Cangrena socială…

Mai multe evenimente s-au abătut peste țară în ultimele zile, dar cel mai cumplit a fost accidentul de la clubul ,,Colectiv” din București. Au murit până acum 32 de oameni, peste 130 se zbat între viață și moarte. În câteva secunde, într-un local improvizat drept ,,club”, aproximativ 500 de tineri s-au trezit într-un adevărat infern. Tavanul și pereții s-au aprins ca la o explozie, au început să ardă foarte intens, iar din ei se desprindeau plăci, bucăți, șiroaie de plastic, toate în bâlbără de foc. Dedesubt, o masă de oameni îngroziți. Căutau în neștire, prin fumul tot mai gros și înecăcios, o ieșire. Exista doar o ușă foarte îngustă. Unii au căzut, alții și-au pierdut cunoștința, fiind intoxicați de fum, de flăcări, alții au călcat pe trupuri. Iadul pe pământ! Adevărat coșmar, pe care credeam că nu-l putem vedea decât prin filmele de groază. Au venit salvări, medici, pompieri, polițiști, vecini, rude, curioși. Victimele erau carbonizate pe exterior, dar și pe interior. Numeroase spitale din București au preluat pe cei care mai dădeau semne de viață.

Cele trei zile de doliu național, căderea guvernului, a primarului de sector și alte măsuri reparatorii nu înseamnă mare lucru. Puțină importanță au și anchetele instituțiilor abilitate pentru aceasta, pedepsele ce se vor da unor oameni, care vor avea o parte de vină! Cei morți nu vor mai putea fi înviați; cei desfigurați vor rămâne marcați pentru tot restul vieții.

Accidentul de la „Colectiv” se înscrie lângă alte multe accidente cunoscute sau necunoscute. Să ne amintim doar de cazul acelor prunci copți în incubatorul unui spital cu câțiva ani în urmă! Despre unele s-a făcut publicitate, altele au fost trecute sub tăcere. Actualul accident însă a fost picătura care a umplut paharul. Tocmai de aceea se cuvine să zăbovim puțin asupra lui. El a fost efectul unor cauze care l-au generat.

Aceste cauze sunt răspândite în toată țara, la toate straturile sociale, în toate instituțiile. Cauzele acelea sunt cangrena societății noastre, care generează accidente de tot felul, distruge idealuri și destine, subminează economia țării și însăși ființa neamului. Cauzele de care vorbim sunt mai multe, dar câteva sunt mai evidente. Ele se numesc: corupție, mită, șpagă, nepotism, favoritism, hoție. Acestea fac ca legea să nu fie respectată, să nu fie aplicată. Acestea fac pe multe autorități competente să închidă ochii și să semneze acte de importanță vitală, să nu ia în seamă posibile pericole pentru individ sau societate, să se joace cu viața și cu sănătatea oamenilor, să numească în funcții importante tot felul de nulități și incompetenți, să vândă bogățiile țării și ale neamului pe nimic, să-și acumuleze averi uriașe în detrimentul omului de rând. Aceste cauze ajută oameni fără principii morale să se cațăre până la vârful piramidei sociale, să promoveze legi care să le slujească interesele lor sau ale favoriților.

Indivizi care nu știu să fi căutat o carte în fișierul unei biblioteci își iau doctorate peste noapte, devin profesori universitari, ocupă funcții cheie în societate, conduc instituții și societăți despre care nu știu nimic și le duc la faliment. Hoția cu cele mai diverse forme ale ei este prezentă peste tot. Vezi indivizi, care trebuie să dea seama de miliardele furate, că se învoiesc de la pușcărie, urcă la tribuna parlamentului și se adresează parlamentarilor cu „Dragi colegi!”, fără ca aceștia să protesteze! Oameni fără frică de Dumnezeu și de legi au vândut pe nimic bogățiile țării, au falimentat fabrici și combinate de nivel european și ne-au adus în situația de-a cumpăra din Vietnam ace cu gămălie sau din Taiwan agrafe de prins foile! Hoția și corupția a făcut ca omul de rând să nu mai poată rezolva nimic fără să dea șpagă, fie că e vorba de sănătate, de învățământ, de comerț, de ocuparea unei funcții cât de modeste, de câștigarea unui drept legitim. Până și la morgă și la cimitir trebuie să ungă roțile! Dacă dai „partea leului”, ți se dă aprobare să faci tot ce-ți trece prin cap, inclusiv „cluburi” din cutii de carton. Ce contează viața oamenilor care vor intra acolo? Pot să se facă scrum sute de oameni, banii să curgă!

Corupții ne privesc sfidători de la înălțimea poziției lor sociale și ne socotesc niște proști, niște cretini. Învârtesc banii cu lopata, au pierdut demult socoteala proprietăților personale, își fac cumpărăturile la Paris, se recrează în Insulele Canare, fac paradă cu haine, încălțăminte, ca să nu mai vorbim de mașini și de palate. Intri în gașca unor asemenea indivizi, ți se deschid toate ușile, îți realizezi toate visurile; te păstrezi cu sufletul curat, îți iau bucătura din mână, te dau afară din serviciu, ajungi să-ți iei lumea în cap și să-ți cauți rostul în alte colțuri ale lumii.

Aceasta este cauza morții acelor copii! Aceasta este cangrena societății noastre!

One Response to Cangrena socială…

    Faci un comentariu sau dai un răspuns?

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    *