Cei trei Iuda…

În timp ce tot mai multe națiuni europene își caută soluții naționaliste de a-și proteja identitatea și granițele din cauza unei Uniuni Europene tot mai federaliste, mai birocrate și mai îndepărtate de dorințele cetățenilor ei, trei europarlamentari români au găsit de cuviință să semneze Manifestul Spinelli, o declarație de intenție anti-națională. Esența acestui manifest poate fi regăsită în trei propoziții din cuprinsul documentului: „Soluțiile naționale nu pot furniza soluții adecvate. Soluțiile naționale aparțin trecutului. Scopul nostru este o Europă Federală, o Europă post-națională”.

Cine sprijină desființarea națiunilor? Grupurile de lobby multinaționale pe care granițele le încurcă. Un multimiliardar ca George Soros ale cărui speculații financiare pun în pericol statele naționale și ale cărui ONG-uri luptă de mult pentru distrugerea valorilor care au clădit Europa.

Europa post-națională pentru care au semnat europarlamentarii români Renate Weber, Mircea Diaconu și Jean Marian Marinescu este și o Europă post-creștină, o Europă globalizată, în care sensul familiei devine perimat, așa încât căsătoriile între homosexuali și adopția de copii de către aceștia devine normalitate, și în care circulația mărfurilor și a banilor este singurul sens al existenței. Cei trei europarlamentari români au semnat, de fapt, pentru sfârșitul Europei, pentru dispariția națiunilor constituente. Dar ce este Europa fără națiuni? Un conglomerate de populații supuse capitalului, umblând cu disperare după bani și luptându-se pentru supraviețuire, fără drepturi, fără identitate, fără trecut. O Europă în care, firește, imigranții musulmani pot invada la nesfârșit statele membre și își pot impune regulile de vreme ce nicio legătură creștină a trecutului comun european nu mai este recunoscută ca atare.

Europa Manifestului Minelli este o non-Europă pentru că abjură de la principiile constitutive, transformându-se într-o mare corporație non-identitară în care nu va mai conta decât poziția socială, adică banii din cont. O Europă fără granițe este visul oricărei corporații a cărei cifră de afaceri depășește PIB-ul unei țări. Dacă o corporație are mai mulți bani decât un stat, firește că acea corporație se simte îndrituită să aibă drepturi egale cu o națiune, ba chiar să fie superioară statelor. Manifestul Minelli seamănă, de aceea, atât cu politica neo-liberală care afirmă supremația capitalului, cât și cu Internaționala Socialistă. Avem de a face, de fapt, cu o sinteză, cu o Internațională a Marelui Capital care vrea abolirea normelor, drepturilor și reglementărilor, totul în beneficiul bancherilor și al speculanților de fonduri de investiții. Nicio problemă, și tratatul transatlantic TTIP tot în această direcție se îndreaptă, inventând tribunale comerciale speciale care să anuleze drepturile națiunilor de a fi proprietare pe propriile lor resurse.

Naționalismul din Europa se află așadar la o răscruce. Dacă se va lăsa învins de federalism și de formele sale dezindividualizante, mâine nu va mai conta dacă ești român, francez sau Italian. Pentru că anti-naționalismul rezultă, în cele din urmă, în depersonalizare. Dacă nu aparții unui neam, dacă nu ai o istorie, un set de valori de la care te revendici, ce mai însemni ca persoană? Un cont în bancă, un număr de asigurat, adică un set de cifre. Acesta este visul dominației bancherilor, negustorilor și contabililor: ființa umană redusă la cifre, ca să fie mai ușor de gestionat. Spre acest lucru ne îndreptăm cu federalizarea Europei și cu toate tratatele care anulează națiunile. Nu vom trăi doar în Europa post-națională dacă ne lăsăm învinși de federalism, ci și în Europa post-umană, în care civilizația a refuzat cultura pentru ca să trăim într-o lume pur materialist. Totul, în beneficiul dirijorilor de bani și de putere!

Un răspuns la “Cei trei Iuda…”

  1. Ecaterina Cismaru spune:

    Minunat! Felicitari! Aceasta realitate a cifrelor, pe care suntem obligati sa o traim, ne va aduce sfarsitul ca natiune!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*