „onoare”! De ce au făcut această ticăloșie? De frică! De frică că dacă ne lasă de capul nostru vom clădi în continuare în gama majoră, gama în care s-a clădit Casa Poporului și tot cartierul adiacent! O minune!… Fără egal în celelalte țări socialiste din Europa!

– Ce viitor mai avem de vreme ce ne-au distrus industria?

– Viitorul nu este al industriei, epoca industrială e pe cale să se încheie și să lase locul epocii informatizării, epoca în care calculatoriștii vor schimba lumea… Iar noi, românii, este lucru bine știut: dăm cei mai buni calculatoriști din lume, suntem printre primele popoare în privința aceasta, a înzestrării genetice pentru munca de informatician, pentru acest gen de creativitate, al informaticienilor, al softiștilor!… Pentru lumea aceasta, de mâine, alte popoare se arată a fi dezolant de neînzestrate! În fruntea lor, în fruntea țărilor inapte pentru lumea informatizată, Germania! Un român ajunge bun softist în câteva luni, în alte țări numai după doi-trei ani! Sunt statistici foarte clare în această privință!

– Nu ați spus nimic despre basarabeni!

– Ce să spun? Sunt români și ei și asta e destul!… Avem aceleași calități și defecte, de la Tisa până la Nistru!… Dar dacă insiști, o să-ți fac cunoscut, ca argument, un obicei din armata sovietică, bine cunosut dincolo de Prut: la fiecare unitate militară toamna veneau recruții de pe tot cuprinsul Uniunii Sovietice. Fiecare ofițer comandant de campanie își alegea dintre recruți soldații de care avea nevoie. Obiceiul era ca recruții să fie adunați în careu și să li se ordone: flăcăii veniți din RSS Moldovenească un pas în față!… Erau cei mai căutați în Armata Roșie!… Vestiți pentru calitățile lor fizice, intelectuale și morale!… Ofițerii sovietici știau că cel mai mult te poți încrede într-un soldat moldovean!… Așadar, în imensa Uniune Sovietică se știa că tinerii cu cele mai alese calități sunt moldovenii!… Nu-i de colo!

– Intră în această frumoasă poveste și faptul că în zilele noastre în Ucraina românii din Bucovina sunt recrutați pentru linia întâi a războiului cu Rusia?

– Scopul principal de data asta este decimarea românilor!… La fel au făcut și amărîții de bozgori în cele două războaie mondiale, au trimis pe front cât de mulți români s-a putut!… Și se mai miră că-i bate Dumnezeu!… Da! Norocul de a te naște plin de calități are și acest revers: te alegi cu mulți dușmani!… Unii te prețuiesc, mai ales când au nevoie de serviciile tale, alții te dușmănesc de moarte. Avem dușmani mulți. Și nu știm să ne purtăm cu ei! Nu avem o strategie de contracarare a dușmăniei! A urii! A anti-românismului irepresibil de care suferă unii vecini sau parteneri politici! Ne purtăm cu ei ca între oameni normali!…

 – Combatem însă anti-semitismul sub toate formele sale de manifestare!

– Avem și noi procentul obligatoriu de lichele și cozi de topor! Îl întâlnim la toate popoarele! Trădători și vânzători de țară se găsesc pretutindeni, cam în aceeași proporție!…

– Să ne întoarcem la mult dorita și discutata Unire!… Cine, pe plan internațional, ar fi dispus să sprijine Unirea noastră?

– Nimeni!… Nimeni în afară de …Ungaria!

– Ungaria? Cum așa?!

– Ultima șansă pentru Ungaria de a repune în discuție internațională Transilvania este constituirea României Mari!… Pare un paradox, un non sens! Dar ungurii își dau seama că apariția pe harta Europei a unui stat mai mare, ca România Mare, nu va stârni nicio simpatie prin marile cancelarii!… Budapesta va urmări să provoace sau să susțină orice moment de slăbiciune a noastră pentru a provoca evenimente care să devină pretext pentru a face din Transilvania un stat independent! Este singura variantă cât de cât realistă, cu oarecari șanse de succes pentru unguri!… Tembeli!… Transilvania, ca stat independent, va fi tot stat românesc!… Va fi ca încă o dată dușmanii noștri săne facăun bine! Fără voia lor!… Dacă știu eu bine, această variantă a fost intens susținută după 23 august 1944 de o gașcă de cominterniști, în frunte cu Valter Roman, printre trădători aflându-se și câțiva români debusolați!… Ținta aceasta este azi urmărită de o serie de publiciști din Ardeal. Nu știu dacă o fac din convingere sau pentru banii primiți de la Budapesta, de la Soros… Mi se pare evident că aceasta este și o țintă a UDMR!

