Tot cu chiloții în vitrină și la Revelionul 2016!

Nu știu cum se face, dar, în programele TV de Revelion 2016, momentele-cheie, punctele de maximă vizibilitate au fost iarăși ale prostituției de toate tipurile, pe ritmuri manelist-orientale, în culori de șatră, cu personaje care știu cel mai bine să facă sex pe cât mai mulți bani sau bani pentru cât mai mult sex și să se certe în public cât de tare se poate. Coautori: prezentatorii și producătorii mai josnici decât eroii, pentru că provoacă, îngăduie și promovează așa ceva.

După decenii, secole sau milenii în care, pe pământ, există, la dispoziția noastră, în memoria noastră, în arhivele tuturor canalelor de comunicare, nenumărate fapte de cultură, artă, civilizație sau mass-media, marca Beatles, Eminescu, AC/DC, Preda, Larry King, Zamfir, Shakespeare, Cioran, Bach, Toma Caragiu, Paganini, Bacovia, Enescu, Seinfeld, seria BD, Homer, folclor românesc curat, Van Halen, Goga, Mr. Bean, Led Zeppelin, Eliade, Deep Purple, Amza Pellea, Rembrandt, vechiul Divertis, Esenin, Hendrix, Noica, Mozart, Stan și Bran…, iată încununarea! Iată rezultatul!

Ce s-a ales din aceste posibile puncte de referință, unele dintre ele chiar mari modele, care mi-au venit în minte într-o serie aleatorie și, bineînțeles, săracă? S-a ales că autorii programelor de la televiziunile românești au mers tot pe variante ca Vali Vijelie, Cruduța, Jean de la Craiova, Liviu Guță, Cleante, Margherita de la Clejani, Adi și Carmen Minune, Nicu Paleru, Minodora, Adi de la Vâlcea… Încercând să respir, am avut ca alternativă eternul concert Loredana și nenumărații soliști de muzică populară românească prefabricată. Să nu fiu înțeles greșit: multe dintre aceste nume au valoarea lor, calitățile lor muzicale, unele de excepție, și chiar folosul lor în societate. Dar nu le vreau ca etalon și tablou-ștampilă, la început de încă un an nou, sărbătoare pentru care președintele Iohannis, aflat în Florida, a înregistrat plat mesajul, încă de pe când era acasă, cu un brad împodobit barbar în spate, cine știe de când.

Știu că un program de revelion nu poate și nici nu trebuie să fie echivalent numai cu un concert rock sau folk, cu un drum la bibliotecă, la filarmonică, dar am impresia amară că degeaba s-au creat și se creează lucruri de valoare, dacă, la ceasul aranjării vitrinei, tot chiloții ni se pun în geam.

2 Responses to Tot cu chiloții în vitrină și la Revelionul 2016!

    Faci un comentariu sau dai un răspuns?

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    *