Mort pentru bunăstarea interesului național…

Bogdan Gigină. Acesta este numele polițistului care a murit la datorie, într-un accident stupid, pe străzile Bucureștiului, în timp ce se afla în coloana oficială a ministrului Gabriel Oprea.

Bogdan Gigină nu a murit la datorie în Kosovo sau într-un alt teatru de operațiuni în care România a trimis trupe de militari sau de poliție. Bogdan Gigină a murit în București, pe stradă. Polițistul mergea pe ploaie, prin centrul Bucureștiului, și a căzut cu motocicleta într-o groapă săpată în asfalt pentru o intervenție la rețeaua de gaze.

Poliția Română și Ministerul de Interne au încercat să banalizeze cazul, ascunzând detalii foarte importante care aruncă o altă lumină asupra acestei morți stupide, revoltătoare.

Sigur, Bogdan Gigină a murit la datorie. Era polițist. Știa la ce fel de riscuri se expune. Dar despre ce fel de datorie era vorba în momentul morții sale. Bogdan Gigină era antemergătorul coloanei oficiale a ministrului interesului național, Gabriel Oprea. Asta era misiunea? Asta era datoria? Pentru asta a murit Gigină? Pentru ca ciocoiul Gabriel Oprea să ajungă mai repede undeva? Pentru bunăstarea interesului național?

O parte a presei (suspect de mică!) a căutat detalii în acest caz. Ceea ce a ieșit la iveală este din cale afară de revoltător. Oprea nici măcar nu avea dreptul, legal, la coloană oficială, cu execepția unei situații deosebite, după cum lămurește Cotidianul. După mai bine de 48 de ore de la accident, ministrul Gabriel Oprea nu a lămurit public care era situația deosebită care impunea folosirea unei coloane oficiale. Dacă Gigină a murit într-o misiune în care nu trebuia să fie atunci nu cumva aici nu mai e vorba de datorie ci de altceva? Legeal, ar fi vorba de abuz în serviciu cu consecințe deosebit d grave, în speță moarte unui om. Moral, de ciocoism, de nesimțire, de mizerie.

Sigur, nu Oprea l-a omorât pe Gigină. Oprea doar nu a oprit să vadă ce se petrece, deși un martor susține, sub protecția anonimatului, că Oprea știa ce s-a întâmplat. Interesul național nu avea timp de probleme minore cum ar fi moartea unui polițist care îl servea. Interesul național avea alte probleme mai importante. Care sunt aceastea? Nu știm. De unde venea și unde gonea interesul național? Nu știe nimeni. În mod normal poate că așa e și corect. Doar că aici a murit un om, nu un câine.

În același timp nu pot să nu constat faptul că cine tace nu merită. Gigină are colegi și șefi care acum tac complice. Internetul a scos deja câteva mărturii ale unora și altora, polițiști și martori ai accidentului, dar nimeni nu are curajul să iasă public și să apere memoria lui Bogdan Gigină. Dacă polițiștii tac atunci merită să fie în continuare slugile unor personaje sinistre.

Bogdan a murit. Dumnezeu să-l odihnească. Însă sistemul ăsta slinos, plin de puroi, care i-a permis lui Oprea să ajungă unde a ajuns rămâne pe loc. Cu acordul nostru al tuturor. Al celor care tolerăm de ani de zile să fim conduși de personaje sinistre, de semidocți, de ticăloși. Iar fără reacția noastră mă tem că Gigină nu va fi ultimul mort ”la datorie”.

P.S. 1: Îmi pare extrem de grețos liderul de sindicat al polițiștilor, Dumitru Coarnă, pentru modul în care are grijă să-l scoată basma curată pe Oprea în loc să ceară public elucidarea unor detalii esențiale în cazul morții fostului său coleg.

P.S. 2: La fel de grețos îmi pare și Premierul Victor Ponta care, deloc surprinzător, încearcă să stingă un scandal care-l vizează pe aliatul său de guvernare și să prăvălească cât mai repede pământul peste trupul polițistului Bogdan Gigină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*