Stema României nu este albastră, domnule Președinte!

În data de 22 decembrie Președintele Klaus Iohannis anunța pe Facebook (unde altundeva?!) că Administrația prezidențială are o nouă pagină de internet. „Îmi doresc o Administrație Prezidențială funcțională și deschisă către cetățeni, iar noul site are o pagină dedicată unde îmi puteți transmite mesajele voastre. Vă invit pe noul www.presidency.ro!”, transmite șeful statului în decembrie.

Am vizitat și eu noua pagină de internet a Administrației Prezidențiale. Îmi place. E modernă și practică. Ce am remarcat însă este dispariția drapelului național de pe această pagină și Stema României într-o singură culoare, albastru. După cunoștința mea, drapelul României și stema României sunt simboluri naționale a căror descriere, compoziție și coloristică sunt foarte clar precizate în legi și în Constituția României (aici și aici).

Trebuia schimbată vechea pagină de internet a Administrației Prezidențiale? Cu siguranță da. Arăta ridicol. Vechea pagină de internet a Administrației Prezidențiale avea însă prezente simbolurile României, drapelul național și stema României. Din păcate însă, Președintele Klaus Iohannis (sau poate cineva din anturajul lui) a găsit de cuviință să scoată drapelul național de pe pagina oficială a instituției, care poate fi considerată un sediul virtual al instituției. Nici la secțiunea „Președinte” a paginii de internet Președintele Iohannis nu găsește de cuviință să se afișeze cu drapelul României. Doar la secțiunea în care este prezentantă biografia lui Klaus Iohannis apare într-o fotografie, timid, și un drapel al României, în plan secund.

Prin comparație, Președintele Poloniei, Andrzej Duda, apare fotografiat alături de drapelul Poloniei chiar pe parima pagină a paginii de internet a instituției iar Stema Poloniei este viu colorată. La fel, pagina de internet a Președintelui Ungariei, Áder János, are Stema Ungariei în culorile oficiale și un careu în culorile drapelului Ungariei (drapelul Ungariei lipsește). Președintele Slovaciei, Andrej Kiska, manifestă și el respect față de simbolurile naționale pe pagina oficială a instituției.

Dacă Klaus Iohannis era președintele unei corporații private era fix problema lui ce fotografii postează pe pagina de internet și în ce culori afișează sigla firmei. Dar în acest caz vorbim de simboluri naționale, de lege și de respect. Stema României nu este albastră iar pagina de internet a Administrației Prezidențiale este sediul virtual al unei instituții publice, motiv pentru care nu cred că drapelul României ar trebui să fie ascuns, ci arborat clar la vedere.

Aș vrea să cred că în acest caz este vorba de o simplă eroare și că în urma acestui mic articol cineva din cadrul Administrației Prezindențiale va înțelege că în acest caz vorbim de simboluri naționale și de legi, nu de mofturi.

2 Responses to Stema României nu este albastră, domnule Președinte!

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    *