– Să înțeleg că prin Unirea cu Basarabia am putea pierde Transilvania?!

– E prea mult spus așa!.. Putem spune că le oferim însă ungurilor revizioniști o gură de oxigen. Vor spera ceva mai tare că vor găsi mai ușor sprijin internațional pentru varianta Transilvania – stat independent!… De aceea, pregătirea Unirii cu Basarabia trebuie să includă și această temă: dejucarea posibilei manevre diplomatice maghiare! Firește, este o ipoteză, am auzit-o la alții, eu o pun acum prima oară în discuție publică, trebuie s-o avem în vedere și s-o contracarăm eficient și constant! Repet, avem mulți dușmani, iar aceștia, din păcate, știu despre noi mai multe decât știm noi!…

– Ce am putea face?

– Se impune necesitatea unei campanii de propagandă internațională de lungă durată, care să respingă propaganda maghiară, s-o anihileze! Nu doar s-o combată! S-o spulbere!… Avem de partea noastră adevărul și dreptatea, dar nu este destul! …Nu intru în detaliile a ce trebuie făcut, lucrez la un memoriu în acest sens , pe care îl voi înainta guvernului. Mai discutăm atunci! Dar să nu uităm esențialul: Dacă Transilvania s-ar desprinde de România, tot stat național românesc ar fi! Asta o știu și ungurii! Dar pe ei îi interesează mai mult ca orice să se ocupe cu tulburatul apelor! Să-și sporească privilegiile exagerate pe care le au în România!

– Faptul că suntem în UE favorizează planurile de Unire cu Basarabia?

– Nu-mi dau seama care ar fi reacția UE. Nu știu dacă vreun politician important de la București a prezentat la Bruxelles într-o discuție serioasă dorința noastră de a ne uni cu Republica Moldova. Deci nu știu nici care va fi reacția Înaltei Porți!… Deocamdată este foarte bine că Basarabia a ales traseul european. România și Republica Moldova trebuie să fie mereu de aceeași parte a baricadei! Problema este a interesului: este UE interesată? NATO, în mod firesc, ar trebui să susțină Unirea noastră, nu pentru că în felul acesta ar mai face un pas spre Est și ar înfige un cuțit în coasta Rusiei!… Problema Basarabiei se rezolvă simplu, de la sine, dacă Rusia și SUA vor înțelege că adversarii cei mai periculoși sunt aceiași pentru ambele state. Eu sper că lucrul ăsta l-au înțeles de fapt, iar adversitatea dintre SUA și Rusia este numai de fațadă! SUA și Rusia ar trebui să înțeleagă că cine îi împiedică să se coordoneze în acțiunile lor, ca mari puteri, răspunzătoare de soarta planetei, sunt entități care au interese deosebite de ale Rusiei și SUA!… Reții ce am spus!

– Încerc!… Așadar?

– Așadar, deocamdată lipsește voința de Unire atât la guvernanții de la București, cât și la cei din Chșinău! Primul pas care trebuie făcut este ca la guvernarea celor două țări să ajungă forțe autentic patriotice, naționaliste. Să ne dăm votul unui partid sau altuia în funcție de acest reper: aderența partidului respectiv la Unire!

– Ce ar trebui să facă tineretul pentru Unire?

– Tineretul naționalist trebuie să se facă util Țării printr-o pregătire profesională temeinică. Unirea trebuie văzută în tandem cu dezvoltarea noastră națională pe toate planurile. Nu poți fi propagandist al propășirii Unirii, al propășirii naționale când tu nu ești în stare să fii un doctor bun sau un profesor respectat de elevi, un inginer capabil să pună în mișcare agregatul poiectat. Etc…Cunosc tineri care se dau mari naționaliști, lideri chiar, iar ei nu au o meserie certă, nicio performanță profesională!… Nu au nici carte de muncă!

– Ce trebuie să facem dacă, împotriva voinței noastre, actuala stare de lucruri va mai dăinui ani sau decenii?

