Citiți și vă cruciți! Revista presei maghiare din România (2)

Comisia PE a dispus efectuarea unor verificări / Speranţe în cazul Miko?

Comisia pentru petiţii a Parlamentului European (PE) a dispus verificarea renaţionalizării imobilelor Colegiului Szekely Miko din Sfântu Gheorghe – informează într-un comunicat de ieri europarlamentarul Tokes Laszlo. Tokes a reamintit că la iniţiativa sa, preşedintele Consiliului Demnităţii Umane, Lomnici Zoltan, şi specialistul în culte, Antal Janos, au depus o petiţie la comisia abilitată a PE. Aceştia au cerut ca organismul să verifice şi să dezbată sabotarea retrocedării imobilelor confiscate bisericilor istorice maghiare din România pe vremea dictaturii comuniste, respectiv cazul renaţionalizării Colegiului Szekely Miko din Sfântu Gheorghe. In acelaşi timp, i-au solicitat comisiei să analizeze dacă România le asigură sau nu – conform obligaţiilor asumate în momentul aderării la UE- comunităţii maghiare şi bisericilor acesteia practicarea libertăţii confesionale şi dreptul la proprietate. In cadrul şedinţei de joi a coordonatorilor comisiei, a fost dispusă continuarea verificărilor în caz, în pofida strădaniilor româneşti de a se pune punct acestuia. Potrivit comunicatului, reprezentanţii români au dus un lobby puternic pentru scoaterea petiţiei de pe ordinea de zi şi respingerea acesteia. (Sursa: cotidianul Szekely hirmondo nr. 221 din 16.11.2015)

Târgu Secuiesc / DA pentru strada Wass Albert

Membrii consiliului local din Târgu Secuiesc au adoptat în unanimitate proiectul de hotărâre conform căruia o stradă fără nume va primi numele lui Wass Albert. In cadrul şedinţei de consiliu care a avut loc ieri seară, la Târgu Secuiesc, consilierul PPMT Ilyes Botond a înaintat proiectul de hotărâre iniţiat de către Mişcarea de Tineret 64 de Comitate (HVIM), conform căruia strada paralelă cu strada Progresului va primi denumirea Wass Albert. Propunerea a fost avizată negativ de comisia judeţeană de atribuire a denumirilor, însă aprobarea consiliului nu este obligatorie. Proiectul de hotărâre a fost votat în final de toţi consilierii autoguvernamentali. (Sursa: cotidianul Haromszek nr. 7654 din 20.11.2015, autor Iochom Istvan)

O stradă va primi numele lui Wass Albert

În urma unei iniţiative civile, consiliul local din Târgu Secuiesc intenţionează să-i acorde unei străzi denumirea de Wass Albert. Motivaţia: personalitatea scriitorului maghiar se bucură de un mare succes în rândul maghiarimii de pe Pământul Secuiesc. În urma propunerii înaintate de consilierul şi profesorul de istorie Ilyes Botond, o stradă din Târgu Secuiesc ar urma să primească numele de Wass Albert. Consiliul şi-a dat acordul în cadrul şedinţei sale de joi. Liderul organizaţiei locale a HVIM, Beke Istvan, a salutat atitudinea autoguvernării şi a adăugat că mai mult ca sigur vor exista contramăsuri din partea autorităţilor. Cu siguranţă prefectura va ataca hotărârea consiliului local, deoarece în România, Wass Albert este considerat criminal de război. În pofida unei aşteptate demonstraţii ostentative de forţă, membrii HVIM se pregătesc de festivitatea de acordare a denumirii şi au şi confecţionat deja o tăbliţă inscripţionată cu numele scriitorului. Preşedintele a mai notat că nu toată lumea este de acord cu iniţiativa lor: unii au obiectat pe Facebook faptul că HVIM îl consideră un corifeu al literaturii pe Wass Albert. (Sursa: cotidianul Szekely hirmondo nr. 226 din 23.11.2015, autor Bartos Lorant)

Vin

Vin din nou. Vor mărşălui aici în data de 1 decembrie, pe străzile oraşului Sfântu Gheorghe, aici vor striga în gura mare afară cu maghiarii din ţară, că Pământul Secuiesc nu există, că ei calcă pe pământ românesc străvechi, aici îşi flutură simbolurile gărzii de fier, vor provoca sub protecţia jandarmilor şi a poliţiştilor, aşa cum au făcut-o în anii precedenţi. Formaţiunea Noua Dreaptă, devenită între timp partid, îşi aşteaptă din nou adepţii şi simpatizanţii la Sfântu Gheorghe, pentru a-i asigura zice-se de solidaritatea lor pe localnicii români şi pentru a-i apăra de asuprirea maghiarilor separatişti. Acest ultim pasaj nu este interpretat foarte amănunţit , deoarece în final ar putea să reiasă că nu au destule argumente care să susţină asuprirea românilor care trăiesc aici. Consilierul liberal Mădălin Guruianu, care trăieşte aici şi care cunoaşte bine convieţuirea maghiaro-română, a luat poziţie împotriva mărşăluirii la Sfântu Gheorghe a organizaţiei şovine. De această dată, a făcut apel la consilierii români locali pentru a adopta o declaraţie comună. Există însă temerea că gestul – care poate fi de altfel apreciat – nu va fi suficient pentru oprirea oştirii urii. Nu degeaba aminteşte Mădălin Guruianu de responsabilitatea organizatorilor festivităţii derulate cu ocazia zilei de 1 decembrie: cineva ar trebui cu adevărat să ia atitudine împotriva acestei provocări clare, la care sunt expuşi în fiecare an românii şi maghiarii care trăiesc aici. Cineva ar trebui să îi oprească, să trimită acasă gloata, înainte ca flacără urii etnice să se înteţească şi să ardă totul. Care ar fi cea mai potrivită instituţie pentru a îndeplini această sarcină? Este absolut clar: prefectura, mâna prelungită a guvernului, organizatoarea festivităţii dedicate zilei de 1 decembrie, este cea care ar trebui să se implice, cât mai repede şi cât mai ferm. In baza experienţelor din ultimii ani, este absolut clar că nu vin să sărbătorească, ci să provoace, nu doresc să se solidarizeze cu localnicii români, ci să genereze tensiuni. Nu sunt patrioţi mândri, ci şovini care vociferează – sunt îndeplinite toate condiţiile pentru ca prefectura judeţului Covasna să preîntâmpine, să obstrucţioneze marşul lor din Sfântu Gheorghe. Dacă nu va face acest lucru, va demonstra – din nou!- că este pe aceeaşi lungime de undă cu această bandă şi că scopul său real nu este menţinerea ordinii şi stimularea convieţuirii paşnice, ci acelaşi cu al Noii Drepte: crearea de tensiuni, provocarea reciprocă a comunităţilor naţionale care trăiesc aici şi extinderea urii. (Sursa: cotidian Haromszek nr. 7657 din 24.11.2015, autor Farcadi Botond)

