Instituirea cenzurii pe internet; acum, doar pe internet…

Într-un fel, în cazul jocurile de noroc e ca în politică… Singura diferență e că, dacă într-unul din „sisteme”, jucătorii accesează de bună voie schemele de amăgire, în celălalt, cel politic, ei joacă exclusiv variantele de (ne)câștig puse la dispoziție de către sistem. Adică, „păcănele”, „bandiț ciungi”, „sloturi”, de o parte, partide, politicieni – de cealaltă parte! În fapt, mașinării, mai mult sau mai puțin complexe, de furat!

În rest, doar asemănări! Dar cea mai nefericită asemănarea este rostul „jucătorilor” în ambele scheme. Acela de a asista, neputincioși, în cele mai multe situații, la „decizia” mecanismului de joc care le sortează „norocul”.

Un lucru lipsea, însă… Pedepsirea „ludomanilor”! E drept, în sfera politică, alegătorii erau oricum tratați ca perdanți. Și pedepsiți pentru „alegerile” făcute, pedepsiți, iată, de mai bine de un sfert de secol.

Dar să vii și în domeniul jocurilor de noroc să îi arzi pe jucători pentru că au pariat pe site-uri neagreate de sistem este totuși prea mult. Să le trimiți, nu atenționări că toate acele site-uri, case de jocuri și alte cele, nu sunt autorizate, ci amenzi și impuneri este ca și cum nouă, alegătorilor, guvernanții momentului ne-ar trimite, în mod oficial, amenzi pentru alegerile noastre care au creat guvernările trecute!

Sistemul are nevoie de bani! Mulți bani! Iar depistarea a 50 000 de jucători de pariuri online și amendarea lor cu sume de până la 10 000 lei (!) părea o sursă bună de făcut bani. Numai că nu despre bani este vorba! Căci, în realitate, contestate în instanță, sistemul nu s-ar putea baza nici măcar pe o parte din acești bani.

Și nu este vorba nici de reversul deciziei sistemului, acela ca toți acești 50 000 de jucători, în celălalt sistem de joc, politic, cu extragerea de alegeri de la anul, ar putea reprezenta o masă electorală, dimpreună cu familiile și cunoscuții lor, consistentă. Semnificativă ca dimensiune, dar, evident, nu influentă în fața deciziilor (inclusiv politice) ale „sistemului”.

În fapt, este vorba despre gheara sistemului Big-Brother împunsă în alegerile oamenilor. Acum decizii legate de felul lor de a se distra. Dar mâine-poimâine?!

Pentru că, după înștiințarea jucătorilor cu sumele datorate ca amenzi pentru că au pariat on-line (și e ca și cum călătorii unui autobuz neautorizat, neavând, de exemplu, cauciucuri de iarnă, ar trebuie amendați pentru că nu s-au interesat înainte de fișa tehnică!), Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc a cerut furnizorilor de internet să blocheze accesul pe site-urile respective a mii de jucători IDENTIFICAȚI (cât de legal, însă, în condițiile în care „interceptarea unei transmisii de date informatice repezintă o infractiune”, dar Big-Brother nu poate fi un infractor, nu?!).

Cine i-a dat „sistemului” mână liberă pentru a supraveghea, „din oficiu”, mii de navigatori pe internet pentru a-i surprinde pe cei care accesează/joacă pe anumite site-uri? Cum și de când își permite „sistemul” astfel de supravegheri?

Și nu în cele din urmă, este evident că suntem în fața unui precedent creat intenționat. „Sistemul” supraveghează abuziv (iată!, avem dovezi, cu nume și adrese pentru care Oficiul pentru Jocuri de Noroc a și trimis notele de plată), dar tăcem! Furnizorii de internet taie, la comanda lui Big-Brother, accesul clienților lor la aceste site-uri. Și, iarăși, tăcem!

Practic, o autoritate administrativă, și nu o instanță de judecată, decide acum ce nu avem voie să accesăm pe internet, instituind cenzura continutului pe internet. Azi, cenzurând conținutul unor site-uri de jocuri, mâine – poate ceea ce nu mai avem voie să citim!

Nu ne revoltăm, deși, mâine-poimâine, același sistem, poate sub un alt nume, nu al jocurilor de noroc, ci al unui oficiu fățiș al cenzurii, va decide ce alte site-uri vor trebui cenzurate, iar clienții sancționați, amendați, hărțuiți… Desigur, clienții de mass-media virtuală, atât de virală ca viteză de propagare a informației, dar poate și ale site-uri de socializare!

Totul funcționeză în baza legilor Big-Brother, recent promulgate de președintele Iohannis. Care poate nu a înțeles dimensiunea nevirtuală a acestor legi pentru libertățile nostre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*