Privilegiile Bisericii Ortodoxe?!

Dușmanii a tot ce este românesc nu au scăpat ocazia de a se deda la un nou atac împotriva Bisericii Ortodoxe Române. Televiziunile, toate încăpute pe mâna unor strategi și mercenari ai anti-românismului, au dat zilele acestea un concurs substanțial acestui atac mârșav. S-a ajuns până acolo ca să se afirme că una din revendicările „străzii”, cu care se va merge mâine la Cotroceni, ar putea fi și asta: să se renunțe la privilegiile de care se bucură BOR…

Întâmplarea face ca unul dintre tinerii activi la ultimele manifestații să mă sune și să mă roage să-i corectez stilistic un set de propuneri pe care dorea să le recomande grupului constituit ad hoc în Piața Universității pentru a se prezenta la Cotroceni cu propunerile participanților. Ei, bine, una din propuneri era ca Johannis să intervină public să demaște și să condamne campania de manipulare denigratorie ce se duce împotriva BOR. Așadar, acesta este adevăratul spirit din Piața Univerisității, doamnelor și domnilor de la Pro Tv, TVR etc!

Nu mă întind la vorbă, nici nu cunosc exact care este situația „privilegiilor” pe care le-ar avea preoții ortodocși, dar țin să fac apăsat o precizare, o remarcă: în comparație cu celelalte culte din România, care primesc din străinătate subvenții masive, suspect de masive, Biserica Ortodoxă nu are parte de așa ceva, dimpotrivă, ea este angajată într-un vast program de susținere a ortodoxiei românești din țările învecinate și din diasporă!

Am avut ocazia să predau la câteva facultăți de teologie, ortodoxă și ne-ortodoxă. Am avut astfel ocazia să mă minunez de campusurile universitare impecabil puse la punct în care învață și trăiesc studenții unor culte ne-ortodoxe, creștine. Nu s-a ferit nimeni să-mi spună cu lux de amănunte că acele edificii și servicii puse la dispoziție studenților sectanți fuseseră obținute prin donații din străinătate, de la corelegionari, de la forurile superioare ale cultului respectiv! Era la mijloc și o tehnică de atragere, de prozelitism: sunt multe avantaje materiale pe care le poți dobândi în România lepădându-te de ortodoxie, gest care mi-a fost sugerat, ba chiar am fost invitat în chipul cel mai explicit să-l fac!… Doar și printre studenți, majoritatea aparțineau cultului respectiv numai de câteva luni, căci era aceasta o condiție pentru a fi primit în campusul mirific, cu bursa aferentă etc., etc…

Biserica Ortodoxă Română nu are alt sprijin decât al nostru, al enoriașilor, al românilor! Și acest sprijin îi permite Bisericii să susțină o activitate extrem de bogată și de diversificată pe planul lumesc al existenței. Cei ce trăiesc în afara Bisericii nu au cum să cunoască această acțiune pe care Biserica a întreprins-o dintotdeauna. Se știe doar că primele școli și primele așezăminte spitalicești au funcționat prin grija Bisericii. În lumea modernă, statul a preluat o bună parte din atribuțiile Bisericii, dar Biserica nu a încetat să fie mai departe preocupată de sărăcia și suferința poporenilor săi, de condițiile vieții materiale, ostenindu-se pentru a alina aceste suferințe.  Fără însă a-și limita și neglija menirea sa specifică: de a-l ajuta pe om să se mântuiască, să-și dobândească loc de verdeață și lumină pentru viața cea adevărată, de Apoi!

Sigur că Biserica Ortodoxă este privilegiată în România! Are imensul privilegiu și imensa responsabilitate de a fi Biserica Neamului. Aceasta este realitatea, simplă și impozantă, iar din această realitate decurg o serie întreagă de obligații și servituți pentru BOR care nu pot fi așteptate de la celelalte culte.

6 răspunsuri la “Privilegiile Bisericii Ortodoxe?!”

 1. Corecte opiniile domnului prof.univ.dr. Ion Coja!

  • IARTĂ-I DOAMNE CĂ-S TÂMPIŢI

   Nu cred în legea voastră, este a unei lumi ce piere, nebună în tăcere.
   A mea este iubirea pe care voi n-o știți,
   vorbiți de ea din carte și-apoi o părăsiți.

   O cârpă am pe mine, pe voi strălucesc CRUCI,
   însemne și haine colorate,
   ce dovedesc o-mparație moartă,
   de mafioti, din moși-strămoși mânată.

   De-ar arde bibliotecile voi n-ați avea ce povesti,
   căci sunteți ca și șerpii, reci, fără de credință și fără bucurii.
   Nicicând o târâtoare nu va putea zbura,
   nu va avea picioare și nu se va mișca.

   Vorbeam despre iubire și cât e ea de mare,
   voi vorbiți de palate, de tronuri și cetăți,
   DE GRADE ȘI DE TITLURI CE-S DATE ȘI LA HOȚI!

   Plesnesc burtile voastre, în timp ce-afară-n drum
   plâng pruncii și părinții, iar voi puneți pe rug
   toți înțelepții și toți sfinții.