Toke: România este datoare cu autonomia

Toke Ervin, preşedintele asociaţiei de tineret MINTA, a emis o declaraţie, în care, în legătură cu apropierea zilei de 1 decembrie, întreabă: oare fiecare cetăţean al României are motive să sărbătorească? România poate fi mândră de Proclamaţia de la Alba Iulia dacă nici până astăzi nu a îndeplinit promisiunea făcută în aceasta secuilor şi maghiarilor, autonomia? De aproape un secol, politica naţională românească încearcă să slăbească comunitatea maghiară din Transilvania şi, în final, să dispară cu totul – a spus preşedintele asociaţiei. După cum a adăugat acesta, au spus de mai multe ori care este modalitatea de rezolvare a situaţiei secuilor. Nominal, o structură federală a statului şi autonomie teritorială. Însă, actuala conducere politică a României preferă să lase întreaga ţară să piară doar pentru a împiedica dezvoltarea unei anumite regiuni. Nu este un loc bun acela în care la fiecare alegeri flutură antimaghiarismul, acolo unde instituţii dedicate altui scop – parchet, administraţie financiară, protecţia consumatorului, poliţie, protecţia împotriva catastrofelor – sunt folosite pentru oprimarea maghiarimii. Astfel, odată cu apropierea zilei de 1 decembrie, îi rugăm pe toţi secuii să arboreze drapelul secuiesc, aceasta să fie mica noastră opoziţie încăpăţânată. România este datoare cu autonomia – se spune în comunicatul lui Toke Ervin. (Sursa: cotidianul Csiki Hirlap nr. 228 din 24.11.2015)

Cazul românilor cu kozseghaza

În urma reclamaţiei unui patriot român, primarul comunei Cozmeni este obligat să îndepărteze inscripţia Kozseghaza de pe clădirea Casei comunei. In articolele în vigoare nu figurează corespondentul în limba română al denumirii Kozseghaza, ci doar primăria. Lipsa denumirii intră în responsabilitatea redactorilor ediţiei în limba maghiară a Monitorului Oficial, deoarece în dicţionarul administrativ româno-maghiar, editat de către Uniunea Transilvăneană a Păstrătorilor Limbii foloseşte drept corespondent în limba maghiară pentru primăria următoarele denumiri: polgarmesteri hivatal, varoshaza, kozseghaza. Logica limbii maghiare şi formularea sa scurtă, motivează utilizarea unor expresii mai scurte, mai pline de conţinut. Deci, noi înţelegem despre ce este vorba. Ei nu! Le propun spre lectură, atât reclamantului, cât şi judecătorilor, legea principelui Alexandru Ioan Cuza, creatorul României. El a introdus o administraţie modernă, prin legea 394/1864 înfiinţând comunităţile juridice săteşti şi orăşeneşti. Satul a primit un statut juridic pentru administrarea căruia s-au înfiinţat casa comunei, numită primărie. Denumirea casa comunei era cunoscută în administraţia românească şi în perioada Regatului, aceasta a fost ştearsă doar de modelul stalinist, atunci când s-au înfiinţat consilii după modelul sovietic. După transformarea revoluţionară românească din 1989, s-a început trierea legilor, legile au fost elaborate drept opus al tuturor, astfel, sub titlul dreptate, am avut şi avem parte de răsuciri. Mai ales dacă este vorba despre maghiari. Din legea românească a căzut denumirea casa comunei, a fost mai avantajoasă primăria, a exclus comunitatea, primarul a devenit stăpân. Ne blochează şi limba noastră prin traduceri rigide, consiliile nu pot fi autoguvernări, deoarece imediat vom deveni suspecţi. Se tem că, readucem la viaţă tradiţii istorice în timp ce se nasc denumiri de instituţii în limba maghiară, care în limba maghiară nu au nici coadă, nici ureche. Îmi aduc aminte de secuiul din zona Odorhei, care între cele două războaie mondiale, atunci când se putea folosi doar făcături de nume româneşti – a cerut un bilet către Santa Mari a Jos (n.n. în traducere literară Maria cea Schioapă Clarvăzătoarea) deoarece satul Bodogoaia a fost botezat Santa Maria de Jos. Dar secuiul a văzut multe în cursul secolelor, au acoperit cu tencuială steme, cruci, inscripţii, hărţi, pe care apoi, odată cu întoarcerea roţii istoriei, timpul şi amintirile le-au adus la suprafaţă. Deci, să rămână şi la Cozmeni cuiele din locul inscripţiei (să agaţe pe acestea ghirlande de Crăciun), iar literele inscripţiei Kozseghaza să fie depozitate bine, deoarece va veni vremea potrivită atunci când aceasta îşi va avea locul. (Sursa: cotidianul Csiki Hirlap nr. 230 din 26.11.2015, autor Olah-Gal Elvira)

1 decembrie / Sfântu Gheorghe a cerut intransigenţă din partea autorităţilor

Primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, aşteaptă măsuri eficiente la 1 decembrie faţă de cei care tulbură ordinea şi se declară bucuros de faptul că la cererea autoguvernării, prefectura Covasna s-a delimitat, într-un comunicat, de orice manifestare extremistă şi naţionalistă. Edilul aşteaptă acelaşi lucru şi din partea celorlalţi organizatori şi participanţi ai sărbătorii naţionale româneşti; el a reamintit că în ultimii ani, la Sfântu Gheorghe, sărbătoarea naţională a României a fost tulburată de persoane din afara localităţii, fiind înregistrate incidente şi făcute declaraţii ofensatoare la adresa comunităţii maghiare. Din acest motiv, conducerea oraşului le-a cerut organelor abilitate ale statului mai multă severitate faţă de cei care tulbură ordinea publică şi pun în pericol convieţuirea socială şi pe cea interetnică. Antal Arpad precizează: din respect pentru comunitatea românească locală a fost autorizat marşul de la 1 decembrie însă doar cu condiţia ca în cazul în care apar tulburări ale ordinii şi liniştii publice, organizatorii să întrerupă imediat evenimentul, până la restabilirea ordinii. (Sursa: cotidianul Haromszek nr. 7661 din 28.11.2015, autor Demeter J. Ildiko)

Demonstraţie de forţă de 1 decembrie, la Târgu Secuiesc / Au căutat materiale explozive

