
Cu ani în urmă, Constantin Popescu era un chelner anonim care servea la mese într-o cantină-restaurant din Bucureşti. Apoi, nu se ştie prin ce iţe „securistice”, Constantin Piedone a fost angajat la primăria generală a Capitalei, la Direcţia de Control. De aici începe să se creeze legenda lui Constantin Popescu supranumit, prima dată de PRO TV, cu numele după celebrul actor italian: Piedone, pentru că era foarte gras. Adrian Sârbu îi pune la dispoziţie o echipă de filmare care umbla non-stop după fundul lui Constantin Popescu – Piedone, când făcea controale, ca simplu, inspector, doborând tarabe ilegale în pieţe sau semnând procese verbale de amendă celor care nu respectau orarul de funcţionare la magazine. Cine a plătit pentru această publicitate enormă a simplului funcţionar Piedone nu ştim, doar că, seară de seară, apărea la ştiri ca inspectorul ferm care aplică legea în Capitală. Au venit alegerile şi Dan Voiculescu („Varanul”) îl ia pe simplul inspector şi-l pune să candideze din partea Partidului Conservator ca primar de sector, cu sprijinul Antenei 3, în frunte cu Mircea Badea şi Mihai Gâdea. Şi uite aşa, anonimul chelner promovat de televiziune şi Dan Voiculescu, ajunge primarul sectorului 4, devenind o vedetă politică a Capitalei. Anii au trecut, vremurile s-au schimbat, Dan Voiculescu a intrat la puşcărie, iar primarul sectorului 4 din Capitală, celebrul Piedone cocheta cu UNPR-ul generalului Oprea ca să candideze în 2016, la funcţia de primar general al Bucureştilor. Dar vorba lui Iohannis: Ghinion!
În urma incendiului criminal din ajunul de Halloween, reies nereguli penale legate de primăria lui Constantin Popescu, alias Piedone. Localul a funcţionat la început fără autorizaţie de funcţionare, fără orar aprobat şi fără contract cu ISU. Deşi, anul trecut, în noiembrie, a avut loc un incendiu în clădirea fostei fabrici „Pionierul”, unde este amplasat clubul, funcţionarii lui Piedone nu au obligat clubul Colectiv să semneze un contract cu pompieri în caz de incendiu şi nici nu au informat ISU de situaţie.
În general, politica se împleteşte cu corupţia, posibil ca patronii clubului să fi dat şpagă edililor ca să funcţioneze „underground”, ca o bombă cu ceas? Clubul „Colectiv” nu avea avizul ISU, patronii minţind că în club vor intra cel mult 80 de persoane, în condiţiile în care acest act era obligatoriu dacă unitatea deservea peste 200 de persoane. Or, nu aceasta este modalitatea prin care cei trei au scăpat de aviz. Acesta a lipsit pentru că pur şi simplu nu a fost cerut de patroni şi nici Primăria nu le-a cerut actul. Chiar dacă ar fi primit înăuntru doar 80 de persoane, avizul ar fi fost necesar pentru că suprafaţa clubului era de 425 de metri (HG 1739 din 2006, modificată prin HG 19 din 2014, impunând avizul pentru suprafeţe de peste 200 de metri pătraţi). Hotărârea cere aviz şi pentru „clădiri sau spaţii amenajate în clădiri, având destinaţia alimentaţie publică cu aria desfăşurată mai mare sau egală de 200 de metri pătraţi”. Conform articolului 30, din Legea 307/2006, privind apărarea împotriva incendiilor, patronii clubului aveau obligaţia de a obţine de la ISU avizul sau autorizaţia de securitate la incendiu, pentru că au schimbat destinaţia spaţiului existent, transformându-l din spaţiu de producţie în club.
În seara tragediei nu erau 80 de persoane la mese cum prevedea legea, ci peste 400 de persoane, fapt care a favorizat incendiu şi moartea atâtor tineri nevinovaţi. Primarul de sector, funcţionarii şi pompierii responsabili ştiau de aceste nereguli şi nu au luat nicio măsură legală punitivă. Poliţia i-a arestat pe cei trei patroni ai clubului „Colectiv” pentru ucidere din culpă, iar parchetul cere 25 de ani de puşcărie vinovaţilor. Bucureştenii s-au mobilizat pe „Facebook” şi cer demisia primarului Constantin Popescu-Piedone.
În realitate, moral şi juridic, primarul sectorului 4 e aproape la fel de vinovat ca patronii de club, pentru că nu a aplicat legea şi a permis la el în sector să funcţioneze un club care nu avea autorizaţie iniţială de funcţionare, era deschis fără orar, nu avea contract cu pompierii şi aviz de la ISU. Mai mult, toată lumea ştia că în clubul „Colectiv” veneau mai mult de 80 de persoane la concerte, deci Constantn Popescu-Piedone e vinovat cel puţin pentru neglijenţă în serviciu, lucru care a dus la moartea atâtor oameni. Deci, aştept nu numai demisia lui Piedone, ci şi demararea de către Parchetul General a urmăririi penale împotriva acestuia! Dar să nu uităm că vinovatul principal este sistemul corupt.
Lasă un răspuns