Privilegiile Bisericii Ortodoxe?!

Dușmanii a tot ce este românesc nu au scăpat ocazia de a se deda la un nou atac împotriva Bisericii Ortodoxe Române. Televiziunile, toate încăpute pe mâna unor strategi și mercenari ai anti-românismului, au dat zilele acestea un concurs substanțial acestui atac mârșav. S-a ajuns până acolo ca să se afirme că una din revendicările „străzii”, cu care se va merge mâine la Cotroceni, ar putea fi și asta: să se renunțe la privilegiile de care se bucură BOR…

Întâmplarea face ca unul dintre tinerii activi la ultimele manifestații să mă sune și să mă roage să-i corectez stilistic un set de propuneri pe care dorea să le recomande grupului constituit ad hoc în Piața Universității pentru a se prezenta la Cotroceni cu propunerile participanților. Ei, bine, una din propuneri era ca Johannis să intervină public să demaște și să condamne campania de manipulare denigratorie ce se duce împotriva BOR. Așadar, acesta este adevăratul spirit din Piața Univerisității, doamnelor și domnilor de la Pro Tv, TVR etc!

Nu mă întind la vorbă, nici nu cunosc exact care este situația „privilegiilor” pe care le-ar avea preoții ortodocși, dar țin să fac apăsat o precizare, o remarcă: în comparație cu celelalte culte din România, care primesc din străinătate subvenții masive, suspect de masive, Biserica Ortodoxă nu are parte de așa ceva, dimpotrivă, ea este angajată într-un vast program de susținere a ortodoxiei românești din țările învecinate și din diasporă!

Am avut ocazia să predau la câteva facultăți de teologie, ortodoxă și ne-ortodoxă. Am avut astfel ocazia să mă minunez de campusurile universitare impecabil puse la punct în care învață și trăiesc studenții unor culte ne-ortodoxe, creștine. Nu s-a ferit nimeni să-mi spună cu lux de amănunte că acele edificii și servicii puse la dispoziție studenților sectanți fuseseră obținute prin donații din străinătate, de la corelegionari, de la forurile superioare ale cultului respectiv! Era la mijloc și o tehnică de atragere, de prozelitism: sunt multe avantaje materiale pe care le poți dobândi în România lepădându-te de ortodoxie, gest care mi-a fost sugerat, ba chiar am fost invitat în chipul cel mai explicit să-l fac!… Doar și printre studenți, majoritatea aparțineau cultului respectiv numai de câteva luni, căci era aceasta o condiție pentru a fi primit în campusul mirific, cu bursa aferentă etc., etc…

Biserica Ortodoxă Română nu are alt sprijin decât al nostru, al enoriașilor, al românilor! Și acest sprijin îi permite Bisericii să susțină o activitate extrem de bogată și de diversificată pe planul lumesc al existenței. Cei ce trăiesc în afara Bisericii nu au cum să cunoască această acțiune pe care Biserica a întreprins-o dintotdeauna. Se știe doar că primele școli și primele așezăminte spitalicești au funcționat prin grija Bisericii. În lumea modernă, statul a preluat o bună parte din atribuțiile Bisericii, dar Biserica nu a încetat să fie mai departe preocupată de sărăcia și suferința poporenilor săi, de condițiile vieții materiale, ostenindu-se pentru a alina aceste suferințe.  Fără însă a-și limita și neglija menirea sa specifică: de a-l ajuta pe om să se mântuiască, să-și dobândească loc de verdeață și lumină pentru viața cea adevărată, de Apoi!

Sigur că Biserica Ortodoxă este privilegiată în România! Are imensul privilegiu și imensa responsabilitate de a fi Biserica Neamului. Aceasta este realitatea, simplă și impozantă, iar din această realitate decurg o serie întreagă de obligații și servituți pentru BOR care nu pot fi așteptate de la celelalte culte.

6 Responses to Privilegiile Bisericii Ortodoxe?!

    Faci un comentariu sau dai un răspuns?

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    *