Un avion al filialei braşovene a aeroclubului român a zburat în cerc, la joasă altitudine, de vreo cinci-şase ori pe deasupra oraşului Târgu Secuiesc, umplând oraşul breslelor cu flyere care evocau sărbătoarea naţională română. Cam aşa a început, în linii mari, festivitatea de 1 decembrie la care forţele de ordine au participat în număr mare. Furgoneta SRI a dat şi ea câteva ture de onoare în piaţa centrală a oraşului, unde pirotehnistul a controlat cu ajutorul unei oglinzi maşinile staţionate în centru, în căutarea unor explozibili. În plus, a fost controlată şi parcarea. Românii (printre care şi maghiari, să adăugăm) au început să sărbătorească la biserica ortodoxă din strada Molnar Jozsias. Festivităţile au fost supravegheate de foarte mulţi jandarmi. Ieri, locuitorii oraşului s-au simţit probabil ca şi când ar fi trăit în oraşul sirian Rakka, considerat noua citadelă a terorismului. Reprezentanţii naţionaliştilor şi ai presei de limbă română au fost probabil mulţumiţi peste măsură anul acesta de numărul drapelelor româneşti, pe fiecare stâlp din piaţa centrală erau arborate câte două. Potrivit unor informaţii neconfirmate, drapelele provin din sponsorizarea unui antreprenor local român. Casa de cultură Vigado , unde au evoluat ansambluri de dansuri populare, a fost şi ea verificată de oamenii SRI. (Sursa: cotidianul Szekely hirmondo nr. 231 din 02.12.2015, autor Bartos Lorant)

Ziua de 1 decembrie la Sfântu Gheorghe / Căutarea drapelului şi demonstraţia

Vicepremierul României a luat cuvântul în legătură cu manifestarea dedicată zilei de 1 decembrie, de la Sfântu Gheorghe. Este adevărat că Vasile Dâncu nu a făcut declaraţii în legătură cu demonstraţia organizată de organizaţia extremistă Noua Dreaptă, ci în legătură cu drapelul român dispărut. Autori necunoscuţi au înlăturat luni tricolorul de pe catargul de lângă statuia ostaşului român din Sfântu Gheorghe şi au desfăşurat în locul acestuia drapelul secuiesc. In pofida ecoului din presă, manifestarea de la 1 decembrie, din Sfântu Gheorghe, s-a desfăşurat în mod paşnic, fără incidente. Demonstraţia a pornit ieri la prânz de lângă jandarmerie spre locul de desfăşurare a manifestării dedicate zilei de 1 decembrie. La manifestarea din faţa Pieţei Mihai Viteazul au participat mii de persoane, mai mulţi în comparaţie cu anii trecuţi. Grupul localnicilor s-a distanţat de membrii Noii Drepte. Maşinile poliţiei şi ale jandarmeriei au reprezentat linia de separaţie între localnici şi membrii Noii Drepte. Membrii organizaţiei extremiste – aproximativ 80 de persoane – au mărşăluit cu drapelul alb-verde şi cu tricolorul. In comparaţie cu anii precedenţi, au scandat lozinci mai moderate şi parcă şi însufleţirea lor a fost mai slabă. România Mare cu vechile graniţe!, Noua dreaptă pentru România!, România este patria noastră, nu plecăm de aici!, România este stat naţional unitar!, Harghita şi Covasna – pământ românesc!, Limba română este singurul stăpân! – au scandat membrii formaţiunii. Sloganul Afară cu maghiarii din ţară!, promovat anii trecuţi probabil la apelul autorităţilor, nu a fost scandat de această dată. In timpul demonstraţiei Noii Drepte, desfăşurate sub cordonul forţelor de ordine publică, nu au avut loc incidente. Membrii organizaţiei au fost dirijaţi în partea dreaptă a grupului statuar Mihai Viteazul, iar cu puţin înainte de sfârşitul manifestării au fost conduşi la autoturismele lor. Pe urmele drapelului pierdut Demonstraţia dedicată zilei de 1 decembrie a fost precedată de scandalul drapelului, care a căpătat dimensiuni naţionale. Conform ştirilor relatate de agenţiile de presă, dispariţia drapelului le-a fost anunţată autorităţilor de către Ioachim Grigorescu, colonel în rezervă. Grigorescu a declarat: prefectul Sebastian Cucu s-a grăbit să ajungă la faţa locului cu un nou drapel. Ioachim Grigorescu, preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război filiala Covasna, a ajuns recent în atenţia presei atunci când cu ocazia manifestării din Sfântu Gheorghe, dedicate împlinirii a 70 de ani de la intrarea armatei române în oraş, a dorit cu orice preţ să arboreze drapelul român pe turla primăriei. Antal Arpad, primarul oraşului Sfântu Gheorghe, a reacţionat la cele întâmplate. Edilul oraşului a condamnat într-un comunicat îndepărtarea drapelului român. In caz a luat cuvântul şi Vasile Dâncu, vicepremier şi ministru al dezvoltării regionale, care a participat ieri, la festivităţile de la Alba Iulia . Conform agenţiei de ştiri Agerpres, el a numit incidentul drept unul regretabil. El consideră că nu incidentul cu drapelul defineşte relaţia dintre români şi minoritatea maghiară din România. Vicepremierul a făcut declaraţii şi despre mitingul de la Miercurea Ciuc, organizat sâmbătă de către PCM, la care participanţii au cerut respectarea promisiunilor făcute în proclamaţia de la Alba Iulia, din 1918, şi recunoaşterea constituţională a drepturilor maghiarilor. El a declarat că toţi cetăţenii români trebuie să înţeleagă că legea fundamentală română şi legile trebuie respectate. El a mai adăugat: siguranţa naţională a României şi independenţa ei nu sunt în pericol nici în situaţia în care unii încalcă uneori graniţa legalităţii. In opinia lui Dâncu, România a reuşit să elaboreze legi corecte pentru minorităţile sale şi aceste norme juridice fac posibilă exprimarea identităţii lor etnice şi minoritare. Cazul drapelului a provocat o mare vâlvă pe reţelele de socializare. Deşi cazul a avut într-un loc foarte circulat, martorul nu a vorbit încă public şi nu au fost realizate nici fotografii ale drapelul secuiesc care flutura acolo – au declarat mai multe persoane. Mădălin Guruianu, consilier local, preşedintele filialei PNL Sfântu Gheorghe, a salutat reacţia urgentă a lui Antal Arpad şi şi-a exprimat speranţa că autorii vor fi prinşi şi sancţionaţi cât mai repede posibil. In caz contrar, conducătorii locali ai unor instituţii de stat – de exemplu poliţia şi Serviciul Român de Informaţii – ar trebui să îşi dea demisia. (Sursa: cotidianul Haromszek nr. 7662 din 02.12.2015, autor Farcadi Botond)

Percheziţii la domiciliu şi reţineri în Trei Scaune de Sus / Alarmare cu terorişti secui

