Excavatorul românesc revine pe piața externă!

Primul excavator românesc de după Revoluţie se vinde deja pe bani frumoși în Olanda. Promex Brăila a livrat către Hencon Olanda primele patru unităţi ale excavatorului CAESAR. Încă o unitate se livrează zilele acestea, iar anul viitor vor lua calea exportului alte şapte unităţi. Preţul pe unitate este de 120.000 de euro. „Compania brăileană Promex a vândut, în acest an, cinci excavatoare CAESAR cu braţ modular către gigantul olandez Hencon, iar anul viitor va livra încă 7 unităţi”, ne spune Ion Maistru, directorul Promex.

Proiectul de excavator cu denumire de planşă „S 700” a fost dezvoltat integral la Brăila, după proiectul olandezilor și a făcut furori, în noiembrie anul trecut, la o expoziţie de profil din Ţările de Jos. Hencon a și făcut comandă fermă pentru cinci unităţi, cu opţiune pentru încă șapte. În Olanda, beneficiarul Hencon a vândut excavatorul către diverşi clienţi care-l folosesc la decolmatarea canalelor, la taierea copacilor şi mărunţirea lemnului, precum şi la paletare. „CAESAR nu este un excavator folosit în construcţii”, mai spune Ion Maistru. „S 700”  a fost finalizat la jumătatea anului trecut, fiind primul excavator pe care fabrica brăileană l-a montat după o pauză de opt ani în care secţia de utilaje pentru construcţii a fost închisă.

Proiectul a fost unul mixt, iar pe platforma Promex s-a făcut montajul, după care utilajul a plecat în Olanda pentru a i se monta componentele electronice. Tot la Brăila, conform indicaţiilor beneficiarului, au  fost ataşate excavatorului dispozitive de curăţat terenul, fierăstraie de tăiat pomii sau arbuştii, precum şi o cupă mult mai mică pentru lucrări de volum redus. Conceptul şi construcţia prototipului a necesitat o investiţie de 160.000 de euro, bani plătiţi de olandezi.

Excavatorul este destinat, în principal, pieţelor externe. Pentru piața românească este, cel puţin deocamdată, prea scump. Promex Brăila este, din anul 2003, parte a grupului industrial românesc Uzinsider laolaltă cu alte fabrici precum Comelf Bistriţa ori 24 Ianuarie Ploieşti. Promex este singurul producător de excavatoare din ţară. Potrivit prezentării de pe pagina oficială de internet, compania brăileană mai poate produce utilaje pentru construcţii, dragline, cilindri, roţi dinţate sau utilaje navale.

Hencon este o companie olandeză producătoare de echipamente pentru industria grea cu o prezenţă în Europa, Asia şi Africa. Are clienţi giganţi precum BHP Billiton, Alcoa, Rio Tinto, Rusal sau Alro. În acest an, Promex va realiza o cifră de afaceri de 13 milioane de euro şi un profit de 150.000 de euro. Compania s-a devoltat la 650 de angajaţi, de la cei 500 de anul trecut. Mai mult, la Brăila, pe platforma Promex, a început să funcţioneze o şcoală profesională ce califică până la 40 de elevi anual. „14 la prelucrare prin aşchiere, 14 la lăcătuşerie mecanică şi opt la sudură. Îi şi angajăm pe cei ce se dovedesc a fi deprins meserie”, explică directorul Promex. Salariul mediu în fabrica brăileană este de 1.800 de lei brut. Cu tot cu sporuri, angajaţii câştigă aproximativ 1.700 de lei net. Astfel se reia, timid, o adevărată industrie pe care o dezvoltase România postrevoluționară. Sperăm să fie un mic lăstar din care să crească pe viitor o ramură viguroasă a economiei naționale, supravegheată atent de oameni pasionați și muncitori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*