– Nu este exclus!… Ca și-n viața personală, când te afli într-o situație ne-dorită, dar și inevitabilă pentru o vreme, trebuie să te întrebi care este partea bună, acceptabilă, a situației respective. Și există întotdeauna reversul pozitiv al medaliei. Faptul că suntem două state românești, state naționale, unul la granița celuilalt, poate fi benefic în anumite împrejurări. Mai întâi, la nivelul conștiinței naționale, al mândriei naționale, trebuie să evidențiem faptul că suntem singurul popor din Europa capabil să dea naștere la două state naționale. Nu-i de colo! În jurul nostru, jumătate din țările Europei se confruntă cu tendințe secesioniste!… Noi avem în față perspectiva de a deveni un stat mai mare! Cum să nu ne invidieze pentru asta atâta lume?!

Pe germani nu-i luați în calcul? Au și ei două state!

– Nu este cazul! Germanii și austriecii vorbesc aceeași limbă, dar nu sunt același popor! După modelul lor, rușii au încercat să cultive naționalitatea moldoveană!… S-au făcut de rușine!… În momentul de față, încă de prin anii 80, basarabenii sunt cei mai viguroși promotori ai românismului, ai naționalismului românesc!… Vrei dovezi?

– Mă gândesc că, cu puțin noroc, ar avea motive să apară și un al treilea stat românesc, în Balcani, al aromânilor, al românilor din sudul Dunării! Ce ziceți?!

– Trei state românești, și cu Transilvania am fi patru state românești!… Suntem mari!… Nu avem motive să ne îngrijoreze viitorul, chiar dacă ar fi să arate așa cum vor dușmanii noștri!… În vremea noastră și în viitorul previzibil granițele care despart statele nu mai sunt atât de impenetrabile!… Nu mă deranjează actualele granițe, deși sunt nedrepte față de români! Avem norocul că în România s-a dus întotdeauna o politică generoasă față de minoritari. Trebuie acționat cu toată energia în această direcție: să cerem insistent să se aplice în țările vecine o legislație asemănătoare, de care să profite și românii din țările vecine. Deși minoritari, ei sunt autohtoni, sunt cei mai vechi locuitori din țările vecine. Trebuie ajutați să nu-și piardă identitatea românească, ba chiar s-o redobândescă cât mai mulți dintre românii dez-naționalizați de politica ticăloasă a Budapestei, a Atenei, a Belgradului, a…

– În concluzie?

– În concluzie, trebuie imaginate noi forme de rezistență la încercările care se fac pentru deznaționalizarea noastră! Inclusiv în România se desfășoară strategii de de-românizare! Să sporim gradul de românitate al vieții pe care o ducem, al instituțiilor pe care le-am conceput, să rezistăm tăvălugului afro-asiatic care amenință Europa și creștinătatea, să luăm aminte că avem deseori de-a face cu adversari, cu dușmani reduși mintal, incapabili să înțeleagă că, de cele mai multe ori, au și ei de câștigat dacă ne caută sau ne acceptă prietenia, buna vecinătate! Să ducem muncă de lămurire cu ei, deseori printre aceștia se află urmașii unor români deznaționalizați cu decenii sau secole în urmă! Să le deschidem capul! Să ne deschidem inima dinaintea lor și să-i facem să priceapă că suntem cu toții amenințați din aceeași direcție, că avem un dușman comun, extrem de redutabil, deși nu este pomenit în niciun manual de istorie! În fața acestuia nu este nevoie numai de Unirea cu Basarabia, ci este nevoie de Unirea tuturor creștinilor, a tuturor europenilor…

– Și cu Voronin cum rămâne?

– Domnule, sunt sigur că ar fi fost un președinte al României mai bun decât Băsescu, mai bun decât acest Johannis al nimănui, fiul ploii și al tăcerii mormîntale! Dacă s-ar putea imagina strategia prin care Johannis să fie scutit de următorii ani de preșidenție, următorul președinte al trebui să-l decoreze pe Johannis pentru acest mare serviciu adus Patriei!… Curtea este edificată, la fel și poporul român! Glumei proaste care se numește Johannis ar trebui să-i punem capăt! Nu e nimic de regretat!… Concret, nu știu ce ar însemna asta! Dar știu că cel mai mult m-aș bucura să apară un lider basarabean pe care să-l alegem președinte al României ca prim pas spre Unire!… Mircea Druc ar fi fost mai bun decât șapte Ion Iliescu la un loc!…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*