Conform DIICOT şi Serviciului Român de Informaţii, liderul local al HVIM a dorit să pună la cale o explozie la Târgu Secuiesc. Filiala HVIM Transilvania afirmă că suspiciunea este nefondată, că împotriva membrilor a fost demarată o acţiune de comando şi că la ei au fost găsite doar petarde şi obiecte pentru airsoft. În data de 30 noiembrie, la orele 14:00, la cererea lui Ruxandru Grecu, judecător în cadrul secţiei penale a Curţii de Apel Bucureşti, în baza cererii DIICOT şi a dosarului 7350/2/2015, peste zece procurori au organizat o percheziţie la domiciliu la locuinţa şi firma lui Beke Istvan Attila, preşedintele filialei din Târgu Secuiesc a HVIM. În seara zilei respective a fost dus la alte audieri la Bucureşti. De ieri după-amiază, emisiunile de ştiri au citat în permanenţă comunicatul DIICOT, conform căruia autorităţile de stat au zădărnicit o acţiune teroristă de pe Pământul Secuiesc. Soţia suspectului a dezminţit pentru publicaţia noastră acuzaţiile autorităţii, invocând nevinovăţia. Au pus sechestru pe petardele de revelion şi pe artificiile de tort. În mandatul de percheziţionare a domiciliului lui Beke Istvan Attila nu figurează motivul, ci este invocat doar un număr de înregistrare. Percheziţia la domiciliu a durat de la orele dimineţii până la orele 20:30. În cadrul acţiunii, în locuinţa sa au fost găsite obiecte pe care le putea deţine absolut legal: de exemplu un drapel ungar, un drapel şi tricouri cu sigla HVIM. Ceea ce i-a deranjat pe procurori a fost linia directoare a HVIM. Percheziţia la domiciliu a avut loc în prezenţa fiicei de 13 ani a lui Beke Istvan, care a suferit în urma a ceea ce s-a întâmplat în locuinţa lor. Din biroul BIA Electronic au luat hard-diskurile calculatoarelor şi laptopul lui Beke Istvan Attila. La locul de muncă al soţilor Beke au lăsat un mare haos şi mizerie. Din cauza faptului că preşedintele HVIM este şi cetăţean ungar, cei de la HVIM au cerut deja în ziua respectivă ajutor din partea consulatului. Beke Csilla, soţia suspectului, ne-a declarat: percheziţii la domiciliu au fost făcute luni în patru locuri. La sediul firmei au lăsat un haos de nedescris şi au făcut ca firma să devină nefuncţională. Conform procurorilor, au căutat arme şi obiecte pirotehnice, iar în locul acestora au confiscat laptopuri, hard-discuri, instrumente de stocare a datelor, drapel secuiesc, tricouri cu HVIM, sirene airsoft, dispozitive de iluminare pe timp de noapte, petarde expirate şi artificii pentru tort. Soţul meu a fost luat într-un mod mârşav din oraş. După ce nu a mâncat şi nu a băut o zi, a fost supus unor audieri la Bucureşti. Nu i s-a asigurat translator. Procesul verbal a fost redactat doar în limba română. S-au legat de avocatul Kiss Istvan, care nu l-a putut însoţi. Atât soţul meu cât şi familia au fost supuse unei acţiuni de intimidare de peste zece ore. Este vorba despre o teroare psihică! Marţi în zori mi s-a comunicat că există un mandat de arestare, că a fost dispusă arestarea lui pentru 24 de ore şi că nu pot lua legătura cu el. Acest lucru nu mi s-a mai permis de luni seara. La insistenţele mele, întrebând de ce este tracasat, de ce este acuzat şi suspectat, mi s-a răspus – de parcă eu ar trebui să ştiu: terorism, doamnă! Atragerea atenţiei a reuşit, prin acuzaţiile lor fictive şi născocite. Intimidarea nu a provocat altceva decât repulsie şi ură. Prezumţia de nevinovăţie nu i se cuvine secuiului simplu sau unui lider al HVIM – s-a plâns Beke Csilla. Ieri dimineaţă o echipă de la combaterea terorismului, formată din 18 persoane, a bătut din nou la uşa unui membru HVIM. S-a efectuat o percheziţie la domiciliu la Hodor Istvan, proprietarul Vicus Kerteszet din Lunga. Hodor a fost audiat ca martor la Sfântu Gheorghe, după care i s-a permis să se ducă acasă. Ieri după amiază, cei de la combaterea terorismului s-au aflat din nou în oraşul breslelor. Conform informaţiilor pe care le deţinem, ar putea urma noi arestări.

Politicieni din Trei Scaune despre caz. Le-am cerut politicienilor din Târgu Secuiesc, din Trei Scaune, să-şi exprime opinia despre cele întâmplate. Bokor Tibor, primarul oraşului Târgu Secuiesc, nu ştia despre caz şi tocmai din această cauză nu a vrut să facă declaraţii. Kulcsar Terza Jozsef, preşedintele filialei judeţene a PCM a declarat: Pentru ca acest lucru să fie o provocare, acuzaţiile sunt prea grave, cu astfel de acuzaţii nu te poţi juca. Autorităţile române trebuie să dispună de dovezi concrete. După cum a declarat, nu crede ca oamenii cu sentimente maghiare, cei de la HVIM, să fie terorişti. Noi, secuii, maghiarii, luptăm cu instrumente democratice pentru autonomie. Cei de la combaterea terorismului trebuie să îşi demonstreze de urgenţă afirmaţiile, deoarece nu este vorba despre o acuzaţie de furt de găini. În cazul în care nu îşi pot dovedi afirmaţiile, va deveni din nou evident că această ţară urmăreşte de 97 de ani ca noi, maghiarii, să fim desfiinţaţi. Partidelor politice din ţară şi bisericilor le transmit să fim solidari, să învăţăm de la români. Ei dau dovadă de solidaritate indiferent de războiul intern din sfera politică. Și noi, maghiarii, trebuie să procedăm la fel – a spus el. El a fost foarte surprins de cazul din Târgu Secuiesc, deoarece îi cunoaşte pe cei care îşi desfăşoară activitatea în cadrul altor partide şi organizaţii şi afirmă că toţi doresc să lupte pentru autonomie prin instrumente democratice. În opinia sa, cazul poate fi o provocare şi o intimidare din partea puterii române. În opinia lui Fejer Laszlo Odon, parlamentar din Târgu Secuiesc, este inimaginabil ca aşa ceva să se întâmple în oraşul său natal. Poate că posturile de televiziune au tratat ca pe o senzaţie ştirea. În opinia sa, acest lucru nu poate fi adevărat. În cadrul fiecărei naţiuni există capete încinse. Pot să accept acest lucru, însă mi se pare exagerat să se spună că cei de la HVIM ar fi terorişti. Pentru mine este o enigmă cum ar fi putut fabrica o bombă din lumânări de tort. Nu pot să cred aşa o prostie – ne-a declarat el. Pe Tamas Sandor, preşedintele UDMR Trei Scaune, preşedintele consiliului judeţean, l-am căutat telefonic, însă nu am reuşit să discutăm cu el. Presupuse acuzaţii Conform comunicatului publicat pe site-ul DIICOT, suspecţii au fost reţinuţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tentativă la infracţiunea de acţiuni împotriva ordinii constituţionale şi nerespectarea regimului materiilor explozive. Cazul din Târgu Secuiesc a fost derulat de procuratură, cu ajutorul Serviciului Român de Informaţii (SRI). Potrivit comunicatului procuraturii, bărbatul din Târgu Secuiesc a reprezentat obiectivele revizioniste-separatiste derulate în Transilvania de structura ungară a HVIM, s-a pregătit de restabilirea Ungariei Mari. Conform reprezentantului Serviciului Român de Informaţii, serviciul secret l-a urmărit de mult timp pe tânăr. Conform suspiciunii procuraturii, el a dorit să pună la cale detonarea unei bombe artizanale în cadrul manifestării din Târgu Secuiesc, organizate cu ocazia sărbătorii naţionale române. Ovidiu Marincea, consilierul directorului SRI, a declarat: a fost monitorizat de mult timp (tânărul reţinut), iar viaţa sau integritatea cetăţenilor români nu s-au aflat nici un moment în pericol. Conform relatărilor posturilor române de televiziune, suspectul care a fost dus la Bucureşti s-a aflat în posesia unui dispozitiv care ar fi putut provoca moartea a zeci de oameni în cazul în care ar fi fost detonat împotriva participanţilor paşnici. După cum s-a spus, tocmai voia să plece de acasă cu dispozitivul periculos atunci când oamenii DIICOT şi ai SRI au pătruns în casa lui şi l-au prins. Se spune că era urmărit din luna octombrie, după ce a reieşit că se află în posesia unor materiale periculoase, care pot fi detonate de la distanţă. Conform Digi 24, suspectul, împreună cu colegii său, mergeau la un poligon să exerseze. Aici au realizat dispozitivul format din 400 de obiecte pirotehnice. Posturile de ştiri au relatat în permanenţă că autorităţile şi-au făcut datoria la modul deosebit iar viaţa cetăţenilor români nu s-a aflat în pericol nici un minut. RTV1 a informat mai echilibrat în ediţia de ştiri de seară. A intervievat locuitori din Târgu Secuiesc care consideră absurde sau o diversiune ştirile legate de planul unui eventual atentat terorist.

