„Suntem d’aci!” – sau peste 390.000 de ani de istorie în vatra de locuire a comunei Peștera (jud. Constanța)

Comuna Peștera din județul Constanța, ai cărei locuitori și primar independent, Valentin Vrabie, au dat tonul ideii că se pot întâmpla lucruri bune și în România dacă ești serios, muncești și nu faci politică ca la ușa birtului, se pregătește să facă o schimbare serioasă și la nivel european. Astfel ea poate deveni într-un viitor apropiat un obiectiv turistic destul de important, pentru că descoperirile arheologice făcute pe una din colinele care înconjoară localitatea au o vechime impresionantă. Aici, în această localitate, timp de doi ani, o echipă mixtă constituită din arheologi români și germani, respectiv Vlad Vintilă Zirra – responsabil, Adrian Doboş (IAB), Radu Ioviţă, Sabine Gaudzinski-Windheuser (Römisch-Germanisches Zentralmuseum, Mainz, Germania), Kathryn Fitzimmons, Jean Jacques Hublin, Shannon McPherron (Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology, Leipzig, Germania), Ulrich Hambach (Geowissenschaften Universität Bayreuth, Germania), Alexandru Petculescu (ISER Bucureşti) și Alexandru Ciornei (MNIR), au desfășurat cercetări în zona cunoscută ca „Dealul Guran”, zonă aflată la intrarea în comuna Peștera din chiar drumul județean.

În urma săpăturilor efectuate aici s-a descoperit o așezare deschisă, plasată temporal în Paleoliticul Inferior, adică acum aproape 400.000 de ani, ceea ce înseamnă că situl „Peștera” (locație: „Dealul lui Guran”) este în acest moment cel mai vechi sit arheologic din România și unul din cele mai vechi din Europa. „Situl arheologic „Dealul Guran” a fost descoperit în anul 2009, ca parte a uni proiect la care Institutul de Arheologie Român a participat în colaborare cu Institutul Max Planck din Leizig și Muzeul Romano-German din Mainz. Acest lucru s-a întâmplat în timpul unui sezon de șase săptămâni în care am efectuat cercetări de suprafață. Săpăturile arheologice au avut loc în 2010 și 2011. Este un sit arheologic în care a fost descoperită sticlă rezistentă la foc. Cel mai de jos strat datat este de 390.000 de ani înainte de prezent, și este considerat cel mai vechi din România. Acest lucru este spectaculos pentru România și în întreaga Europă există doar 15-20 astfel de localități” a declarat pentru Radio România Internațional arheologul Adrian Doboș.

Practic, arheologii români și germani au descoperit aici o serie de unelte și urmele unei așezări deschise, cel mai probabil un adăpost folosit de oamenii străvechi ce veneau pe „Dealul lui Guran” pentru a-și confecționa unelte pentru vânătoare sau uzul domestic. Arheologii au desfășurat cu succes săpături și pe „Dealul Peșterica”, aflat în fața „Dealului Guran”, colină unde în prezent se află o grotă și care este foarte probabil să fi fost folosită ca adăpost în timpurile preistorice. Primarul localității și-a arătat toată disponibilitatea și susținearea pentru continuarea proiectului arheologic din zona Peștera, dincolo de importanța culturală a rezultatelor cercetărilor desfășurate – o parte din artefactele descoperite ajungând în muzeul local, amenajat la Căminul Cultural Peștera – aceste descoperiri pot oferi comunei posibilități serioase de dezvoltare la nivel turistic. Iată încă o dovadă în plus a vechimii noastre pe aceste plaiuri de poveste ale României, confirmată cu probe științifice de cea mai certă valoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*