   V-aţi luat ca scut MINCIUNA, uitând de credință
   şi-n loc aţi pus doar vorbe goale pline de umilință.
   Acum e-o mare DURERE, dată de Dumnezeu,
   VĂ ROG SĂ DAŢI ÎN LĂTURI TOT CEEA CE E RĂU.

   În inimă să faceţi lăcaş de fapte bune,
   ca să nu treceţi astfel, doar pelerini prin lume.
   Lăsa-ţi cu mâna-ntinsă urme adânci în piatră
   și înălţaţi credinţa pe focu-aprins în vatră.

   Eu nu vă cert cu vorbe, esenţa divină vă va lovi
   pe toți acei ce-aveți în suflet grave anomalii.
   Politica? Este iluzia ce sfarmă-n patru fiinţa,
   spărgând în mii de cioburi, iubirea şi credinţa.

   Eu strig: Apocalipsa e-adânca transformare,
   ce-a regrupat atomii şi tinde spre splendoare.
   Dar cine cu-adevărat se va supune ei?
   Acei ce se ridică de la pământ spre zei?

   VOI AŢI UITAT CUVÂNTUL LĂSAT DE DUMNEZEU,
   ce curge lin ca apa spălând păcatul greu.
   De vezi în semeni doar lutul străveziu
   ȘI N-AI IUBIRE-N TINE, TRANSFORMI TOTU-N PUSTIU.

   Iulică TENEA / Australia

  • Dna Viorica Baltenu, dvs la ce facultate predati si ce predati? 🙂

 2. NU MAI RETĂLMĂCIŢI MESAJELE!

  NIMENI NU A ATACAT „BISERICA ORTODOXĂ ROMÂNĂ,” A FOST ATACAT PATRIARHUL DANIEL, CARE, NU A AVUT O ATITUDINE CREŞTINEASCĂ FAŢă DE TINERII AFLAŢI ÎN SUFERINŢă DUPĂ TRAGEDIEA DE LA CLUB COLECTIV.

  ÎN CÂTEVA CUVINTE DORESC SĂ VI-L DESCRIU PE PATRIARHUL DANIEL:

  – A FOST ŞCOLIT ÎN STRĂINĂTATE, FĂRĂ PIC DE VIAŢă MONAHALĂ.

  – ÎN ANUL 1980 A FOST LECTOR LA INSTITUTUL ECUMENIC DIN ELVEŢIA, A PROMOVAT ECUMENISMUL ÎN MAI MULTE ŢĂRI DE PE MAPAMOND.

  – A ORGANIZAT ŞI ÎNCĂ MAI ORGANIZEAZĂ ÎNTÂLNIRI CU LIDERI AI SECTELOR PĂGÂNE ŞI CU EVREI. PATRIARHUL DANIEL ESTE SATANIST, FĂRĂ FRICĂ DE DUMNEZEU ŞI ESTE UN SLUJITOR AL BANULUI ŞI AL PUTERII. TOTODATĂ, ESTE ŞI SECURIST, DOSARUL LUI A FOST ARS ÎN ANUL 1990. A AVANSAT NUMAI ÎN 3 ANI DE LA FRATE DE MĂNĂSTIRE LA MITROPOLIT.

  – OBIECTIVELE PATRIARHULUI DANIEL SUNT LA FEL CA ALE ORGANIZAŢIILOR OCULTE CARE CONDUC LUMEA DIN UMBRĂ, CE SE NUMESC „NOUA ORDINE MONDIALĂ SAU PANDARIA,” CARE ESTE UN CULT SATANIST.

  ECUMENISMUL A ÎNCORONAT ANTIHRISTULUI.

  – ÎN ANUL 1987 A FOST HIROTONIT MONAH LA MĂNĂSTIREA SIHASTRIA CU NUMELE DE DANIEL.

  – ÎN ANUL 1990 A FOST NUMIT MITROPOLIT AL MOLDOVEI ŞI BUCOVINEI.

  ACEST ERETIC, ADICĂ „PATRIARHUL DANIEL,” ÎNCEARCĂ SĂ UNEASCĂ „BISERICA ORTODOXĂ ROMÂNĂ” CU CELELATE CULTE PĂGÂNE ŞI ERETICE.

  FRAŢI ROMÂNI, SPER SĂ-NŢELEGEŢI CĂ DANIEL A FOST INSTALAT CA PATRIARH DE SISTEMUL OCULT „NOUA ORDINE MONDIALĂ” ŞI SPER CA ROMÂNIA SĂ-NŢELEAGĂ, CĂ SUNTEM UN POPOR FOARTE CREDINCIOS ŞI ROMÂNII PENTRU A MENŢINE RELIGIA NOASTRĂ ORTODOXĂ CURATA, TREBUIE SĂ FACĂ TOT POSIBILUL SĂ-L DEA JOS CÂT MAI URGENT PE ACEST DIAVOL DE LA CONDUCEREA PATRIARHIEI ROMÂNE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*