UDMR face apel la moderaţie. După cum a relatat într-un comunicat, UDMR condamnă orice acţiune violentă şi se delimitează de manifestările extremiste care generează tensiuni între comunităţi. Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a reacţionat la ştirile de presă conform cărora preşedintele filialei din Târgu Secuiesc a HVIM s-a pregătit, conform autorităţilor, de un atentat cu ocazia sărbătorii naţionale a României. În această ţară putem obţine progrese prin convieţuire paşnică, prin toleranţă, respect reciproc şi edificarea viitorului – se menţionează în comunicatul Uniunii. Preşedintele UDMR şi-a exprimat speranţa că autorităţile îşi desfăşoară în mod corect activitatea şi face apel la luciditate în privinţa factorilor publici. Cazul tânărului reţinut a fost discutat ieri seară la tribunalul Bucureşti. Până la închiderea ediţiei nu au sosit ştiri despre arestarea sa preventivă. Conform ştirii Agerpres, tânărul a fost anchetat de procuratură şi în cazul drapelului de doliu amplasat cu ocazia sărbătorii naţionale de anul trecut, la Târgu Secuiesc, însă într-un final cazul a fost închis. (Sursa: cotidianul Haromszek nr. 7662 din 02.12.2015, autor Iochom Istvan)

Organizaţia extremist-naţionalistă Noua Dreaptă a mărşăluit din nou / Diversiune la Sfântu Gheorghe

Organizaţia xenofobă Noua Dreaptă a mărşăluit din nou la Sfântu Gheorghe. Este pentru a patra oară când gruparea care se declară urmaşă a Gărzii de Fier fasciste soseşte în vizită în Trei Scaune. Cu ocazia sărbătorii naţionale române, Noua Dreaptă a mărşăluit la Sfântu Gheorghe cu drapele cu crucea celtică. Membrii organizaţiei – care şi anul acesta s-au separat vizibil de coloana formată din localnici români – au fost mai reţinuţi ca anul trecut. Nu au scandat sloganuri expres antimaghiare. Liderul lor afirmă că nici anul trecut nu au scandat astfel de sloganuri. – Noua Dreaptă nu a scandat niciodată afară cu maghiarii din ţară. Noi am scandat afară cu duşmanii din ţară – a declarat Tudor Ionescu, deşi înregistrarea video realizată anul trecut îl contrazice. Preşedintele organizaţiei care între timp a înregistrat şi un partid afirmă că românii oprimaţi de aici au nevoie de sprijin. In opinia sa, oraşul este condus de un primar şovin, care nu are pentru români nici măcar atâta respect încât să participe la sărbătoarea naţională. După părerea sa, autonomia contravine articolului 1 din Constituţie şi este o formă de organizare nedorită, pentru că văd că şi scoţienii şi catalanii au început tot cu autonomia, iar acum vor deja independenţă. Localnicii sunt deranjaţi de faptul că organizaţia venită din altă parte mărşăluieşte în Sfântu Gheorghe. – Este de-a dreptul revoltător. Ăştia n-ar avea ce căuta aici. Ăştia vin de peste munţi şi cred că sunt invitaţi de către prefect şi au îndrăzneala să ne ponegrească. Dacă prefectul nu ar vrea ca ei să vină aici, le-ar putea spune: voi sărbătoriţi acasă la voi, noi la noi, şi sunt sigur că nu ar mai veni – a declarat Eross Peter. – Nu este în regulă. Trăim cu toţii aici, şi ei, şi noi, toată chestia asta nu are nici un sens. Din păcate, cei care fac circ vin din alt judeţ, cei care trăiesc aici nu fac o asemenea prostie – a declarat David Andras. (Sursa: cotidianul Szekely hirmondo nr. 231 din 02.12.2015, autor Erdely Andras)

Csibi Barna pus sub acuzare

Parchetul de pe lângă Judecătoria Miercurea Ciuc l-a pus sub acuzare pe Csibi Barna pentru deţinere şi comercializare de simboluri fasciste, rasiste şi xenofobe, în timp ce acuzaţiile împotriva lui Petras Janos Laszlo, cetăţean ungar, solistul vocal al formaţiei Karpatia, sunt cele de propagare a ideilor naţionaliste. Portalul Hotnews, făcând referire la comunicatul Parchetului General, din iunie anul trecut, vorbeşte despre faptul că, Csibi Barna, în calitate de administrator al firmei H.S. SRL, a comercializat tricouri inscripţionate cu inscripţii naţionaliste şi xenofobe, dar printre acestea s-au găsit şi 11 hărţi ale Ungariei Mari, cu inscripţia Jobbik Magyaroszagert Mozgalom. Printre produsele criticate de către procurori se află şi tricouri inscripţionate cu harta Ungariei Mari, pe care figurau următoarele inscripţii: A magyar fold nem elado (Pământul ungar nu este de vânzare), Igazsagot Magyarorszagnak! Justice for Hungary! (Dreptate pentru Ungaria! Justice for Hungary!). Cazul a fost înaintat Judecătoriei Miercurea Ciuc. (Sursa: cotidianul Csiki Hirlap nr. 233 din 03.12.2015)

Ei au vrut să fie o glumă, însă autorităţile au luat-o în serios / Nu era un plan terorist!

