MAE, nicio sancțiune în cazul batjocoririi memoriei eroului Ion Şiugariu!

Ministerul Afacerilor Externe nu a aplicat nicio sancțiune diplomaților din cadrul Ambasadei României la Bratislava care au batjocorit memoria eroului Ion Şiugariu în august 2015.

Tînărul poet Ion SOREANU-ŞIUGARIU s-a născut pe 6 iunie 1914 la Băiţa, Tăuţii-Măgherăuş, şi a murit pe front, la numai 31 de ani, în ziua de 1 februarie 1945, pe podul de pe rîul Hron de la intrarea în localitatea Brezno, Slovacia. Făcea parte din armata română de eliberare cu care a intrat în oraşul slovac şi se ocupa de aprovizionarea cu muniţie şi hrană. În urma soldaţilor români veneau şi trupele ruseşti, însă Ion Şiugariu a căzut secerat de gloanţe chiar pe podul de peste rîul Hron.

Primăria din Brezno s-a gîndit ca, în semn de recunoştinţă pentru jertfa sa, podul pe care a murit să poarte numele „Ion Şiugariu”, iar pe o clădire aflată în imediata vecinătate să fie pusă o placă comemorativă. Propunerea a fost făcută de Excelența Sa domnul Jan Gabor, ambasadorul Republicii Slovacia la București. În acest sens, a fost trimisă o scrisoare către Ambasada României din Slovacia, în care Primăria din Brezno se arată onorată să comemoreze sacrificiul eroului român Ion Şiugariu pentru eliberarea Slovaciei de sub jugul fascist.

Ambasada României a transmis un răspuns halucinant, în care se exprimă rezerve faţă de această iniţiativă, întrucît poetul este asociat cu „mişcarea fascistă”, de fapt legionară, asociată şi ea cu crimele de război. Exact în ziua în care podul din Brezno urma să poarte numele „Ion Şiugariu”, Ministerul Afacerilor Externe a remis un comunicat tardiv în care a recunoscut faptul că Ion Şiugariu nu a fost legionar şi nu a fost condamnat pentru crime de război şi genocid.

La începutul acestui an am solicitat MAE să-mi comunice ce sancțiuni au fost aplicate în acest caz diplomaților care au acționat defectuos și au batjocorit memoria poetului-erou Ion Șiugariu. Redau mai jos răspunsul MAE:

„Referitor la solicitarea dumneavoastră, vă transmitem următoarele: În urma controlului, ministrul afacerilor externe a dispus atenţionarea în scris a Ambasadei de la Bratislava cu privire la necesitatea realizării unei comunicări adecvate cu Centrala MAE în toate problemele aflate pe agenda de lucru a ambasadei, precum și chemarea în țară la consultări pe probleme specifice a factorilor de decizie din cadrul ambasadei în perioada 3-4 decembrie 2015. Direcţia Comunicare şi Purtător de Cuvânt”

Așadar, diplomații care și-au bătut joc de memoria poetului-erou Ion Șiugariu au primit o „bătaie de umăr” și sunt cel mai probabil în continuare la post, acționând se vede împotriva intereselor României și a eroilor săi.

One Response to MAE, nicio sancțiune în cazul batjocoririi memoriei eroului Ion Şiugariu!

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    *