Big Brother Julien – o ceapă degerată nemțește!

Ai spune că s-a betegit la minte… Să pui condiții fraților tăi? Dar, de fapt, ei sunt doar frații noștri, nu și ai lui, ai lui acest Julien franțuzit! Nici ai lui, și nici ai președintelui care se tot dă „neamț”. Așa că, atitudinea guvernanților și a președintelui Klaus (de la care a plecat această condiționare, prin retrimiterea înapoi în parlament a Acordului de asistență financiară rambursabilă pentru Moldova), nu ar trebui să ne mire. Dar asta nu înseamnă că trebuie să le acceptăm atitudinile de bancheri, de grofi financiari. Un dominant Julien „alfa”, care, după ce a demarat programul tehnocratic de austerizare a vieții proprilor cetățeni, face pe fratele cel mare, ăla rău, cu frații noștri. Și dă apă la moară rusofililor din Basarabia care vor spune: „Iată cât vă iubește de fapt România!”… Și nu România clasei politico-ocârmuitoare, ci România pe de-a întregul, reactulizând ciorba rusească a atitudinilor noastre imperialiste față de Basarabia.

Premierul afișează așadar o atitudine de funcționar bruxellez care bagă bețe în roate trendului unionist. Dar ce drept are Julien Cioloș de a decide condiționarea ajutorului financiar? A unui ajutor… rambursabil. Un francez-zgârârie-brânză care vine să reactualizeze vorba (ne)românească, mai mult ovreiască, „frate, frate, dar brânza-i pe bani!”… Pentru că dacă la greu îi ajutăm condiționat pe frații noștri, cum îi vom trata după reîntregire?

Dar este politica „jrotheriană” a acestui guvern anti-românesc. Anti-cvasi-românesc dacă vedem și felul în care sunt tratați și românii de afară. Sfidați, și nu ignorați, la întâlnirea diasporei desfășurată la București, când clica guvernamentală și prezidențială și-a luat tălpăsița pentru a nu da ochii cu românii de afară…

România nu trebuie să se comporte față de Moldova aidoma unui bancher internațional! Nu trebuie să-și umfle orzul în gușa lui Julien (că „mușchi”, deh, nu pre are de unde!) pentru a se fandosi pe post de bancher. Pentru că nu suntem nici FMI, nici Banca Mondială! Nu față de frații noștri! Și nici să afiseze atitudini de comisar de interogare, bancară, apoi de integrare europenă, poate, față de frații noștri.

Să ceri Chișinăului să iasă la tablă la București cu opisul reformelor, ba, cu dovada concretă a acestor reforme (aici a pierdut și Julien logica!), pentru a dovedi că merită acești bani, este cel mai mizerabil lucru pe care putea să-l facă acest guvern. Față de frații noștri, față de noi, față de noi dimpreună în visul Unirii!

Să te faci, de fapt, portavocea lui big FMI, condiționând acordarea ajutorului rambursabil de reluarea de către Chișinău a „negocierilor” cu Fondul! Or, cum vom avea noi grijă de Basarabia dacă îi condiționăm prestația europeană de înrobirea la FMI? De presarea Chișinăului de anumi la nivelul băncii sale naționale un guvernator „astfel încât FMI să aibă cu cine negocia”. Chiar am ajuns vasalii Fondului?

Și cum nu le crapă obrazul guvernanților noștri să-i scoată la tablă pe basarabeni când ei au propriile probleme de „reformare”? Pentru că, Moldova face un uriaș pas înainte, dând în judecată pe toți acei magistrați a căror decizii proaste au condus la pierderea unor procese la CEDO? Când o să aplicăm și în România această responsabilizare?

Guvenul Cioloș va transmite dară o listă cu „măsuri prioritare”. O foaie de parcurs „pe care le consideră necesare a fi luate de Republica Moldova, în vederea acordării tranșei de 60 de milioane de euro” este venită de la FMI. Iar după asumarea acestei liste de către Chișinău, Cioloș promite „sprijin pentru cetățenii Republicii Modova, pe perioda iernii, în alimente și alte resurse pentru asigurarea încălzirii”. Cu stocuri de alimente și combustibili scoase de la rezervele nostre de stat! Pe care da, trebuie să le dăm fraților noștri! Pentru că au nevoie! Nu pentru a asigura „moneda” unui șantaj mizerabil pentru reintrarea FMI-ului în scena moldovenească!

P.S.:

Ar fi un rost în conditionarea împrumutului în condițiile în care din băncile din Moldova a dispărut un miliard de dolari. Dar cum să conditionezi acordarea unor ajutoare în produse de strictă necesitate de angajamentul Republicii Moldova că va face reforme structurale?!

7 Responses to Big Brother Julien – o ceapă degerată nemțește!

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    *