Conform rechizitoriului DIICOT, Beke Istvan intenţiona să detoneze o bombă artizanală în ziua de 1 decembrie – cel puţin asta au discutat membrii HVIM la întâlnirea din 10 octombrie, la care a fost prezent şi Hodor Istvan din Lunga (audiat şi el). L-am întrebat pe Hodor ce schimbări produc aceste dovezi în cazul lui Beke Istvan. Interviu în exclusivitate. – Conform rechizitoriului DIICOT, în data de 10 octombrie aţi discutat codificat, folosind cuvântul pizza, despre o bombă artizanală, pe care urma să o detonaţi într-un tomberon în ziua de 1 decembrie, în apropierea statuii lui Gabor Aron. Aşa au stat lucrurile? – Situaţia este mai complicată. Noi, membrii HVIM, am fost interceptaţi întotdeauna, şi ne era clar acest lucru, ca atare am provocat nu o dată discuţii care ar fi putut atrage atenţia autorităţilor. La data sus-menţionată eram la firma lui Beke Istvan şi s-a pus problema că ar fi bine să procurăm o bombă de jucărie pentru airsoft. Beke a spus atunci că nu trebuie comandată, pentru că o poate confecţiona el şi poate fi detonată de la distanţă. În momentul acela, unul dintre HVIM-işti a spus, din glumă, ce ar fi dacă am detona de la distanţă această jucărie, căreia i-am spus pizza, în ziua de 1 decembrie. Szocs Zoltan (preşedintele transilvan al HVIM) a şi glumit, spunând cum s-ar arunca atunci pe burtă soldaţii aflaţi la defilare. Toată această istorie cu pizza a fost doar atât, o presupunere. Am făcut multe astfel de presupuneri. Szocs Zoltan, de exemplu, a spus ce ar fi dacă s-ar închide drumul spre Poiana Sărată şi s-ar cere paşapoarte. Au fost doar presupuneri, nimic altceva şi nu a existat nici un plan. – Dacă ştiaţi că sunteţi interceptaţi, de ce aţi spus aşa ceva? Nu v-aţi gândit că ulterior totul ar putea fi întors împotriva HVIM? – Am vrut să ne convingem cât suntem de supravegheaţi. Am spus că măcar dobândim experienţă. Însă toată această poveste cu pizza a şi fost atunci abandonată. Ulterior, Szocs Zoltan m-a întrebat la telefon dacă am primit sau nu pizza, însă eu deja şi uitasem despre ce discutasem anterior. Nu ne-am gândit că va ieşi un circ atât de mare, ne-am gândit cel mult că va veni poliţia din Târgu Secuiesc sau cea judeţeană, şi ne va duce la audieri. I-am spus şi procurorului că dacă am fi vrut într-adevăr să facem ceva, nu am fi discutat asta într-un loc public ştiind că suntem interceptaţi, ci am fi discutat afară, în natură, unde ne-am închide până şi telefoanele. – Aţi spus anterior că Beke Istvan va fi lăsat să plece acasă până de Crăciun. După toate acestea, sunteţi la fel de încrezător? – Cred că nu va fi închis, pentru că nu a făcut nimic. Faptul că nu avea autorizaţie pentru petarde înseamnă cel mult o amendă. Numai că autorităţile şi presa de limbă română au exagerat cazul. (Sursa: cotidianul Szekely hirmondo nr. 234 din 07.12.2015, autor Nagy Sz. Attila)

Nu şi-au luat în serios propriile promisiuni

Acum, după 1 decembrie, cred că, merită să punem în pagină câteva idei, sentimente. După cum ştim, în Proclamaţia de la Alba Iulie, din 1918, reprezentanţii românilor din Transilvania au promis multe lucruri naţionalităţilor ce trăiau aici, pe care nu le-au dat nici de atunci şi, din aceasta se vede că nici nu gândeau serios acest lucru. Încă la începutul anilor 20, conducerea României, transformată brusc într-o ţară mare, a încercat să aducă în satele din Ținutul Secuiesc funcţionari în legătură cu care, familiilor de aici, le-au rămas amintiri neplăcute până astăzi. De multe ori, utilizarea limbii maghiare, vorbitul în limba maghiară provoca accese de furie din partea unor funcţionari aduşi aici, ce lucrau în primării sau în oficiile poştale. Bunicii mei şi alţi vârstnici mi-au povestit multe despre acele timpuri. Atunci trecuseră doar câţiva ani de la promisiunile de la Alba Iulia, acolo unde, printre altele, s-a promis utilizarea deplină a limbii materne în învăţământul public, administraţia publică şi justiţie. Nu mult după aceasta, în România de atunci nu le-a fost ruşine să se introducă prevederea că, în presă denumirile de localităţi era permis să apară doar în limba română, chiar şi în presa de limbă maghiară. Această măsură nesimţită a fost introdusă din nou, mult mai târziu, spre sfârşitul regimului Ceauşescu, iar astfel a apărut situaţia că, numele oraşelor, satelor din Ținutul Secuiesc puteau fi scrise doar în limba română, în timp ce Paris, Moscova, Ierusalim etc., puteau fi utilizate în limba maghiară. Deci, statul român dintotdeauna, indiferent de regim, întotdeauna, a acţionat pentru reducerea utilizării limbii maghiare. Si acesta a fost un motiv grav pentru care, după primul război mondial, mai multe sute de maghiari au părăsit Transilvania. Aici este important să amintim faptul că, românii din Transilvania s-au înmulţit numeric permanent pe teritoriul fostei Ungarii, la fel şi în ceea ce priveşte şcolile lor. In ultima sută de ani, pe lângă pierderea gravă a spaţiului de către maghiarimea din Transilvania, România, după cum se ştie, s-a descotorosit sau a pierdut aproape complet, cine cum vrea, de minoritatea germană, evreii din România au părăsit până aproape la ultimul om ţara, la fel şi armenii şi aşa mai departe. Merită să amintim de toate aceste cuceriri acum, în vremea zilei naţionale şi atunci când reprezentanţii guvernului românesc şi alţi concetăţeni români poartă o luptă permanentă împotriva utilizării limbii maghiare, a inscripţiilor în limba maghiară. Merită să fim atenţi şi la bunătăţi cum sunt, să spunem, Cluj-Napoca, capitala Transilvaniei, unde aproximativ 18,5 din populaţie este maghiară. Dacă ne uităm la denumirile străzilor, ale pieţelor publice, vedem că numele de origine maghiară nu ating nici măcar 1%. Mai mult, în alte oraşe din Transilvania situaţia este şi mai rea. In ultimul sfert de secol, batjocorirea indicatoarelor cu denumirile în limba maghiară ale localităţilor din România poate fi urmărită ca o linie roşie, de la Casin până la Satu Mare şi de la Baraolt până la Reghin. Desigur, autorităţile nu i-au prins pe autori. Aici trebuie să amintesc faptul că, pe harta din manualul românesc de geografie din anii 1930, cum se poate vedea şi în imagine, Csikszereda figurează ca Sereda Ciuc, iar Sepsiszentgyorgy figurează ca Săn George. Conform acesteia, denumirea Miercurea Ciuc este o invenţie mai târzie. Nici nu aş fi adus în discuţie toate acestea dacă răutatea nu ar fi prezentă permanent în ultima sută de ani în politica din ţară, în viaţa publică, în ceea ce priveşte eliminarea limbii maghiare, cu mijloace variate. Proclamaţia de la Alba Iulia din 1918 nu a fost şi nu este luată în considerare de conducerea actuală şi de cea din toate timpurile, dar acelaşi lucru este şi în o bună parte din modul de gândire publică. Este de condamnat şi de plâns faptul că, o mare parte a elitei liderilor români şi a societăţii româneşti în sine, în loc să îi considere pe maghiarii de aici drept o valoare, ne prezintă cu suspiciune drept un pericol, puterea românească se comportă faţă de noi tocmai în acest fel. Tara, naţiunea majoritară sunt mai bogate dacă aici trăiesc şi naţionalităţi, iar dăinuirea lor, dezvoltarea lor ar trebui susţinută consecvent, onest de către stat. O mare datorie a românilor faţă de noi este aceea că nu şi-au luat în serios, nici până astăzi, propriile promisiuni. Nici măcar 100 de ani nu au fost suficienţi, nu s-a găsit atâta înţelepciune încât să recunoască faptul că, şi pentru ei este bine, este normal, dacă noi maghiarii ne simţim acasă, aici, în România. Este adevărat şi faptul că, noi, maghiarii din Transilvania de astăzi, suntem laşi, nu ne folosim de posibilităţile existente. Se vede foarte puternic în noi indiferenţa. In Ținutul Secuiesc este caracteristic faptul că, în multe instituţii, nici chiar în antetul actelor nu apar datele consiliului, spitalului, firmei sau composesoratului. Datele noastre ar putea apărea în limba maghiară şi pe ştampile, dar de multe ori nu facem nici acest lucru. In multe alte locuri apare delăsarea, dezinteresul, lipsa de respect faţă de noi înşine… In final, tot în legătură cu 1 decembrie, merită să amintim Regiunea Autonomă Găgăuză din Republica Moldova, care a obţinut autonomia în 1994. Eu aş dori ca Republica Moldova să se unească cât mai repede cu România şi să aducă cu ea Găgăuzia, iar astfel România ar fi mai bogată cu o regiune autonomă, ar primi o regiune pe care nu ea a înfiinţat-o… Noi ar trebui să ştim că este vorba despre o regiune cu o suprafaţă cât aproximativ jumătate din judeţul Harghita, cu o populaţie cât scaunele Ciuc şi Gheorgheni luate împreună. Dacă ştim acest lucru, merită să conştientizăm în noi înşine că, guvernatorul Regiunii Autonome Găgăuze, başcanul, care este ales de locuitorii acestei regiuni, are atribuţii serioase, de exemplu, are drept de veto în ceea ce priveşte numirea şefilor poliţiei, serviciilor secrete din regiune. In afară de aceasta, başcanul, care în momentul de faţă este o doamnă frumoasă, este membru permanent al guvernului central, indiferent de componenţa guvernului de la Chişinău. Găgăuzii au reuşit în urmă cu 21 de ani să obţină ca în regiunea autonomă să se folosească oficial trei limbi, găgăuza, româna şi rusa. După cum ştim, până acum, elita politică din România nici nu a dorit să audă despre lucruri asemănătoare, tratează formele de autodeterminare europene, ce funcţionează bine, drept un tabu. Pentru mine, 1 decembrie a fost un lucru bun deoarece am citit din nou ceea ce ne-au promis concetăţenii noştri în 1918, îmi este ruşine de ceea ce am obţinut noi aici, în România actuală şi le ţin pumnii găgăuzilor pentru noi succese şi pentru a se uni cu România. Iar astfel, componenţa etnică a României va fi mai bogată, vin ruşi, găgăuzi şi alţii, care nu aşteaptă 100 de ani. Mai mult, aşa cum vedem mai nou, pot veni şi alţii care vor solicita mai mult şi, la revendicarea drepturilor nu se vor gândi la paşi mici… Iar dincolo de toate, vă doresc un advent binecuvântat. (Sursa: cotidianul Csiki Hirlap nr. 236 din 08.12.2015)

Conferinţă despre autonomie la Braşov / Românii şi maghiarii împreună sau pe căi separate?

Braşov a fost a treia staţie a seriei de conferinţe pe tema autonomiei, demarate în anul 2013 în oraşul Sfântu Gheorghe şi organizate anul trecut în oraşul Târgu Mureş, la iniţiativa Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT). La masa rotundă bilingvă româno-maghiară, organizată pe tema regionalismului, federalismului şi a autonomiei, activiştii civili şi-au exprimat ideile în legătură cu relaţia româno-maghiară, mişcările regionale transilvănene şi şansele federalismului în România. Primul care a luat cuvântul a fost politologul Bakk Miklos, care a amintit de procesele pozitive din sfera societăţii transilvănene. El a vorbit despre modelele democratice autoguvernamentale în curs de consolidare şi organizările sociale înfiinţate, de exemplu în domeniul protecţiei mediului. El a arătat că este în curs de formare o identitate transilvăneană comună. Toro T. Tibor, vicepreşedintele PPMT, este de părere că în privinţa relaţiei româno-maghiare, se poate constata că una din sursele de conflict este definirea statutului Transilvaniei. In opinia politicianului, constituţia română din 1923, care defineşte ţara drept un stat naţional omogen, a provocat prejudicii care se resimt până în momentul de faţă şi a pus în paranteză problema Transilvaniei. Izsak Balazs, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, a declarat cu ocazia analizării relaţiei româno-maghiare că în opinia CNS, înfăptuirea autonomiei este indispensabilă prin instrumentele constituţionale. Pentru obţinerea autodeterminării, Izsak consideră necesară crearea unor relaţii bune româno-maghiare, între cele două state şi în sfera naţionalităţilor din Transilvania. Hans Hedrich, activist civil, vicepreşedintele Asocieţiei Neuer Weg, a numit drept o decizie greşită faptul că încercăm să înţelegem relaţia româno-maghiară prin intermediul analizării relaţiei dintre Bucureşti şi Budapesta. El a propus să încercăm să ne soluţionăm problemele controversate concentrându-ne pe propriile noastre probleme. Fancsali Erno, preşedintele filialei din Cluj a PPMT, a atras atenţia asupra paralelismelor societăţilor române şi maghiare din Transilvania, care îngreunează crearea unui dialog real. Ambele naţiuni se confruntă cu complexul trianonian – a constatat jurnalistul Adrian Szelmenczi, colaborator Active Watch. In opinia sa, în Bucureşti aproape că nu se vorbeşte despre problemele reale ale relaţiei româno-maghiare. După cuvântările de introducere, invitaţii au vorbit despre consolidarea mişcărilor regionale din Transilvania. Mircea Dăian, jurnalist, fondatorul Ligii Transilvania Democrată, a descris organizarea de stat din România ca pe un sistem hipercentralizat şi a declarat că este nevoie de transilvanizarea României. El a spus că doar după o organizare federală şi o reorganizare consideră posibilă modernizarea ţării. In opinia lui Adrian Szelmenczi, aceste mişcări regionale obţin în momentul de faţă ceea ce şi-au fixat ca obiectiv serviciile secrete române: amplificarea neîncrederii între români şi maghiari. In ceea ce priveşte problematica regionalizării, Szelmenczi consideră că nu există o dezbatere de fond la Bucureşti. Szilagyi Ferenc, profesor universitar, preşedintele Consiliului Autonomiei din Partium, a declarat că federalizarea României este interesul fundamental al popoarelor care trăiesc aici. In opinia acestuia, majoritatea decisivă a diasporei care a emigrat trăieşte într-un stat federalizat sau regionalizat. Pentru înfiinţarea aici, acasă, a regiunilor este nevoie de o identitate regională puternică. In legătură cu acest lucru, a mai spus: regiunile nu trebuie înfiinţate, ci recunoscute. (…) In opinia lui Bakk, în contextul regiunilor pe criterii etnice, caracterul etnic al unui teritoriu nu poate fi schimbat. Mircea Dăian a fost de acord cu principiile schiţate şi a declarat că în ceea ce priveşte adoptarea unor decizii legate de federalism, Bucureştiul nu poate fi exclus. Este nevoie de asemenea de o edificare de jos în sus, sprijinită de tineri politicieni. Toro T Tibor a numit Partidul Popular drept un partid federalist şi a spus că aşteaptă prezenţa acelui partid românesc pentru care aceste principii sunt importante. Hans Hedrich, activist civil, a insistat asupra demarării descentralizării şi a spus că există puţine şanse ca actuala sferă politică bucureşteană să-şi schimbe viziunea. In primul rând alegătorii trebuie convinşi de esenţa federalizării şi nu politicienii. In opinia jurnalistului, aspiraţiile federaliste se limitează exclusiv asupra Transilvaniei Atitudine antimaghiară în curs de amplificare Colaboratorul Active Watch a prezentat în cuvântarea sa cazurile antimaghiare din ultima perioadă, pe care le monitorizează prin intermediul organizaţiei lor. Maghiarii din Transilvania sunt persecutaţi sistematic şi planificat – a declarat Szelmenczi. Hans Hedrich a propus ca în locul expresiei de minoritar, formatorii de opinie să folosească denumirea de minoritate naţională indigenă. Sandor Krisztina, preşedintele executiv al CNMT, moderatoarea discuţiei, a amintit de întâmplările antimaghiare (cele 12 care au avut loc între 24 noiembrie şi 4 decembrie) care într-un fel sau altul au lezat drepturile comunităţii noastre. In legătură cu acest lucru, Izsak Balazs a subliniat că era de aşteptat ca vechea nomenclatură postcomunistă să încerce să demonstreze – prin intermediul unor declaraţii antimaghiare artificial create – că ei sunt singurii capabili să menţină ordinea în ţară. (Sursa: cotidianul Haromszek nr. 7672 din 14.12.2015)

Despre Pământul Secuiesc, altfel…

O conferinţă de specialitate, care ar fi găzduită de către Universitatea Maghiară de Știinţe Sapientia din Transilvania şi în cadrul căreia cercetătorii şi reprezentanţii celor mai diferite ramuri ştiinţifice şi-ar prezenta studiile şi cercetările, ar fi o acţiune mai puţin spectaculoasă în comparaţie cu o demonstraţie care mobilizează zeci sau sute de mii de persoane. Rezultatul congresului secuiesc anunţat pentru anul viitor de CNS ar putea fi cel puţin la fel de important – în cazul în care va adera şi elita ştiinţifică din regiunea sau din întreaga lume – ca şi marele marş secuiesc care a indicat cel mai clar susţinerea comunitară a mişcării. Ar fi bine să se acorde răspunsuri ştiinţifice la acele întrebări pe care le-a ridicat Izsak Balazs. Aceste întrebări există şi în sfera membrilor comunităţii şi dacă nu există răspunsuri liniştitoare, atunci apare neîncrederea şi suspiciunea: oare nouă ne va fi mai bine dacă Pământul Secuiesc va deveni autonomă, ce înseamnă tot acest lucru din punct de vedere economic, cât de viabilă este regiunea, cine şi în ce mod produc resursele noastre naturale? Iniţiativa este binevenită deoarece face apel la realizarea unei viziuni comune, face apel la locuitorii de pe Pământul Secuiesc, la cercetătorii care trăiesc în diferite locuri ale lumii dar care au anumite legături cu regiunea, prin prisma cercetărilor lor. Cel mai mare rezultat al congresului secuiesc planificat ar putea fi în mod indiscutabil urnirea din loc a discursului şi viziunii privind autonomia din acea fundătură în care a ajuns din cauza sferei politice. Cerinţa noastră autonomistă se confruntă în mod neschimbat cu refuzul dur al elitei bucureştene. Trebuie să facem o trecere în revistă a instrumentelor care ne stau la dispoziţie, ar trebui să edificăm instituţiile şi organizaţiile, ar trebui să practicăm ideea asocierii, formele colaborării în domenii precum educaţia şi agricultura, turismul, sfera autoguvernării, dat fiind faptul că în privinţa dezvoltării regiunii, nu putem conta pe Bucureşti, ci pe noi înşine. (Sursa: cotidianul Haromszek nr. 7673 din 15.12.2015, autor Farcadi Botond)

Biroul de presă al Centrului European de Studii Covasna – Harghita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*